Am citit cu deosebit interes despre initiativa dumneavoastra privind asa-zisa retrocedare publicistica. O initiativa admirabila. Meritati felicitarile noastre, fie si numai pentru initiativa.
Societatea romaneasca tanjeste de prea multa vreme
Am citit cu deosebit interes despre initiativa dumneavoastra privind asa-zisa retrocedare publicistica. O initiativa admirabila. Meritati felicitarile noastre, fie si numai pentru initiativa.
Societatea romaneasca tanjeste de prea multa vreme dupa dreptate si adevar. In decursul deceniilor ea si oamenii ei au fost supusi calvarului greu incercat de transformare, pentru a se ajunge la societatea comunista si la omul de tip nou. Incercari care au lovit generatiile in ceea ce aveau mai valoros si mai durabil. Cu un rezultat dramatic: omul a pierdut sau i s-au alterat valentele morale. Capacitatea si necesitatea de a judeca la lumina lor. Ar putea fi discutat un larg registru de probleme in care s-a materializat acest draconic experiment. Intre care si problema proprietatii.
Punand in discutie acest important si totodata delicat subiect, trebuie sa fiti gata a-i dezvalui toate fatetele. In concretetea si goliciunea lor. Nu-i destul sa staruiti numai asupra dramei celor despuiati. Si nici numai asupra circumstantelor sau motivatiilor. In mare, acestea se cunosc. Ci asupra consecintelor. Si nu atat in ceea ce-i priveste pe impricinati, pe cei loviti. Cum se stie, cea mai mare parte a proprietatilor nationalizate sau in alt mod abuziv si imoral preluate, au ajuns in posesia si folosinta unei protipendade. Statul comunist a adoptat in perioada anilor 1960 o masuta temporara de instrainare a locuintelor preluate, catre detinatori (chiriasi). Tocmai in scop de a-i favoriza pe cei din nomenclatura si altii asemenea. Am crezut pe cuvant noua putere politica atunci cand, prin Legea nr.9/30 decembrie 1989 a abrogat Decretul nr. 92/1950 si Decretul nr. 223/1974 ca fiind abuzive, neconstitutionale si incalcand drepturile omului. Urmarea fireasca ar fi trebuit sa fie retrocedarea bunurilor preluate in puterea lor. Ea insa si-a aratat adevarata fata in 1995 cand, prin Legea 112 a operat o confirmare a abuzurilor. La care s-au asociat si detinatorii chiriasi atunci cand au fost de acord sa le cumpere si inca pe preturi derizorii.
Cum se stie, guvernarea CDR a elaborat proiectul Legii 10/2001 care in forma sa initiala desfiinta contractele de instrainare intre stat si detinatori deschizand astfel calea restituirii in natura. Numai ca PSD a reusit, cu sprijinul unor reprezentanti ai aceluiasi CDR care au tradat initiativa si optica acesteia, sa blocheze, in Comisia de mediere a Parlamentului, aceasta deosebit de importanta masura. Unii membri ai coalitiei, in speta PNTCD, nu si-au insusit-o in forma astfel mutilata si deci nu a mai fost pusa la vot decat dupa alegerile din 2000 cand fireste a trecut cu usurinta.
De ce toate acestea? Simplu. Pentru ca o buna parte dintre cei ce s-au infruptat pe nimica din bunurile si sudoarea altora au detinut si detin si azi puterea politica si economica. Nu i-au sinchisit nici ieri nici azi balivernele despre dreptate, despre cinste, despre omenie. Acestia ar trebui sa fie luati in prima linie a vizorului dumneavoastra. Sa-i stie lumea si sa-i arate cu degetul. Lor li se datoreaza perpetuarea enormelor nedreptati si blocarea sau tergiversarea la nesfarsit a restituirilor. Fondul Proprietatea este gandit tocmai a substitui restituirea in natura a numarului imens de locuinte instrainate. El nu se va constitui din contributia celor ce au dobandit imobilele. Furtul pe fata se vrea acoperit pana la urma din buzunarele contribuabililor, inclusiv a celor jefuiti si expropriati. O nedreptate comparabila cu jefuirea insasi.
Ii veti ajuta si pe cei chemati sa puna in aplicare viitoarea lege a lustratiei. Veti ajuta si CNSAS. Pentru ca in cea mai mare parte atribuirile spre folosinta a bunurilor preluate de stat s-a facut drept recompensa celor ce au servit statul comunist de pe pozitii politice, administrative, juridice sau esentialmente securistice. Destul sa se cunoasca beneficiarii pentru a cunoaste multi dintre colaboratori.
Iata de ce alaturi de drama despuiatilor trebuie asezata in contrabalans exultarea profitorilor. Pentru a se judeca la justa sa valoare una dintre cele mai mari nedreptati din istorie, facuta de data aceasta nu de straini, ci de romani, romanilor.
N. red.: Ziarul ZIUA incurajeaza si alte personalitati publice sa-si exprime opiniile in legatura cu acest subiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.