Liderii PNL, PD, UDMR si PC au avut o saptamana la dispozitie pentru a intocmi cate un proiect pentru schimbarea la fata a Executivului. Ieri, urmau sa se intalneasca pentru a stabili in cadrul coalitiei, o varianta finala.
Cu cateva ore inai

Liderii PNL, PD, UDMR si PC au avut o saptamana la dispozitie pentru a intocmi cate un proiect pentru schimbarea la fata a Executivului. Ieri, urmau sa se intalneasca pentru a stabili in cadrul coalitiei, o varianta finala.
Cu cateva ore inainte de aceasta reuniune, cele patru formatiuni aveau insa puncte de vedere extrem de diferite.
PD vrea o restructurare rapida si a venit cu un plan concret. Liberalii in schimb spun ca graba strica treaba si ca ei pun pe primul plan integrarea europeana. PC nici nu vrea sa auda de eliminarea posturilor de vicepremier, iar UDMR se arata dispusa sa renunte la functia de ministru de stat, daca primeste alte ministere in schimb.

PNL nu se grabeste

Liberalii nu au prezentat un plan concret privind structura Executivului, insa au lasat sa se inteleaga ca nu se grabesc sa faca schimbari. Liderul PNL Bogdan Olteanu a precizat ca acest proces necesita timp, intrucat orice infiintare, desfiintare sau comasare de structuri guvernamentale se face exclusiv prin lege si sunt cateva zeci de proiecte de legi si de guvern care vor trebui modificate. "Pana in acest moment, la nivelul Secretariatului General al Guvernului si al Cancelariei s-au identificat 20 de proiecte de legi si 60 de proiecte de guvern care trebuie elaborate in vederea asigurarii restructurarii, se lucreaza deja la aceste proiecte.
In momentul in care vom avea proiectul restructurarii pregatit, prim-ministrul va convoca o sedinta a coalitiei pentru a discuta restructurarea", a explicat Olteanu. El a insistat asupra faptului ca "primul-ministru va anunta restructurarea in momentul in care ea va fi pregatita".
In context, Bogdan Olteanu a amintit ca punctul de vedere al PNL este acela ca restructurarea trebuie facuta pornind in primul rand de la necesitatile de integrare europeana.

PD vine cu ultimatum

Democratii vor ca restructurarea sa fie facuta rapid, pana la sfarsitul acestei luni. "Propunem un Cabinet cu 16 membri, din care sa faca parte 15 ministri cu portofoliu si primul ministru", a anuntat Emil Boc. Potrivit acestuia, cele trei posturi de vicepremier vor fi desfiintate, iar cei cinci ministri delegati devin secretari de stat.
"Saptamana viitoare trebuie sa fim in Parlament cu aceasta schema", a spus Boc, pe un ton imperativ.
In privinta schimbarilor la nivelul secretarilor de stat, a agentiilor guvernamentale, democratii sustin ca numarul agentiilor trebuie redus cu pana la o treime. In opinia sa insa, intregul proces de modificare a legilor poate fi facut in paralel. In acest fel, liderul PD ii contrazice pe liberali, care sustin ca structura Executivului nu poate fi modificata decat dupa modificarea a catorva zeci de proiecte de legi.
"Din punct de vedere politic, orice amanare a discutiei pe acest subiect va duce la compromiterea demersului in sine", a conchis Emil Boc.

PC nu vrea sa renunte la postul de vicepremier

Conservatorii vor o "restructurare destul de profunda" la nivel de secretari de stat si agentii, dar nu sunt de acord cu desfiintarea posturilor de ministri de stat.
De altfel ieri, Biroul Politic al PC l-a desemnat pe presedintele partidului, Dan Voiculescu, pentru a prelua functia de vicepremier, ramasa vacanta dupa demisia lui George Copos.
Intrebat daca nu exista riscul ca Dan Voiculescu sa piarda postul respectiv in urma unei posibile restructurari a Executivului, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a raspuns ca "nu exista deloc riscul acesta".
"Cineva va trebui sa armonizeze, din punct de vedere politic, prestatia ministrilor nostri in actuala formula de guvernare si nu cred ca o formula care ar duce la un Guvern mai suplu, mai eficient si mai putin consumator de resurse s-ar cantona in zona vicepremierilor, ci acolo unde sunt foarte multi secretari de stat si foarte multe agentii care se intrepatrund la nivelul competentelor", a spus Bogdan Ciuca.

"Restructurare rapida si temeinica"

Potrivit lui Marko Bela, directiile pe care ar trebui sa se concentreze restructurarea Guvernului ar trebui sa fie reducerea numarului ministrilor, "dar nu ca aspect cel mai important", a numarului de agentii, autoritati, departamente, oficii si servicii existente in subordinea guvernului, "in urma unei analize stricte". In context, liderul UDMR a spus ca Afacerile Europene ar putea sa treaca, eventual, la Externe si sa se infiinteze, in schimb, un resort sau un minister aparte al Dezvoltarii Regionale. Ministerele care intereseaza UDMR sunt cel al telecomunicatiilor, al amenajarii teritoriului, al transporturilor si al dezvoltarii regionale.

Ministrii pe care PD nu-i mai vrea in Guvern

- Bela Marko (UDMR) - ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene
- Dan Voiculescu, propus de PC ca ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii
- Gheorghe Pogea (PD) - ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic
- Radu Stroe (PNL) - ministru delegat pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului
- Cristian David (PNL) - ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar
- Mihai Alexandru Voicu (PNL) - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
- Laszlo Borbely (UDMR) - ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului
- Iuliu Winkler (UDMR) - ministru delegat pentru comert


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.