Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a dominat "piata media" de sfarsit de saptamana in ceea ce priveste gripa aviara. Presedintele Basescu a ramas nevazut in spatele zidurilor de spital, dar s-a informat despre virus, iar premierul a facut o
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a dominat "piata media" de sfarsit de saptamana in ceea ce priveste gripa aviara. Presedintele Basescu a ramas nevazut in spatele zidurilor de spital, dar s-a informat despre virus, iar premierul a facut o vizita, "de solidaritate", la Ministerul Agriculturii, unde s-a informat si despre gripa aviara. Lupta impotriva gripei aviare a ajuns, in opinia ministrului Agriculturii, la faza legislativa. El ii vrea pe veterinari in subordinea sa, pentru a-i coordona, dar si sanctiona, dupa cum singur a spus. Decizia are menirea de a mai repara putin imaginea sifonata a autoritatilor in gestionarea crizei aviare. Flutur a constatat si ca Bucurestiul nu are fata de capitala europeana cu gaini in ograzi, capabile sa umple tot orasul de gripa aviara. De aceea, se gandeste la interzicerea cresterii pasarilor in orasele mai mari. Primarul general Adriean Videanu consimte, dar vrea sa ceara parerea oamenilor.
Epidemii sub pres
Dupa reuniunea de ieri a Comandamentului National Antiepizootic, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca inca nu s-a stabilit cu exactitate modul in care au aparut focarele de gripa aviara, in special la Codlea. El considera ca responsabile sunt tot pasarile migratoare care au inceput sa fie foarte rezistente la virus, nu mor, dar transmit boala. In aceste conditii este demn de remarcat faptul ca tari din jurul nostru, precum, Ungaria, Bulgaria si Ucraina, nu au anuntat nici un focar de gripa aviara, in conditiile in care, in Romania, sunt peste 50. Impactul economic in caz de gripa aviara este extrem de important. Pe langa faptul ca prima reactie a populatiei este de a nu mai consuma carne de pasare, exporturile sunt interzise, masura fiind imediat aplicata in Romania. Reamintim, Bulgaria si Ungaria sunt printre principalele state furnizoare de ficat de gasca pe plan mondial, masura de interdictie a exporturilor fiindu-le extrem de paguboasa. De altfel, in toamna anului trecut, cand toti Balcanii au fost invadati de gripa aviara, Bulgaria nu a inregistrat decat un caz de batlan mort de aviara, undeva, pe Dunare.
Surse din cadrul ANSVSA au declarat ca este o practica curenta a autoritatilor unor state de a nu anunta imediat sau de a ascunde epidemii la pasari si animale, tocmai pentru a nu periclita comertul. Ele au amintit de cazuri chiar si in Germania, unde nu a fost raportata pesta porcina dintr-o ferma tocmai pentru a nu fi stopate exporturile de carne de porc din aceasta tara.
Mangaierea este ca, totusi, autoritatile de specialitate de la Bruxelles stiu de aceste cazuri si apreciaza decizia Romaniei de a fi corecta.
Paza armata la fermele Oltchim
Conducerea societatii Oltchim SA a anuntat sporirea masurilor de paza armata la fermele sale de productie avicola, informeaza Rompres. "Am luat masuri speciale de intarire a pazei cu jandarmi si personal de securitate a tuturor fermelor noastre avicole pentru a preintampina introducerea, in mod intentionat, a virusului gripei aviare", a precizat directorul general al Societatii Oltchim, Constantin Roibu. Constantin Roibu a spus ca Oltchim este o societate cu capital majoritar de stat si in acest context "ne putem astepta la o asemenea agresiune".
Taxa de dezinfectare
Taxele pe care cei care trec prin Vama Moravita trebuie sa le plateasca pentru dezinfectarea autoturismelor cu solutii contra gripei aviare ii nemultumesc pe multi pasageri care intra in tara dinspre Uniunea Serbia si Muntenegru, informeaza Rompres. Purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Timisoara, comisarul Viorel Alexe, a declarat ca fiecare sofer care doreste sa intre in Romania este obligat sa treaca cu autoturismul printr-o rampa cu apa tratata cu Vircon's, o substanta care dezinfecteaza cauciucurile si autovehiculul impotriva gripei aviare. Taxa pentru dezinfectie variaza intre 6,5 lei (65.000 de lei vechi) si 11,5 lei (115.000 lei vechi), in functie de gabaritul masinii.
