Parintii trebuie sa supravegheze cu mare atentie comportamentul copiilor. Nu de alta, insa afectiunea ''Deficit de Atentie - Tulburare Hiperkinetica (ADHD)'' ar putea afecta viitorul tinerilor. ADHD semnifica o tulburare comportamentala frecvent int

Parintii trebuie sa supravegheze cu mare atentie comportamentul copiilor. Nu de alta, insa afectiunea ''Deficit de Atentie - Tulburare Hiperkinetica (ADHD)'' ar putea afecta viitorul tinerilor. ADHD semnifica o tulburare comportamentala frecvent intalnita la copii si adolescenti, considerata de multe ori ca o manifestare a carentelor educative sau a rasfatului, explica specialistii. ADHD se manifesta printr-un comportament hiperactiv si impulsiv al copilului, care este permanent in miscare, agitat si neatent, creand nenumarate probleme parintilor si profesorilor.
''Acest comportament, tolerat initial datorita inteligentei si dragalaseniei acestor copii, poate degenera in timp din cauza neatentiei si nerabdarii. Astfel, succesele scolare scad, copiii devin irascibili, intoleranti, de multe ori cu tulburari de comportament in familie si la scoala - turbulenta in clasa, agresivitate, absenteism'', precizeaza specialistii.
Stiintific, s-a demonstrat ca ''aceasta afectiune are la baza o disfunctie neurobiologica a activitatii creierului care se poate amplifica prin comportamentul defectuos al parintilor''. Mai mult, s-a constatat ca aceasta tulburare inregistreaza o frecventa in crestere, cu impact pe termen lung daca nu este identificata si tratata in mod adecvat.
''Un diagnostic precoce face posibila si eficienta interventia terapeutica, pentru a evita aparitia complicatiilor pe termen lung ale afectiunii, iar un tratament corect poate imbunatati semnificativ viata sociala, scolara si familiala a copiilor cu ADHD'', afirma prof. dr. Mircea Tiberiu, presedintele Societatii de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania (SNPCAR).

''ADHD este o afectiune subdiagnosticata''

In acest sens, SNPCAR, cu sprijinul Eli Lilly Romania, lanseaza campania ''ADHD Exista. Exista Solutii''. Aceasta campanie se doreste a fi un ''ajutor'' pentru parinti si pedagogi in identificarea precoce a ADHD, pentru a evita evolutia nefavorabila a tulburarii, in conditiile in care, pe termen lung, afectiunea poate fi cauza unor devieri in dezvoltare - evolutie spre delincventa, dependenta de alcool, consum de droguri.
''Sprijinim aceasta campanie deoarece am inteles ca ADHD este o afectiune subdiagnosticata care in timp are efecte ingrijoratoare. Ceea ce ne dorim, ca efect al campaniei, este un singur lucru: sa informam si sa determinam parintii sa mearga la medicul specialist odata ce sesizeaza simptomele tulburarii la copii", spune Daniel Popescu, reprezentant al Eli Lilly Romania.
Programul va consta in derularea mai multor actiuni de informare si educare a publicului larg in ceea ce priveste afectiunea ADHD, vizand aspecte ca: populatia-tinta, factorii de risc, simptomatologia, modalitatile generale de terapie. ''O linie telefonica de tip infoline (031-7 30 30 30 - numar apelabil din toate retelele) si o adresa de website - www.adhd.ro - stau la dispozitia celor care doresc sa afle mai multe amanunte despre ADHD'', anunta organizatorii campaniei.

Ce este ADHD? Simptome si cauze

ADHD este o afectiune neurobiologica, frecvent intalnita in copilarie si adolescenta, cauzata de un dezechilibru al neurotransmitatorilor cerebrali, substante folosite la transmiterea semnalului intre celulele nervoase. Afectiunea este caracterizata de deficit de atentie, impreuna cu un comportament hiperactiv sau impulsiv, care nu pot fi explicate de alte afectiuni psihiatrice si nu corespund capacitatilor intelectuale sau stadiului de dezvoltare a copilului. Se crede ca ADHD afecteaza 3-7% din copiii de varsta scolara. Datele sugereaza ca baietii au o probabilitate de trei ori mai mare de a suferi de aceasta afectiune, comparativ cu fetele.
ADHD are caracter ereditar. Daca o familie are un copil cu aceasta afectiune, exista sanse de 30-40% ca si fratele sau sora sa prezinte simptome de ADHD. Mai mult de jumatate dintre parintii cu ADHD vor avea un copil cu ADHD.
Simptomele ADHD se impart in doua categorii principale: inatentie si hiperactivitate - impulsivitate.
Astfel, copiii nu acorda atentie detaliilor, deseori se agita sau se foiesc, nu par sa asculte cand li se vorbeste direct, au dificultati in a se juca in liniste, evita sau nu le plac sarcinile care necesita efort mental sustinut - cum sunt scoala sau temele, vorbesc excesiv, rostesc raspunsurile inainte ca intrebarile sa fie complete.
Din pacate, daca nu este diagnosticata la timp, afectiunea poate avea consecinte grave: performante reduse la scoala, depresie, probleme relationale, probleme in a gasi si a pastra un loc de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.