Marius Vasileanu: Ati pornit de un an de zile o colectie de proza romaneasca. Va rog sa ne impartasiti care au fost criteriile dupa care ati ales scriitorii editati pana acum si cum au fost receptate primele titluri.
Daniel Cristea-Enache: Sa enum
Marius Vasileanu: Ati pornit de un an de zile o colectie de proza romaneasca. Va rog sa ne impartasiti care au fost criteriile dupa care ati ales scriitorii editati pana acum si cum au fost receptate primele titluri.
Daniel Cristea-Enache: Sa enumar titlurile aparute pana acum si pe cele ce vor fi lansate la Targul Bookfest. Lista insasi de autori si de opere cred ca va spune multe despre criteriile pe care le-am avut cand am initiat colectia Scriitori romani la Editura Corint. Asadar: Octavian Paler, Viata pe un peron, Augustin Buzura, Refugii, Costache Olareanu, Fictiune si infanterie, Ioan Grosan, Caravana cinematografica si alte povestiri, Cristian Tudor Popescu, Trigrama Shakespeare. Fictiuni speculative (primul val, cartile lansate la Bookarest, in iunie 2005); Tudor Arghezi, Cimitirul Buna-Vestire, Panait Istrati, Chira Chiralina (titluri aparute la sfarsitul anului trecut); Eugen Simion, Timpul trairii, timpul marturisirii. Jurnal parizian, Nicolae Manolescu, Andersen cel crud si alte teme, Dumitru tepeneag, I. Hotel Europa, II. Pont des Arts, III. Maramures, Dan Stanca, Morminte stravezii, Radu Aldulescu, Proorocii Ierusalimului (carti in curs de aparitie). Dupa cum se poate vedea, e o lista foarte selectiva, de autori si opere de prim nivel, fara nici un rabat de la valoarea estetica. Convingerea mea este ca literatura romana postbelica si cea postrevolutionara numara suficienti scriitori importanti, ca sa nu folosesc un cuvant mare (mari scriitori). Firesc este sa-i cunoastem, sa-i putem intalni prin cartile pe care ei le-au scris.
Fara a exclude ideea de a publica titluri inedite, am mers pana acum pe varianta reeditarii, in conditii grafice cu totul deosebite si in editii definitive, a unor romane, carti de proza scurta, jurnale si eseuri care rezista cu brio schimbarii de regim si de canon. Sunt aici, practic, chiar autorii de la varful canonului nostru literar, selectati in functie de valoarea lor si nu de apartenenta la o generatie sau la o grupare literara. Nu ma intereseaza varsta autorului, ci tineretea miraculoasa (atunci cand ea exista) a operei sale majore. De la saizecisti la nouazecisti si de la proza inclasabila a unui Tudor Arghezi la romanul postmodernist avant la lettre al lui Costache Olareanu, cred ca prin aceasta colectie se contureaza un tablou axiologic, tematic si problematic de larga respiratie al literaturii romane moderne si contemporane.
Receptarea primelor titluri din colectie a fost pe masura investitiilor facute. Nu numai ca am organizat o megalansare care a umplut terasa La Motoare a Teatrului National si la care cititorii au putut vedea mai multe celebritati literare la aceeasi masa, dar cartile au fost intampinate elogios in numeroase publicatii, indiferent de orientarea acestora.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.