Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima ingrijorarea fata de modul in care autoritatile statului ii ancheteaza pe jurnalistii care au publicat informatii cu caracter confidential. Din solicitarea primita de US MediaSind din partea directorului cotid
Uniunea Sindicala MediaSind isi exprima ingrijorarea fata de modul in care autoritatile statului ii ancheteaza pe jurnalistii care au publicat informatii cu caracter confidential. Din solicitarea primita de US MediaSind din partea directorului cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, rezulta ca procurorii Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie au facut presiuni asupra jurnalistului pentru a-l obliga sa-si divulge sursele de informatii privind documentele de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Desi jurnalistul a refuzat categoric sa divulge aceste surse, procurorii Ioana Constantin si comisarul sef Cristache au incercat sa obtina informatiile dorite prin incalcarea prevederilor interne si internationale din domeniul mass-media.
US MediaSind condamna aceste practici care aduc aminte de perioada stalinista si solicita oricarui jurnalist sa nu cedeze in fata vreunei presiuni pentru a-si divulga sursele de informatii. Precizam ca articolul 70 din Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass-Media prevede faptul ca "jurnalistul, fara a suferi nici o consecinta, are dreptul sa refuze divulgarea surselor de informatii", iar Codul Deontologic prevazut in acelasi CCM (obligatoriu pentru intreaga breasla) consfinteste la art. 6 ca "jurnalistul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential. Este la latitudinea propriei sale constiinte sa respecte confidentialitatea surselor, chiar si in fata Justitiei. Confidentialitatea surselor de informatii este garantata de reglementarile internationale la care Romania este parte". De asemenea, potrivit Legii nr.182 privind informatiile clasificate, nu este datoria jurnalistului de a proteja aceste informatii, din moment ce ele au intrat deja in circuitul public.
Organizatiile internationale sesizate
US MediaSind reaminteste ca Federatia Internationala a Jurnalistilor (cea mai mare organizatie a jurnalistilor din lume si raportor oficial pe probleme de mass-media la ONU) a solicitat autoritatilor statului roman sa "inceteze atacurile impotriva jurnalistilor si sa respecte articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar presedintele Federatiei Europene a Jurnalistilor, Marc Gruber a considerat drept un grav abuz faptul ca in Romania jurnalistii mai sunt obligati sa-si dezvaluie sursele de informatii.
U.S. MediaSind va aduce la cunostinta organizatiilor internationale acest nou abuz din partea procurorilor iar in raportul de tara pe probleme de mass-media pe care organizatia il va prezenta Federatiei Internationale a Jurnalistilor va publica si maniera in care jurnalistii romani sunt hartuiti intr-o tara care doreste sa intre in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.