Peste o suta de persoane au fost audiate pana la sfarsitul saptamanii trecute de catre anchetatorii brasoveni, in cele trei dosare privind raspandirea virusului gripei aviare in judetul Brasov. In dosarul Drakom Silva SRL potrivit Parchetului de pe l
Peste o suta de persoane au fost audiate pana la sfarsitul saptamanii trecute de catre anchetatorii brasoveni, in cele trei dosare privind raspandirea virusului gripei aviare in judetul Brasov. In dosarul Drakom Silva SRL potrivit Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, sunt arestati si cercetati urmatorii:
l Vasile Dardala (foto), administratorul firmei Drakom Silva SRL de pe platforma avicola din Codlea, a fost arestat pentru 29 de zile sub acuzatia de raspandire de boli la animale, precum si pentru falsificarea de alimente si alte produse si evaziune fiscala;
l Constantin Cincu si Adrian Axinte sunt cercetati in stare de libertate, in calitate de invinuiti, dupa ce acestia au cumparat si au vandut pui de la ferma Drakom Silva, fara autorizatii sanitar-veterinare.
In cel de-al doilea dosar, deschis pentru societatea Pati Prod, sunt cercetati patru inculpati:
l Macovei Florin, administratorul societatii, care a fost arestat preventiv, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, de judecatorii Tribunalului Brasov, sub acuzatiile de raspandire de boli la animale. Initial, acesta a fost eliberat de magistratii Judecatoriei Brasov, dar, in urma recursului inaintat de procurori, Tribunalul Brasov a emis un mandat de arestare pe numele sau.
l Medicul veterinar Virgil Urdea, care a fost retinut si apoi eliberat, este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de raspandire de boli la animale si plante si falsificare de alimente si alte produse.
l Medicii veterinari Iuliu Pop si Ioan Ivanus, retinuti de procurori pentru 24 de ore, sub acuzatiile de raspandire de boli la animale si plante si falsificare de alimente si alte produse, au fost eliberati dupa ce instanta Judecatoriei Brasov a decis ca cercetarea acestora in stare de arest nu se impune.
l Directorul societatii PatiProd, Catalin M., de 35 de ani, sub acuzatia de raspandire de boli la plante si animale.
In al treilea dosar, care vizeaza in special societatea Avi Prod 2002 Ploiesti, sunt cercetati in stare de libertate patru inculpati.
l Ilona Stavri, administratorul societatii Avi Prod 2002 Ploiesti, cu punct de lucru la Codlea, acuzata de raspandire de boli la animale si plante si evaziune fiscala.
l Administratorul Ioan S., de 57 de ani, de la AviProd, este cercetat de procurori sub acuzatia de raspandire de boli la animale si plante.
l Ioan B., in varsta de 43 de ani, din Sambata de Jos, angajat al Circumscriptiei Sanitar Veterinare Fagaras, este cercetat pentru a se stabili daca si-a indeplinit corect atributiile de serviciu.
l Aurel J., din Sercaia, in varsta de 58 de ani, este cercetat pentru a se stabili daca si-a indeplinit in totalitate atributiunile cu privire la comertul de animale vii in locuri publice.
Pedepsele stabilite de Codul Penal
Nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor transmisibile de la animal la om si comercializarea ilegala a carnii de pui asupra careia exista suspiciuni de gripa aviara se pedepseste cu inchisoare intre un an si 15 ani, in functie de consecinte. Potrivit Legii sanitar veterinare, "apararea sanatatii animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om este o problema de stat".
Articolul 41 al Legii 60/1990 prevede ca nerespectarea masurilor privitoare la declararea, prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare la animale, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli sau alte urmari grave, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca fapta a avut urmari deosebit de grave, pedeapsa este inchisoare de la unu la cinci ani. Incalcarea cu stiinta a unei indatoriri de serviciu in activitatea sanitar veterinara, savarsita in conditiile articolului 248 alin. 1 din Codul penal (abuzul in serviciu contra intereselor publice) se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, iar daca fapta este comisa in conditiile articolului 248 alin. 2 din Codul penal (abuzul in serviciu contra intereselor publice cu urmari deosebit de grave), se pedepseste cu inchisoare de la cinci la 15 ani, interzicerea unor drepturi si confiscarea partiala a averii. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.