A plecat din Romania cu treizeci de ani in urma, pentru taramul visat de multi - America tuturor posibilitatilor. E un "clasic al avangardei", iar in cartile despre teatrul de peste Ocean al ultimilor decenii e considerat un disputat reformator al ar
A plecat din Romania cu treizeci de ani in urma, pentru taramul visat de multi - America tuturor posibilitatilor. E un "clasic al avangardei", iar in cartile despre teatrul de peste Ocean al ultimilor decenii e considerat un disputat reformator al artelor spectacolului. Iar cu Romania are, dintotdeauna parca, o relatie de "amo et odio", presarata de succesive declaratii de fidelitate si repudiere.
"O biografie" nu e primul volum "despre" Andrei Serban; e, insa, primul semnat "de" Andrei Serban insusi. Nu e, totusi, o autobiografie - ar fi, cumva, cam devreme pentru asta -, ci, mai degraba, o "bibliografie": e rememorarea unui traseu de creatie, inceput la sectia de actorie a Institutului bucurestean de Teatru, continuat la Piatra Neamt, de acolo la LaMaMa de la New York si apoi in marile teatre lirice ale lumii.
Ceea ce face lectura acestei carti la fel de pasionanta ca vizionarea unui spectacol de Andrei Serban e acelasi simt rafinat al "adevarului" narativ - prea putin legat de autenticitatea, in termenii realitatii verificabile, minimelor detalii, si mult mai mult, de o anume "impresiune a vietii", reconstructie a trecerii prin lume din perspectiva subiectiva, dar la fel de reala in constructia pe care-o naste.
In prima parte a "Unei biografii", calauzele pe taramul de dincolo al memoriei (un fel de Beatrice ale celui ajuns "nell' mezzo dell' camin'...", viziune dantesca citata chiar de autor) sunt doi critici de teatru si prieteni din tinerete, George Banu si Ana Maria Narti, amandoi exilati nu multa vreme dupa Andrei Serban. In cea de-a doua parte, eul scriitor incepe sa se simta sigur pe propria poveste, iar drumurile i se despart de cele ale ghizilor sai, la fel cum viata i-a despartit pe caile intre New York, Paris si Stockholm. Iar cautarea - unui limbaj al propriilor ganduri, in scris acum, la fel cum incepuse altadata in teatru - continua de unul singur.
Cititorul care va cauta in "O biografie" amanunte picante din viata unui artist, eventual reflexe in oglinda boemiei teatrale, va fi crunt dezamagit. Nu pentru ca Andrei Serban ar avea ceva dintr-un anahoret al erei New Age (e doar un om foarte discret cu existenta lui umana), ci pentru ca miza, ratiunea acestei carti e cu totul alta. Cititorul care va cauta insa gandurile, motivatiile si tribulatiile unei vieti artistice, devenita, intre timp, o cariera, va gasi aici tot ce-i poate dori sufletul - o experienta directa cu Peter Brook, calatorii de cercetare in Bali, povestea "Medeei", "Electrei" si "Troienelor", a "Livezii de visini", a lui "Evgheni Oneghin", "Turandot" si a "Inelului Nibelungilor" -, poate merge pe mana lui Andrei Serban in ciocnirile lui cu Romania inertiala (sau poate sa n-o faca), si va ramane, inevitabil, cu un gust amar - cel al inevitabilului sfarsit, al programatei ultime pagini. In el, povestea va merge mai departe.
Dupa ce ieri a avut loc o lansare la Cluj a cartii lui Andrei Serban (numit si doctor honoris causa al Universitatii "Babes-Bolay"), astazi "O biografie" va fi prezentata de Nicolae Manolescu si Ana Blandiana la Targul Bookfest din Capitala; evenimentul va avea loc la ora 16.00, la standul Editurii Polirom.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.