Instanta suprema va judeca astazi recursurile inaintate de catre mai multi magistrati sanctionati disciplinar de CSM. Este vorba despre judecatorul sindic Rodica Marghescu de la Tribunalul Timis, judecatorul Rodica Arhip de la Tribunalul Galati si ju
Instanta suprema va judeca astazi recursurile inaintate de catre mai multi magistrati sanctionati disciplinar de CSM. Este vorba despre judecatorul sindic Rodica Marghescu de la Tribunalul Timis, judecatorul Rodica Arhip de la Tribunalul Galati si judecatorul Danut Cornoiu chiar de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. ZIUA va arata in ceea ce urmeaza motivele care au stat la baza deciziei de sanctionare a acestora, luata de Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM a decis in anul 2005, excluderea din magistratura a Rodicai Marghescu. Asta dupa ce ministeriatele Stanoiu si Diaconescu dispusesera, in anul 2004, verificari directe la Tribunalul Timis, asupra incalcarii dispozitiilor legale, referitoare la incompatibilitati, de judecatorul Rodica Marghescu, intrucat a numit ca lichidator si administrator judiciar pe SC Insolvency SRL Timisoara, care are printre asociati pe mama magistratului, numita Ciceovean Nedia, iar pe de alta parte respectiva societate isi desfasura activitatea in apartamentul fiicei magistratului in cauza, avocat Chiorean Simona Varvara". Faptele descoperite de inspectia Ministerului Justitiei si probate de IJP Timis, prin Serviciul de Combatere a Fraudei (existenta increngaturii de clan cu firme al familiei judecatoarei, implicate in acel dosar de faliment) nu au putut fi combatute de magistratul acuzat, in fata CSM.
Declaratiile Rodicai Marghescu in timpul anchetei disciplinare au fost de-a dreptul comice. Apararea i-a fost consemnata in dosarul CSM de excludere din magistratura: "judecatorul Rodica Marghescu a sustinut ca nu a stiut ca mama sa este asociata la o firma de lichidatori judiciari pe care a numit-o in dosarele in care participa ca judecator sindic; a mai sustinut ca nu a stiut ca acea societate isi are sediul in apartamentul fiicelor sale (n.r. - una avocat, alta tot judecator la Tribunalul Timis Liliana Petrovan)". Si mai grav este faptul, probat de anchetatorii Ministerului Justitiei si ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca judecatorul sindic Rodica Marghescu a desemnat ca lichidator o societate comerciala de profil, chiar inainte de inmatricularea acesteia la Registrul Comertului.
"Hotarari modificate
cu pixul"
Tot excludere din magistratura a propus Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati pentru judecatoarea Rodica Arhip de la Tribunalul Galati, in anul 2004. Sanctiunea aplicata de CSM, in anul 2005, a fost atacata de Arhip la instanta suprema, care a acordat mai multe termene de amanare din cauza unor manevre procedurale ale apararii sale. In dosarul disciplinar de la CSM se arata ca "jud. Rodica Arhip a manifestat grave deficiente in redactarea si motivarea hotararilor, superficialitate in studiul dosarelor, neimplicarea in procesul de deliberare, intocmirea deficitara a minutelor". Inspectorii CA Galati au probat in dosarul disciplinar, trimis la CSM, ca "jud. Arhip nu cunoaste dispozitiile elementare, privitoare la pronuntarea hotararilor" si ca "jud. Arhip a modificat cu pixul hotarari judecatoresti" - fapte care au lezat multi justitiabili. Documente ale Colegiului de conducere al CA Galati inca nedepuse la CSM si la instanta suprema (de exemplu procesul verbal din 23 noiembrie 2004), dezvaluie abateri disciplinare uluitoare: "Atitudinea judecatoarei Arhip Rodica este iresponsabila, fiind cunoscut faptul ca (...) a venit de nenumarate ori , la conducerea veche a instantei, pe timpul domnului presedinte Ilie, in stare de ebrietate; a fost un caz cand a urinat pe ea. Aceste aspecte sunt deja cunoscute de colegii ei; (...) dl. jud. George Popa propune pornirea actiunii discplinare cu sanctionarea prin excluderea din magistratura a judecatoarei Rodica Arhip". In acelasi document se mai invoca si "comportamentul neadecvat, jud. Rodica Arhip fiind gasita chiar in biroul sau curatand pastai-fasole".
