Relatiile Romaniei cu Rusia, sau, mai bine zis, ale Rusiei cu Romania, se indreapta cu repeziciune spre o stare de inghet total. Daca insa capitalul financiar rus zburda liber in Romania, cel politic romanesc nu se simte prea bine in Rusia. Neprofesi
Relatiile Romaniei cu Rusia, sau, mai bine zis, ale Rusiei cu Romania, se indreapta cu repeziciune spre o stare de inghet total. Daca insa capitalul financiar rus zburda liber in Romania, cel politic romanesc nu se simte prea bine in Rusia. Neprofesionismul abordarii diplomatice, poate fi una dintre cauze. De exemplu, la receptia oferita de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, de ziua nationala, 12 iunie, oficialii de rang inalt au absentat in lant. Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu este optimist: Romania, alaturi de celelalte state partenere din UE, considera ca viitorul Europei nu poate fi conceput fara capacitatea Federatiei Ruse ca un partener egal de dialog, a transmis seful statului, intr-un mesaj publicat in suplimentul special dedicat Zilei Nationale a Federatiei Ruse al cotidianului "Nine O'Clock". In ceea ce priveste relatiile romano-ruse - spune presedintele - remarc faptul ca acestea se afla pe un curs ascendent si as evidentia trei aspecte esentiale pentru aprofundarea lor: edificarea unor legaturi reciproce care sa conduca, in viitor, la un parteneriat pragmatic intre Romania si Federatia Rusa, stabilirea prioritatilor economice dupa care se vor ghida guvernele noastre si cercurile de afaceri pentru reducerea si eliminarea deficitului comercial al Romaniei, precum si crearea unui climat de incredere, deschidere si parteneriat, in solutionarea problemelor regionale si cooperarea in plan international. In continuare, Traian Basescu evidentiaza ca dezechilibrul urias al balantei comerciale (26,4 la suta din deficitul total al comertului romanesc) este o problema care ne preocupa si reclama o implicare mai sustinuta a ambelor parti, pentru a identifica posibilitati de reducere si eliminare a acestuia. Aratand ca exista unele rezultate notabile in privinta consolidarii unui comert modern, corespunzator intereselor concrete ale ambelor tari, cum ar fi conductele de gaze ce traverseaza Romania, livrarea de echipamente energetice pentru termocentralele romanesti, participarea unor investitori rusi cu mare potential economic la procesul de privatizare din Romania si prezenta unor mari concerne pe piata romaneasca, presedintele subliniaza in incheierea mesajului: consideram ca sistemele si mecanismele comune de colaborare economica, precum si raporturile bune dintre operatorii nostri economici pot constitui factori de aprofundare a interactiunii politico-economice dintre tarile noastre, cu efecte benefice pentru intregul context geo-politic regional actual.
Ambasadorul Tolkaci aminteste interesul capitalului rus
Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Tolkaci (foto), care isi incheie in aceste zile misiunea in Romania, evidentiaza, la randul sau, ca cele doua tari colaboreaza in mod activ in procesul de creare a unui sistem de securitate si regional stabil, inclusiv in zona Balcanilor si Marii Negre, participa la dezvoltarea mecanismelor multilaterale ale colaborarii economice si comerciale, in primul rand in cadrul unor organizatii internationale precum ONU, OSCE, Consiliul Europei. "Tarile noastre colaboreaza la crearea unui nou si stabil sistem de securitate regional si european, inclusiv in Balcani si in zona Marii Negre", a subliniat ambsadorul Federatiei la Bucuresti, adaugand ca intre Rusia si Romania a existat mereu "un dialog dinamic pe tema unor probleme internationale". "Fundamentul relatiilor noastre bilaterale reprezinta o baza solida a acordurilor juridice, actualizate prin semnarea de noi documente. Toamna trecuta, ministrii de Externe ai celor doua state au efectuat vizite oficiale reciproce, cu acest prilej fiind semnate noi acorduri, care au reglementat relatiile bilaterale dintre Rusia si Romania", a mentionat Tolkaci. Amintind ca relatille economice romano-ruse sunt in continua crestere, diplomatul rus a precizat ca, in acest an, exporturile Romaniei in Rusia aproape s-au dublat. "Romania are un potential economic extrem de atractiv pentru comunitatea oamenilor de afaceri din Rusia. Iar interesul capitalului rus fata de piata romana poate fi dovedit si de prezenta in tara dv a unor companii precum LUKOIL, Mechel, Russkii Aliuminii, Trubnaia Metallurgiceskaia Kompania", a mai declarat diplomatul rus, care spera ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. ZIUA, care a urmarit cu vadit interes activitatea ambasadorului Aleksandr Tolkaci in Romania, transmite ambasadei Federatiei Ruse salutul sau in speranta realizarii unui dialog profesionist intre Romania si Rusia intr-un viitor mai bun al ambelor tari. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.