Inundatiile catastrofale si repetate cu care a fost confruntata Romania, cel de-al doilea val, de-a dreptul halucinant, de gripa aviara sau protestele sindicale care, intre altele, au paralizat pentru prima data Garda Financiara, nu i-au venit de hac
Inundatiile catastrofale si repetate cu care a fost confruntata Romania, cel de-al doilea val, de-a dreptul halucinant, de gripa aviara sau protestele sindicale care, intre altele, au paralizat pentru prima data Garda Financiara, nu i-au venit de hac Guvernului Tariceanu. La fel cum nici Presedintele Traian Basescu nu a reusit, in ciuda faptului ca se implineste anul de cand se face luntre si punte pentru a-l debarca pe premier. A ramas pe rol disputa crancena cu principalul fost aliat, Partidul Democrat, cu care liberalii stau la masa puterii, izbindu-se pe dedesubt cu picioarele. Aceasta este aviara politica. In nebunia generala, Tariceanu nu numai ca rezista, dar chiar se intareste pe zi ce trece si in mod vizibil. In analiza prezentata ieri, am incercat sa identific unele explicatii. Astazi ma voi referi la alte cateva.
Observand capacitatea neobisnuita de rezistenta a primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, dar si a liberalilor, care au facut un zid aproape impenetrabil in jurul acestuia - exceptiile sunt putine si s-au dovedit lipsite de forta de a-l fisura - nu pot sa imi reprim ideea de a ma gandi la ceea ce reprezinta capitalul national. Ei bine, nu este deloc exclus ca acest capital national, alcatuit din mii, poate zeci de mii de intreprinzatori romani, cei mai multi mici sau medii, ca forta, dar si cativa care s-au detasat, vehiculand cifre de afaceri de sute de milioane de euro, sa fi gasit in Partidul Liberal, in general, si in premierul Tariceanu, in special, un exponent autentic. Si astfel, sa venim dintr-o cu totul si cu totul alta directie la vorba Presedintelui Traian Basescu si sa spunem ca, ei bine, avem de-a face cu un grup de interese. Cel mai mare grup posibil. Iar acest grup de interese al capitalului national nu are suficienta incredere in Partidul Democrat. Pe care il vede subordonat mai degraba unui om decat unui obiectiv, pe termen lung, al interesului national. Acela de a dezvolta o piata libera concurentiala in care sa se poata regasi si intreprinzatorii autohtoni. Este aceasta o posibila explicatie a faptului ca, cu cateva exceptii, si ele discutabile sau chiar controversate, nu vom regasi o clientela similara in apropierea PD? In aceste conditii, principalul competitor al liberalilor este lipsit de combustibilul necesar pentru a incheia cu succes cursa in care s-a lansat. Iar ceilalti componenti ai Coalitiei nu sunt foarte importanti in aceasta logica a demonstratiei. Pentru ca UDMR, este adevarat, se sprijina pe un mare numar de intreprinzatori maghiari, dar acestia, aproape fara exceptie, sunt adeptii valorilor liberale. Ca si intreprinzatorii grupati in jurul lui Dan Voiculescu si Partidului Conservator.
Strategia adoptata de democrati pentru a-l arunca peste corzi pe Tariceanu sau macar pentru a-l inghesui intr-un colt sau - iata si un obiectiv minimal, mai recent - pentru a obtine o putere sporita in Coalitie se va dovedi, pana la urma, o mare eroare. Ce pretind democratii? Mai putine demnitati ministeriale si existenta unui singur viceprim-ministru, post pe care il revendica pentru Vasile Blaga. Pai, in aceste conditii, este usor de observat ca ei nu intra in coliziune cu liberalii, asa cum ar fi vrut, ci cu ceilalti componenti ai Coalitiei. Pentru ca nu liberalii, ci UDMR si PC sunt cei care revendica, in competitie cu PD, singurul viitor post de viceprim-ministru. In timp ce, pentru aceasta functie, cele trei partide se vor incaiera - procesul a si inceput - liberalii beneficiaza, prin devierea loviturii, de o binefacatoare recreatie. Si profita, facand in mod discret o remaniere. Cu care Basescu a fost de acord fara sa clipeasca. Si astfel, Radu Stroe devine noul Secretar General al Guvernului. Inca vreo doua miscari de acest fel, cum ar fi schimbarea lui Flutur si a lui Nicolaescu, compromisi de aviara si, respectiv, de haosul instaurat la Sanatate si iata ca liberalii vor putea raporta triumfatori natiunii ca, dupa o analiza de etapa, au facut, in ceea ce-i priveste, cuvenitele remanieri. Cat despre restructurare, asa cum aratam, ea le convine de minune. Si Partidul Conservator are o iesire onorabila, in conditiile in care Dan Voiculescu abia asteapta sa se spele pe maini de George Copos. Sub motiv ca acesta este subiect al unui scandal public si al unui proces penal care, este timpul sa precizam, nu are de-a face cu fapte pe care se presupune ca vicepremierul le-ar fi savarsit in timpul functiei sale guvernamentale. La o adica, si UDMR poate face o rocada, doua, pentru ca are resurse si s-a dovedit mereu un partid disciplinat. Astfel incat, in ofsaid vor ramane doar democratii. Intre care a dat dihonia. Vezi naveta pe care Videanu nu o mai face la sediul partidului, ci mai nou la Cotroceni.
Scandalul cu totul si cu totul artificial al raportului SRI, comandat hocus-pocus de Basescu si redactat intr-o asemenea graba incat gaina a fost confundata cu curca, spre ghinionul lui Timofte, tinde sa eclipseze - si unii sunt, cu siguranta, interesati in acest sens - insusi uriasul scandal al nebuniei aviare. Sau al marii gainarii aviare. Caci despre pandemie, nici vorba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.