Dedicatie ministeriala
Va da piept cu instanta suprema si judecatorul Danut Cornoiu, presedintele Sectiei Civile de la Curtea de Casatie (fost presedinte al CA Pitesti de unde a fost promovat fulgerator). Cornoiu a fost exclus din magistratura de CSM pentru culpa disciplinara de a se fi implicat, ilegal in repartizarea cu dedicatie (politica si ministeriala) a unui dosar civil cu un imobil de zece milioane USD din Bucuresti. Hotararea CSM de excludere a lui Cornoiu din magistratura a cazut ca un trasnet peste multi sefi de instante obisnuiti sa repartizeze dosarele de solutionat pe alte criterii decat cele aleatorii, stabilite de legile reformei. Testul "Cornoiu" este unul extrem de dificil pentru Curtea de Casatie, deoarece un complet de noua judecatori de la instanta suprema trebuie sa-si sanctioneze colegul de institutie. UE insa a aratat in rapoartele sale de tara, referitoare la coruptia din Justutie, ca principiul corb la corb nu-si scoate ochii nu trebuie sa mai functioneze intr-un stat de drept. Ramane de vazut cum vor judeca acest dosar anumiti magistrati din complet, aflati sub anumite influente colegiale (de etaj, de birou, de culoar etc).
Vile de lux construite de inculpat
Cornoiu vine astazi timorat la Casatie. Aceasta si din cauza dosarului de coruptie judiciara de la DNA, unde este acuzat ca si-a construit vile de lux cu ajutorul unui inculpat PNA (Minea Nicolae, devalizatorul turismului valcean), pe care l-a favorizat in procesele derulate la CA Pitesti, unde Danut Cornoiu a fost un presedinte de instanta pus pe trafic de influenta si imbogatire rapida. Acuzate de coruptie judiciara, la DNA, in dosarul "Minea-Cornoiu" sunt si judecatoarele Constantina Dutescu si Valentina Lazar, de la CA Pitesti, tandem de magistrati care a intrat cu dedicatie speciala, patronata "aleatoriu" de presedintele Cornoiu, in dosarele devalizatorului turismului valcean. In documentele din dosarul DNA exista marturii ale unui muncitor care declara ca "a fost trimis sa efectueze un transport cu schele din lemn la dl. jud. Cornoiu Danut, a carui casa era in constructie in zona Bujoreni, str. Bujoreni. Acolo am cunostinta ca lucrarile erau efectuate de firmele lui Minea Nicolae (n.r. - inculpatul PNA si constructorul de vile de lux pentru mai multi judecatori si procurori valceni si argeseni)". Altii declara ca "fiind angajati la firmele lui Minea, au prestat lucrari de constructii la casa soacrei judecatorului Cornoiu, care se afla in localitatea Babeni". In alta serie de declaratii olografe se arata ca muncitorii lui Minea "au prestat servicii la casa judecatoarei Dutescu Constantina", dar au transportat materiale de constructii "si la casa procurorului general al Parchetului CA Pitesti, Ioan Ristea".
Ramane un mister de ce DNA intarzie finalizarea urmaririi penale in dosarul "Minea Nicolae-Danut Cornoiu", in conditiile in care asupra mai multor muncitori-martori din Ramnicu Valcea se fac mari presiuni si amenintari (chiar cu moartea) pentru ca acestia sa-si retraga declaratiile de la Parchet. Asa se pregateste un NUP, in conditiile in care exista alte zeci de martori si fotografii care atesta coniventa penala dintre inculpatul Minea si judecatorul suprem Cornoiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.