Ministerul Economiei si Comertului (MEC) propune vanzarea unor active ale Plafar, constand in cladiri si terenuri, in scopul pregatirii societatii pentru privatizare, sumele incasate urmand sa fie utilizate pentru plata datoriilor catre bugetul de st
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) propune vanzarea unor active ale Plafar, constand in cladiri si terenuri, in scopul pregatirii societatii pentru privatizare, sumele incasate urmand sa fie utilizate pentru plata datoriilor catre bugetul de stat si bugetele locale, dar si pentru recapitalizarea firmei.
"Se au in vedere in special activele neutilizate (spatii neutilizate, terenuri nefolosite, cladiri de birouri, ateliere mecanice, uscatoare) care aduc in acest moment societatii cheltuieli cu amortizarea lor si cu asigurarea pazei", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern initiat de MEC pentru aprobarea strategiei de restructurare si privatizare a Societatii Nationale Plafar.
Statul este unicul actionar al Plafar, prin Ministerul Economiei.
Potrivit documentului, in urma analizelor efectuate a reiesit ca numeroase active, care nu au o contributie directa la realizarea productiei sau nu sunt viabile din punct de vedere economic, pot fi vandute.
Vanzarea activelor va putea fi realizata pana la momentul publicarii anuntului de privatizare. Plafar inregistreaza constant pierderi din 1999, conform datelor MEC, singurul an profitabil fiind 2001, cu un castig de 158.650 lei. Pierderile din 2002, de 536.400 de lei, s-au dublat in anul urmator, ajungand la 1,11 milioane de lei. In 2004, compania a raportat un rezultat negativ de 1,13 milioane de lei.
In intervalul 2001-2004, cifra de afaceri s-a mentinut relativ constanta, in jurul valorii de 6 milioane de lei.
Compania Plafar a fost infiintata prin reorganizarea vechiului Plafar, din care au rezultat patru societati cu relativ acelasi obiect de activitate: Regia Autonoma Plafar, SC Fitoterapia SA Bucuresti, SC Fares SA Orastie si SC Romflores SA Oradea, care au impartit patrimoniul vechiului trust.
Prin Hotararea de Guvern 143/1999, RA Plafar a fost transformata in societate nationala, cu obiect de activitate productia, industrializarea si comercializarea plantelor medicinale, aromatice si toxice din culturi si flora spontana.
Capitalul social este, potrivit MEC, de 2,02 milioane de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 10 lei. Plafar are opt sucursale si acoperire teritoriala in toata tara.
Societatea a mai fost scoasa la privatizare de cateva ori, prima data in anul 2000, cand a fost evaluata la 514.000 de dolari.
Statul intentioneaza sa vanda 51% din actiunile companiei catre un investitor strategic sau un consortiu de investitori. Un alt pachet, de 10%, ar urma sa fie vandut salariatilor. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.