Rascoala din Vrancea
Dupa Bolotesti, "razmerita aviara" s-a extins, ieri, si in comuna vranceana Vanatori, acolo unde s-a confirmat un focar de gripa aviara, informeaza Rompres. Ieri dimineata, aproximativ 150 de sateni au blocat accesul autoritatilor sanitare veterinare in sat si, mai mult, au sarit la bataie la consilierii locali care au incercat sa-i convinga pe oameni sa accepte sacrificarea pasarilor. Primarul comunei, Nicolae Macovei, a spus ca satenii au aruncat cu pietre intr-un consilier local si au sarit la bataie la tractoristii care vroiau sa transporte pasarile ucise. "Au iesit cu bate si coase si nu au mai lasat pe nimeni sa actioneze", a declarat Macovei. Si consilierul local Gabriel Mihalache a relatat o situatie asemanatoare, mentionand ca oamenii sunt extrem de revoltati si nu accepta sacrificarea pasarilor. "Au cerut sa vina prefectul cu o plasa de bani si sa ii despagubeasca pe fiecare in parte, atunci cand le iau animalele din curte", a spus Mihalache. Autoritatile din comuna Vanatori au solicitat chiar si sprijinul Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida pentru a trece la sacrificarea pasarilor, insa, in cele din urma, satenii au acceptat acest lucru. In satul Jorasti a fost instituita carantina sambata dimineata, iar sacrificarea pasarilor a demarat ieri la pranz, insa destul de modest. In focar sunt 40 de militari de la Garnizoana Focsani si 23 de romi de la Slobozia Bradului care actioneaza pentru sacrificarea pasarilor.
Militari la datorie
Aproximativ 150 de militari participa la inlaturarea efectelor gripei aviare, la solicitarea prefecturilor Brasov si Vrancea, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale. Astfel, peste 100 militari apartinand Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" se afla la Codlea, judetul Brasov, unde s-a inregistrat principalul focar de gripa aviara, iar alti 20 de militari ai Brigazii 282 Mecanizate si 25 de la Brigada 2 Artilerie sunt la Jorasti, judetul Vrancea. Ei au misiunea de a colecta si incinera pasarile moarte din aceste zone. In Vrancea, alaturi de militari mai actioneaza si 42 de cadre medicale si voluntari. Comunicatul precizeaza ca cei 150 de militari au primit tablete antivirale Tamiflu si au fost echipati corespunzator, cu echipamente de unica folosinta. Ei sunt cazati in 42 de corturi si beneficiaza de instalatii de imbaiere, se specifica in comunicat.
Gripa aviara a ocolit romanii
Testele facute celor trei pacienti - internati la sfarsitul saptamanii la Institutul "Matei Bals" din Capitala cu suspiciune de gripa aviara - infirma faptul ca acestia sunt infectati cu H5, informeaza Mediafax. Trei persoane, doi copii si un adult, au fost internate, in noaptea de vineri spre sambata, la Institutul "Matei Bals" din Capitala, cu suspiciune de gripa aviara, insa testele au iesit negative, sustin surse medicale. Unul dintre copii are patru ani si este din localitatea sibiana Arpasu de Jos - unde s-a instituit carantina - diagnosticul acestuia fiind laringo-traheo-bronsita severa. Cel de-al doilea, in varsta de sase ani, din localitatea Merisani, judetul Arges, sufera de angina si de sinuzita. A treia persoana este din Focsani, are 53 de ani, starea sa de sanatate fiind buna.
Ieri, ministrul Gheorghe Flutur, seful Comandamentului National Antiepizootic, a anuntat ca, pana acum, nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara la om in Romania, nici unul dintre cei 14 suspecti necontactand boala.
