In diferendul romano-ucrainean privind Insula Serpilor, dupa toate probabilitatile, va fi adoptata o hotarare de compromis, conform careia exploatarea platoului continental al insulei va fi realizata de Ucraina si Romania sub egida structurilor inter
In diferendul romano-ucrainean privind Insula Serpilor, dupa toate probabilitatile, va fi adoptata o hotarare de compromis, conform careia exploatarea platoului continental al insulei va fi realizata de Ucraina si Romania sub egida structurilor internationale, a declarat publicatiei Ekspert, directorul Centrului pentru studierea problemelor societatii civile din Ucraina, Vitali Kulik, informeaza Rompres. Kievul a depus la Curtea internationala de justitie de la Haga contra-memorandumul sau vizand disputa teritoriala cu Romania in legatura cu statutul Insulei Serpilor, dupa cum a anuntat adjunctul imputernicitului Ucrainei in dosarul delimitarii platoului continental din Marea Neagra, Aleksandr Kupcisin, citat de agentia "Rusia la zi". Documentul este o reactie la plangerea inaintata de Bucuresti in septembrie 2004 la Tribunalul ONU. Termenul limita pentru demersul partii ucrainene a expirat la 19 mai. Kievul a sperat pana in ultimul moment ca, tinand cont de cresterea nivelului de intelegere reciproca dintre cele doua tari, Bucurestiul isi va retrage sesizarea. Romania a cerut insa ca bucata de uscat aflata in litigiu sa fie recunoscuta nu ca insula, ci ca stanca, unde nu exista conditii de viata. "Actuala politica de tachinare promovata in relatiile cu Bucurestiul a condus la situatia in care Romania are mai multe sanse de a castiga procesul in instanta", a mai spus Kulik. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.