Un caz care demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, cat de hoteste s-au purtat autoritatile - de la primari de comune pana la prefecti si ministri, este cel al domnului Dan Ion Iliescu, care a devenit mostenitorul matusii sale, dr. Agripina Cr
Un caz care demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, cat de hoteste s-au purtat autoritatile - de la primari de comune pana la prefecti si ministri, este cel al domnului Dan Ion Iliescu, care a devenit mostenitorul matusii sale, dr. Agripina Cristide. Familia de doctori Cristide - Epaminonda si Agripina, au avut o mica mosie, cu conac, in comuna Buciumeni, la jumatatea drumului dintre Bucuresti si Oltenita. In ciuda tuturor actelor legale si a sentintelor si deciziilor instantelor si comisiilor funciare, conducerea fostului IAS Buciumeni, mana in mana cu oficialii Ministerului Agriculturii si ai autoritatilor locale, au vandut frumosul conac unor kurzi asociati cu un anume Constantin Nica in firma ASAS Romania SRL. Totul s-a perfectat intr-un dispret total fata de drepturile conferite de lege mostenitorului Dan Ion Iliescu.
O bucata mica din mosia Marathea
Dr. Epaminonda Cristide a fost asistentul marelui doctor Juvara, la Facultatea de Medicina. El insusi profesor la Medicina, dr. Cristide era un specialist al vremii in ortopedie-traumatologie. Doamna doctor Agripina Cristide, nascuta Iliescu, a fost medic la Spitalul Brancovenesc, specialist in obstetrica-ginecologie. Sotii Cristide aveau si cabinete particulare acasa, in vila lor de pe strada Berzei. La sfarsitul anilor 1930, familia de doctori Epaminonda si Agripina Cristide, cumpara de la copiii unui fost mare mosier, grecul Marathea din Fanar, detinatorul unei uriase mosii in zona Buciumeni-Oltenita, o parcela de 50 de hectare de teren, pe care edifica si frumosul conac, ajuns in zilele noastre pe mana kurzilor.
Acuzata ca a fost omenoasa
"In 1945 moare unchiul meu, bolnav de cancer, iar jumatatea lui i-a lasat-o prin testament matusii mele, ei neavand copii. Matusa mea a mers la tribunal si a facut succesiunea si aici, in acte, este mentionata si aceasta ferma Buciumeni, situata la jumatatea distantei Bucuresti-Oltenita, la kilometrul 31. A platit inscriptia ipotecara, dupa care in 20 aprilie 1945, urmare a unui proces-verbal, i se ia intreaga suprafata, pe care se afla si conacul. Acest conac este o constructie din perioada interbelica, foarte frumoasa, formata din trei camere si grup sanitar, care la vremea aceea era ceva nemaipomenit! In plus, alaturi era o casa cu trei camere din paianta, cu prispa, pentru personalul care deservea conacul. Totul inconjurat de un mic parc, cu flori si cu niste superbi arbori de diferite soiuri! Revenind, i se face un proces-verbal si este data in judecata pe motiv - atentie! - ca a impartit recolta pe jumatate cu cei care o lucrau, cu taranii!!! Si pentru acest motiv a fost data in judecata de catre "comitetul satesc de expropriere din comuna Buciumeni, plasa Budesti, judetul Ilfov!". La judecata este intrebata de unde a avut bani sa cumpere mosia, iar matusa mea raspunde ca din salarii. Unchiul era si profesor si avea si cabinet acasa, in Berzei si avea si dansa, tot in Berzei, cabinet de obstetrica-ginecologie si avea si la Brancovenesc. Asadar, se judeca procesul, ea depune la dosar toate actele de vanzare-cumparare si castiga procesul, semn ca atunci comunistii inca nu se inscaunasera cum trebuie! Si i se lasa, conform extrasului din procesul-verbal nr. 3, cele aproape 50 de hectare: "Tinand seama ca proprietatea doamnei Agripina Cristide nu depaseste cota de 50 hectare, se excepteaza de la expropriere", se spune in decizia judecatoreasca", ne povesteste domnul Dan Iliescu.
