La inceput a castigat muzica usoara, piese linistite de dragoste. Apoi, la Eurovision a venit Abba. Au urmat sa castige, an de an, piese dragute, calme, mai ales din Irlanda si de prin tarile nordice. In ultimii ani incepusera sa castige melodiile ce
La inceput a castigat muzica usoara, piese linistite de dragoste. Apoi, la Eurovision a venit Abba. Au urmat sa castige, an de an, piese dragute, calme, mai ales din Irlanda si de prin tarile nordice. In ultimii ani incepusera sa castige melodiile ceva mai ritmate, cu puternice influente etnice din sud-estul Europei. Nimeni nu s-ar fi gandit ca in 2006 va castiga, cu un punctaj impresionant, ce nu lasa loc de dubii, o trupa care a venit pe scena deghizata cu masti ca de Halloween si solist cu aripi mecanice de liliac, care scoate limba dezgustator de fiecare data cand camera il ia in prim-plan, relateaza Mediafax. Formatia finlandeza Lordi, care a castigat cea de-a 51-a editie a Eurovison, a mutat concursul anului urmator in alta parte a Europei, dar, odata cu locatia, a reusit sa schimbe si ritmul care se impusese in ultimele editii ale competitiei. De la melodiile cu influente etnice si sound balcanic, Europa a ajuns sa voteze anul acesta o piesa care se autodefineste: "Hard Rock Haleluja". Editia din acest an a concursului Eurovison a parut o razbunare a rockului in fata ritmurilor orientale. Ce unduiri de solduri pe ritmuri grecesti sau turcesti? Ce muzica populara si show made in Ucraina, ce piese linistite? Nici asa-zisele voturi geopolitice nu au avut ce face in fata "monstrilor".
Nimeni
nu se astepta
Finlandezii nu si-au luat puncte doar de la vecini, ci si de la tari cu care, ce putin aparent, nu au nici o treaba. Unii ar putea spune ca o "conjuratie" a trash-erilor din Europa a pus la cale transformarea Eurovisionului din concurs pentru cantareti cuminti, la care publicul cel mult aplauda si fredoneaza, intr-un show in care pogo-ul si gajaielile sunt la ele acasa. Nu era metoda mai buna de a pune punct cantecelor orientale si dansurilor din buric. Castigarea concursului de catre rockerii de la Lordi, chiar daca a reprezentat o surpriza (chiar un soc pentru unii), este o rupere de ritm care se impunea, chiar daca varianta aleasa nu este neaparat si cea mai buna. Rezultatul obtinut de o piesa despre care se spunea ca nu va trece nici macar de semifinala (cu toate ca si la aceasta proba a adunat cele mai multe voturi) a demonstrat irelevanta sondajelor si europredictiilor cu care concurentii s-au "imbatat" in ultimele zile. Exista foarte multe voci care considera, pe buna dreptate, ca "Hard Rock Haleluja" nu a fost cea mai buna piesa din concurs si ca nu merita duzinele de puncte primite din partea spectatorilor. O explicatie pentru ceea ce s-a intamplat in finala Eurovision ar putea fi insa si faptul ca publicul satul de melodiile aceluiasi registru din anii trecuti, a acordat un vot de fronda, prin care si-a exprimat nemultumirea, alegand o piesa radical diferita fata de cele considerate favorite in concurs. "Cat de ciudat e! Aceasta este o experienta noua", au declarat membrii formatiei Lordi intr-o conferinta care a avut loc imediat dupa terminarea concursului. Acestia erau la fel de surprinsi ca si jurnalistii veniti sa-i intervieveze, si la randul lor au remarcat ineditul situatiei: "Ganditi-va un pic: suntem o formatie rock si am castigat un concurs de cantece pop".
Punctaj record pentru Romania
In orice caz, Rezultatul Eurovison 2006 a inselat asteptarile tuturor celor care urmaresc aceasta competitie, avand in vedere ca cei care au castigat, pe langa melodia hard-rock prezentata, au promovat si o imagine mai mult decat originala: monstri cu coarne, colti si ochi rosii. Finlandezii, care nu se clasasera pana acum niciodata mai bine de locul sase, au reusit sa adune 292 de puncte, primind punctaj maxim din partea a sapte tari. Pe locul doi s-a clasat Rusia (248 puncte), iar pe locul trei Bosnia Hertegovina (229 de puncte). Romania a reusit insa sa stabileasca un nou record la Eurovison - punctajul obtinut (172 de puncte) este cel mai mare inregistrat pana acum de tara noastra. Mihai Traistariu, chiar daca nu a pus Romania pe podium, a adus locul patru si calificarea directa in finala anului viitor. De asemenea, cu interpretarea piesei "Tornero", el a reusit sa ridice in picioare cei 15.000 de spectatori care au cantat piesa alaturi de el de la un capat la altul. Finalul melodiei a adus o explozie de aplauze in sala Olympic Stadium, unde a avut loc concursul. Show-ul pus in scena de Mihai alaturi de dansatorii de la Big Bounce a fost unul coerent si dinamic. "Sunt fericit ca am reusit sa mentin Romania in topul celor mai bune tari de la Eurovison si sa aduc totodata cel mai bun punctaj din istoria participarii noastre la acest concurs. Am crezut si cred in continuare in <<Tornero>> si acum sunt mai sigur ca niciodata ca va avea succes oriunde in Europa (...). Sunt foarte, foarte fericit", a spus Mihai dupa incheierea concursului. In general, calitatea pieselor din marea finala a lasat de dorit. Multe dintre acestea au semanat izbitor cu hituri internationale sau au fost axate pe ritmuri orientale, care in anii precedenti s-au dovedit a fi lozul castigator pentru o serie de cantareti. Clasamentul primelor zece tari din concursul de sambata seara este: Finlanda (292 puncte), Rusia (248), Bosnia Hertegovina (229), Romania (172), Suedia (170), Lituania (162), Ucraina (145), Armenia (129), Grecia (128) si Irlanda (93). Acestea sunt calificate direct in finala de anul viitor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.