Coalitia si-ar putea renegocia Protocolul. Propunerea a venit din partea liderului UDMR, Marko Bela, care a sustinut ca restructurarea Executivului nu se poate face fara o renegociere a Protocolului Coalitiei de guvernare. Presedintele PD, Emil Bo
Coalitia si-ar putea renegocia Protocolul. Propunerea a venit din partea liderului UDMR, Marko Bela, care a sustinut ca restructurarea Executivului nu se poate face fara o renegociere a Protocolului Coalitiei de guvernare. Presedintele PD, Emil Boc, s-a aratat dispus sa accepte propunerea, cu conditia ca in spatele acesteia sa nu se ascunda un refuz al restructurarii. Secretarul general al PNL Dan Motreanu a legat si el rediscutarea Protocolului Coalitiei de restructurarea Guvernului, demers pe care nu-l vede, insa, necesar.
UDMR vrea Transporturile
Liderul UDMR Marko Bela considera ca o conditie fundamentala pentru a face o restructurare a Guvernului este renegocierea Protocolului coalitiei. "Din intelegerea facuta atunci cand am alcatuit aceasta coalitie face parte si structura actualului Guvern. Nu e logic si normal sa inceapa goana dupa ciolan inainte sa aiba loc discutii principiale", a declarat Marko Bela, care a adaugat ca UDMR va fi partener al celor care vor o restructurare temeinica. El a mentionat ca, in eventualitatea crearii unei noi structuri a Executivului, Uniunea vrea sa detina cat mai multe pozitii in domenii de interes general. "In locul unui ministru delegat la Transporturi (ministrul delegat Borbely Laszlo - n.r.), noi am lua toate Transporturile", a spus ieri Marko Bela, citat de Mediafax. Liderul UDMR a apreciat ca Borbely este "unul dintre cei mai performanti ministri". "Nu ca nu l-am scoate (din Guvern - n.r.), eu i-as da un domeniu mult mai mare", a adaugat Marko Bela.
Marko: "Restructurarea, putin probabila"
Potrivit acestuia insa, restructurarea este putin probabila, avand in vedere ca actuala formula guvernamentala "a reusit performanta apropierii de UE". "Prioritatea absoluta este aderarea in 2007. Dar daca o restructurare se poate face foarte repede si ne ajuta, sunt de acord. Daca nu, nu", a mai spus Marko Bela. El a mai spus ca agentiile, oficiile, autoritatile si departamentele, al caror rol nici nu este foarte clar pentru cei mai multi dintre romani, ar putea fi comasate. In ceea ce priveste vicepremierii, liderul UDMR a precizat ca mandatul politic al acestora nu a fost pe deplin reflectat in deciziile luate, intrucat doar el, ca presedinte al UDMR, si premierul, ca presedinte al PNL, au mandate pline in exercitarea functiilor.
Oltean: "Nimeni nu pierde,
nici nu castiga in plus"
Pe de alta parte, liderul PD Emil Boc a declarat ieri, pentru Mediafax, ca democratii sunt dispusi sa accepte propunerea presedintelui UDMR, Marko Bela, de a renegocia protocolul Coalitiei de guvernamant, atat timp cat in spatele acestei sugestii nu se ascunde refuzul restructurarii Executivului. Desi nu a respins propunerea UDMR, liderul PD a sustinut ca renegocierea Protocolului coalitiei nu este o conditie absolut necesara pentru restructurarea Guvernului. "Daca in spatele acestei declaratii nu se ascunde refuzul restructurarii, putem discuta, desi nu este obligatorie renegocierea protocolului pentru realizarea restructurarii", a adaugat Boc. Pe de alta parte, vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a sustinut ieri ca restructurarea Guvernului se va produce pana la sfarsitul lunii iunie. "Algoritmul politic, care a fost luat in calcul la infiintarea acestui Guvern, va fi luat in calcul si acum. Nimeni nu va pierde nimic, nici nu va castiga in plus", a mai spus viceliderul PD.
La randul lui, secretarul general al PNL Dan Motreanu a spus ca renegocierea Protocolului Coalitiei este o conditie fundamentala a restructurarii Guvernului. El a sustinut insa ca nu ar fi necesara rediscutarea documentului daca este vorba doar de o "cosmetizare". De altfel, Motreanu a aratat ca nu considera necesara o restructurare a Guvernului la aceasta data, el vorbind in context de obiectivul de aderare a Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. In schimb, el a precizat ca este nevoie de o remaniere si o impulsionare a activitatii unor ministri si secretari de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.