Marii operatori din turismul international atrag atentia Presedintiei si Guvernului fata de situatia dezastruoasa din turismul romanesc. Thomas Cook - Neckermann, C.V.M, ITS, FTI etc., si organizatii internationale precum World Travel and Tourism Cou

Marii operatori din turismul international atrag atentia Presedintiei si Guvernului fata de situatia dezastruoasa din turismul romanesc. Thomas Cook - Neckermann, C.V.M, ITS, FTI etc., si organizatii internationale precum World Travel and Tourism Council, CIPE-USAID acuza lipsa de coerenta in activitatea de turism in Romania si scaderea masiva a interesului pentru destinatia Romania in general si pentru turismul balnear si de litoral in special. De asemenea, opinia acestora este sustinuta si de tour-operatorii romani, agentii de turism, hotelierii romani si specialistii straini, inclusiv lanturi hoteliere internationale prezente in Romania.

Turismul duce lipsa de politica fiscala

Urmare a acestei situatii, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism au adresat o scrisoare deschisa catre presedintele Romaniei si primul-ministru. In materialul trimis, ANAT a sesizat principalele elemente care au condus la aceasta situatie. Astfel, Agentia acuza lipsa unei reale vointe politice privind impulsionarea turismului, cu toate ca la inceputul mandatului guvernamental, Calin Popescu Tariceanu a numit turismul drept prioritar. Pe langa acesta, operatorii din turism au semnalat lipsa capacitatii reale de reprezentare la nivel guvernamental si parlamentar a domeniului turismului prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Turism, institutie care ar trebui sa aiba o putere mult mai mare. Nici lipsa unei politici fiscale stimulative atat pentru touroperatori, cat si pentru investitori si operatori hotelieri nu lipseste din scrisoarea adresata conducerii.

Incoerenta si lipsa de transparenta si profesionalism

Inexistenta unei legi cuprinzatoare si corect elaborate a turismului si lipsa unor scoli eficiente in domeniu si a unei reglementari exigente si eficiente a invatamantului din domeniu au contribuit de asemenea la situatia grava din turismul autohton. ANAT a mai acuzat nerezolvarea problemelor de administrare la nivel local si lipsa de implicare in dezvoltarea zonala; incoerenta, lipsa de transparenta si profesionalism in procesul de privatizare; probleme legate de infrastructura de transport; probleme consistente de imagine a Romaniei ca destinatie turistica; absenta, de 16 ani, a unei strategii de dezvoltare nationala si zonala si promovare internationala; problema administrarii plajelor, "reglemetata" prin H.G. nr 241 /16.02.2006, pornita pe un principiu gresit si nedrept fata de hotelierii care au investit pana in prezent in aceasta activitate.

Imaginea Romaniei ca destinatie turistica s-a deteriorat iremediabil

Efectele problemelor enumerate mai sus sunt deteriorarea iremediabila a imaginii Romaniei ca destinatie turistica si diluarea accentuata a activitatii turistice de incoming si turism intern, atat la nivel national, cat si pe Litoral, compromiterea totala a sezonului estival 2006, cu repercusiuni inevitabile pentru anii urmatori, se arata intr-un comunicat al Agentiei.
Luand in considerare cele de mai sus, Patronatul ANAT solicita ferm autoritatilor centrale si locale, mediului politic si institutiilor media declansarea unei campanii si implicari menite sa determine aplicarea unor masuri urgente cu efecte imediate. Un prim pas in acest sens ar fi, potrivit agentiilor, formarea unui "Comandament de urgenta pentru turism" cu participarea reprezentantilor recunoscuti de breasla operatorilor din turism, proprietari de active hoteliere, transport turistic si agrement, experti ai Autoritatii Nationale pentru Turism, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe si autoritatile publice locale.

ANAT cere mod de administrare a plajelor ca pana acum

De asemenea, ANAT solicita rezolvarea problemei plajelor prin revenirea urgenta la modul de administrare a plajelor de catre hotelieri, ca pe parcursul anului 2005.
"In masura in care autoritatile statului considera ca turismul romanesc este o activitate prioritara pentru economia nationala, asa cum s-a enuntat de multe ori in ultimii 16 ani - inclusiv expertilor straini pentru documentarea Raportului de tara prezentat Guvernului Romaniei de catre World Travel and Tourism Council, in martie 2006, solicitarile de mai sus ar trebui tratate cu maxima urgenta", se mai arata in comunicat.

ANAT cere implicarea personala a presedintelui si a primului-ministru

Avand in vedere faptul ca Autoritatea Nationala pentru Turism subordonata unui minister sau independenta, Departamentul pentru Turism, Ministerul Turismului si cum altfel s-a mai numit in ultimii 16 ani, si cei 12 conducatori ai acestor institutii nu au dispus de parghiile administrative, organizatorice si profesionale si nici de nivelul de reprezentare si penetrare la nivel guvernamental si politic necesare pentru rezolvarea problemelor din turismul national, cu particularitatile fiecarei zone, precum si gravitatea situatiei actuale, cand in pragul acceptarii in Comunitatea Europeana suntem complet nepregatiti, dezorganizati si incoerenti, fara cea mai schematica strategie, consideram ca singura modalitate pentru implementarea unor masuri eficiente este implicarea personala atat a presedintelui Romaniei, cat si a primului- ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.