"Fa, cucoana, fire-ai a dreacu', daca mai vii pe aici, dai de dracu'"
Bineinteles ca armistitiul comunistilor cu "bestiile mosieresti", printre care se numara si distinsa doctorita Cristide, nu dureaza mult. "In 1950, autoritatile de atunci au dat-o afara din casa. Din cate stiu, din ce mi-a povestit tata, i s-a pus pistolul la tampla si i s-a spus: "Fa, cucoana, fire-ai a dreacu', daca mai vii pe aici, dai de dracu', o mierlesti! Sa nu te mai prindem pe aici!". Matusa nu s-a mai dus niciodata acolo, nici macar nu a mai trecut in fuga masinii! S-a prapadit in 1966, neintelegand pana la moarte de ce ea, un om de omenie, a fost tratata cu atata rautate! Deci, casa a fost nationalizata fara nici o forma! Acolo s-a infiintat IAS-ul Buciumeni", isi aminteste urmasul doctoritei Cristide-Iliescu.
Cuibusor pentru chiolhanurile stabilor comunisti
Fostul conac al IAS-ului Buciumeni era vestit inca de pe vremea lui Ceausescu. Toti maharii agriculturii comuniste de la Bucuresti precum si multi alti activisti veneau la IAS Buciumeni unde beau pana cadeau sub mese, unde mancau porceste si, daca nu le pleznea vana, mai alergau si cate o tanara utecista! "Casa era ravnita inca de pe vremea lui Ceausescu pentru ca e foarte aproape de oras. In fata casei sunt niste arbori vechi si foarte frumosi, undeva era si cazanul de tuica! Acolo se dadeau multe bairamuri inca de pe vremea lui Ceausescu! Acum, kurzii de la ASAS, nu stiu daca mai fac bairamuri acolo, dar ei declara ca fac ambalaje, insa oamenii locului spun ca ei se ocupa, in realitate, cu altceva, nu pot sa spun cu ce pentru ca nu am probe, inca!", spune Dan Iliescu.
Kurzii - preferati
"In 1991, odata cu aparitia Legii 18, tatal meu a facut demersuri si a devenit actionar, pentru cinci ani, la IAS Buciumeni, impreuna cu un frate al sau si cu o nepoata. Dupa care, pe masura ce apareau alte legi de imbunatatire a Legii 18, tata tot depunea acte si cereri. Dansul a deschis si un proces pentru casa si un hectar din jurul casei. Numai ca, in paralel cu noi, au inceput sa-si produca acte conducerea IAS-ului Buciumeni si la un moment dat, pe baza acestor acte false, conacul este renationalizat. Si pentru ca n-aveau titlu de proprietate, le-a fost eliberat un certificat, seria M07 nr. 1673 din 4 noiembrie 1996, semnat de ministrul Agriculturii Alexandru Lapusan, prin care, vezi Doamne, erau improprietariti. O porcarie a urmasilor fostilor comunisti! La vremea respectiva, pentru ca tata era in proces, a trebuit sa dam in judecata ministerul, in contencios administrativ. Dupa ce ne-am judecat vreo doi ani si jumatate, in care nu s-a judecat nimic pe fond, ei au inceput deja sa imparta si sa vanda! Trebuie sa va spun ca inainte ca ei sa dobandeasca certificatul dat de ministrul Lapusan, noi deja aveam toate semnaturile tuturor comisiilor posibile ca sa fim pusi in posesie! Dar dupa ce am avut toate actele, cineva a dat un telefon si a ordonat sa nu mai fim pusi in posesie!!! IAS-ul Buciumeni s-a facut stapan pe casa si conac si a vandut tot, pe bucati. Noi i-am instiintat pe toti care urmau sa cumpere ca noi suntem proprietari!!! Dar cumparatorii nu au tinut cont, cu atat mai putin escrocii de la IAS Buciumeni! Asadar, o parte din domeniul tatalui meu s-a vandut pe facturi fiscale contabile, pe ultima suta de metri, sub ministeriatul lui Ioan Avram Muresan, unei firme mixte, romano-kurde, ASAS Romania SRL, la care actionar bagat in fata este un anume Constantin Nica. Acum ne judecam in continuare, fabrica turcilor polueaza in continuare, sub nasul autoritatilor locale, care sunt slugi in fata lor!", declara, cu amaraciune, Dan Ion Iliescu.
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa:
Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.