Centru pilot si la Brasov
Centrul pilot pentru diagnosticul de laborator al gripei aviare va fi infiintat in cadrul Spitalului de Boli Infectioase de la Brasov, a declarat directorul Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, informeaza Rompres. Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Brasov, centrul va avea zece paturi, patru paturi pentru Sectia de Anestezie Terapie Intensiva si sase paturi pentru supraveghere. Pentru realizarea acestui centru va fi solicitat sprijinul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, iar schema de personal de la Spitalul de Boli Infectioase va fi completata cu 11 persoane. Pana la punerea in functiune a sistemului prezentat, se va respecta Ordinul Ministerului Sanatatii 31/2006 privind metodologia de supraveghere a cazurilor de gripa aviara la om, cu trimiterea acestora la Institutul "Matei Bals" se mai precizeaza in comunicatul de presa al Prefecturii Brasov. (Luminita MOROIANU, Carmen POPESCU)
Veterinarii isi schimba stapanul
Ministrul Gheorghe Flutur a anuntat, ieri, ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va trece in subordinea Ministerului Agriculturii, urmand a fi infiintata o Directie de Control pentru Siguranta Alimentara in cadrul Corpului de Control al ministrului. Potrivit ministrului Gheorghe Flutur, miercuri, in sedinta de Guvern, va fi adoptat actul normativ necesar. Decizia de reorganizare a ANSVSA, cu trecerea institutiei in subordinea Ministerului Agriculturii, a fost determinata de modul in care a fost gestionata criza gripei aviare. La ora actuala, ANSVSA este o agentie in subordinea Guvernului si in coordonarea ministrului Agriculturii. In fapt, Cancelaria Primului Ministru era autoritatea ierarhic superioara, iar Ministerul Agriculturii raspundea pentru problemele de integrare europeana. In plina criza de gripa aviara s-a constatat ca responsabilitatea era destul de disipata, primii sanctionati fiind seful autoritatii si adjunctul sau, care au fost demisi. Ca presedinte al Comandamentului National Antiepizootic, ministrul Agriculturii a cerut ca ANSVSA sa treaca cu totul in subordinea sa aceasta institutie ca sa aiba toate parghiile de administrare si control. (L.M.)
Basescu cere masuri contra gripei aviare
Presedintele Traian Basescu le-a cerut, sambata dimineata, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur si secretarului de stat in MAI Anghel Andreescu, sa ia masuri pentru reducerea efectelor gripei aviare si prevenirea extinderii acesteia. Basescu i-a convocat, la Spitalul Elias, pe Tariceanu, Flutur si pe Ministrul de Interne, Vasile Blaga, pentru a se informa despre gripa aviara. In locul lui Blaga a venit secretarul de stat in MAI, Anghel Andreescu. Seful statului a avut si vineri discutii pe tema gripei aviare cu Flutur, cu Blaga, dar si cu directorul SRI Radu Timofte. "Presedintele a cerut primului-ministru, ministrului Agriculturii si secretarului de stat in MAI prezenti la intalnirea din cursul diminetii de sambata, verificarea fermelor din zonele care nu sunt afectate de gripa aviara", a declarat consilierul prezidential Adriana Saftoiu, citat de Mediafax. "Presedintele Traian Basescu le-a cerut mai multa rigoare in comunicare si aplicarea legilor" a precizat consilierul prezidential. Seful statului a atras atentia asupra faptului ca este nevoie de o mai buna coordonare intre administratiile locale si deciziile administratiei centrale. "Presedintele a recomandat, pentru prevenirea extinderii gripei aviare, instalarea filtrelor sanitare si in judetele limitrofe celor care sunt afectate in prezent", a spus Saftoiu. (R.A.)
Aviara in Romania
In Romania exista 25 de focare de gripa aviara confirmate, iar in alte 26 de localitati sunt suspiciuni, a declarat, ieri la pranz, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Numarul focarelor confirmate a ajuns la 25, in judetele Brasov, Bacau, Buzau, Covasna, Sibiu si Vrancea. In prezent a fost izolat virusul in majoritatea locatiilor, procesul de sacrificare a pasarilor si dezifectia fiind finalizata", a spus Flutur. Potrivit ministrului, "lucrurile incep sa se stabilizeze", primarii localitatilor din Vrancea unde au fost depistate focare fiind deja sanctionati. "Important este ca am gestionat criza, astfel incat virusul sa nu se transmita la om. De aceea am grabit lucrurile in Vrancea, am dat amenzi primarilor, pentru a grabi sacrificarea pasarilor", a mai spus Flutur. Ministrul Agriculturii a mai spus ca in celelalte 26 de locatii, unde sunt suspiciuni de gripa aviara, autoritatile sunt pregatite de interventie.
Membrii Comandamentului central Antiepizootic si ai ministerelor implicate s-au intalnit, ieri, la sediul Ministerului Agriculturii, pentru o noua evaluare a evolutiei gripei aviare, sedinta la care a participat si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Comandamentul a analizat ultimele informatii cu privire la evolutia crizei aviare la nivel national, inclusiv in municipiul Bucuresti.
Statistica ministrului nu contine si rezultatele testelor rapide din comunele valcene Dragoesti si Olanu, unde a fost identificata prezenta virusului aviar. Potrivit prefectului de Valcea, testele rapide au iesit pozitive la analizele facute in cate o gospodarie din cele doua localitati. In aceste conditii, toate pasarile din acele gospodarii au si fost eutanasiate, s-a efectuat dezinfectia curtilor si a adaposturilor si s-au instalat filtre sanitar-veterinare pentru gospodariile amintite. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.