Gradinitele de stat din Bucuresti se confrunta cu o acuta criza de locuri, iar in randul mamicilor s-a instaurat o adevarata stare de disperare, creata de faptul ca risca sa renunte la serviciu pentru a ramane acasa cu copiii pe care nu au in grija c
Gradinitele de stat din Bucuresti se confrunta cu o acuta criza de locuri, iar in randul mamicilor s-a instaurat o adevarata stare de disperare, creata de faptul ca risca sa renunte la serviciu pentru a ramane acasa cu copiii pe care nu au in grija cui sa-i lase. Zvonurile privind numarul mic de locuri au circulat cu cateva luni inainte de inceperea perioadei de inscriere la gradinita pentru anul 2006-2007. Ca o coincidenta amara, 1 iunie a marcat nu numai Ziua Copilului, ci si inceputul cozilor formate de parinti in curtea unora dintre gradinitele din Sectorul 3, de pe la 4 dimineata, pentru a fi siguri ca "prind" inscrierea micutilor. S-a dovedit ca regula primului venit primeaza si in acest domeniu, astfel ca toate mamicile care au adoptat metoda si-au vazut visul cu ochii. Dar, cum in Bucuresti perioada de inscriere difera de la sector la sector, stresul de-abia a inceput, si va continua toata luna iunie.
Cristian Alexandrescu, inspectorul scolar general, recunoaste ca in Bucuresti exista 10.000 de copii in plus fata de numarul de locuri existent in gradinite. Inspectorul a declarat ca se cauta solutii pentru rezolvarea acestei probleme. "Ori marim numarul de copii din grupa, ori in scolile care au corpuri separate sa amenajam spatii pentru copii", a precizat Alexandrescu. Totodata, primariile de sector incearca si ele sa contribuie la solutionarea problemei. Cristian Alexandrescu a precizat ca are promisiuni din partea edililor sectoarelor 1 si 3 ca se vor mai construi gradinite. In prezent, in Bucuresti functioneaza 179 de gradinite de stat, repartizate astfel: in Sectorul 1 - 39, in Sectorul 2 - 41, in Sectorul 3 - 22, in Sectorul 4 - 29, in Sectorul 5 - 23, iar in Sectorul 6 - 25.
Cursa taxelor prohibitive
Gradinitele de stat au trecut, in ultimii ani, printr-un proces masiv de modernizare. Personalul, desi slab platit in continuare, s-a "cernut" intr-atat incat nu au mai ramas in sistem decat educatoarele dedicate acestei profesiuni pe cat de frumoase, pe atat de grele. Cladirile gradinitelor au trecut in administrarea primariilor, iar fondurile alocate pentru reparatii si reabilitari au fost generoase. Astfel, conditiile oferite de gradinitele particulare se apropie foare mult de cele din institutiile particulare similare. Diferenta mare se inregistreaza, insa, la cuantumul taxei. Astfel, in timp ce la o gradinita de stat se plateste zilnic o taxa intre 50.000 - 80.000 de lei vechi, la particulara taxa porneste de la 100 de euro/luna si ajunge chiar la 500 de euro. In plus, la gradinitele particulare se achita banii chiar si pentru perioada de vacanta, ca o asa-zisa taxa de pastrare a locului. In cele de stat, mamica plateste pentru copil numai costul zilelor in care acesta a fost prezent la gradinita, iar perioadele de vacante, sau absentele cauzate de boli nu sunt taxate.
In pretul gradinitelor particulare sunt incluse lectii de pian, dans modern, arte martiale, limbi straine etc. La gradinita "Monicrem", taxa de inscriere variaza intre 130 si 200 de euro pe luna. Copiii invata limba engleza, germana, dar si cunostinte despre natura. Copiilor li se ofera 3 mese pe zi - mic dejun, pranz si desert - dar numai celor inscrisi la programul prelungit. Taxa de inscriere la colegiul "Richard Wurmbrand" din Iasi este de 250 lei noi pe luna. Aici elevii studiaza limba engleza intensiv, profesorul lucrand in colaborare cu profesori din Anglia sau SUA. De asemenea, elevii pot studia pianul, chitara, vioara si flautul, dar si tainele calculatorului, pentru care parintii trebuie sa plateasca o suma separata.
300 de "particulare" in toata tara
Invatamantul preuniversitar particular din Romania inregistreaza un numar de 669 de unitati: 284 la nivel prescolar, 61 la nivel primar, 23 la nivel gimnazial, 32 pentru scoala de arte si meserii, 74 la nivel liceal si 195 la nivel postliceal, informeaza Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP). Toate aceste unitati de invatamant particular au fost autorizate sa functioneze provizoriu, respectand standardele nationale privind baza materiala, resursele umane si curriculumul. Autorizarea de functionare provizorie este prima etapa a procesului de acreditare, conferind unitatii de invatamant respective dreptul de a desfasura procesul de invatamant si de a organiza, dupa caz, admiterea la studii.
Incepand cu acest an, ARACIP va acredita unitatile particulare, 40 dintre acestea depunand, pana in prezent, dosare pentru acreditare, iar alte 30 dosare pentru functionare provizorie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.