Pentru oamenii de stiinta invatatul in timp ce dormim nu mai pare astazi un vis foarte indepartat, acestia reusind sa puna la punct o metoda de asimilare rapida a limbilor straine intr-o stare oarecum asemanatoare somnului: sub semihipnoza. In starea
Pentru oamenii de stiinta invatatul in timp ce dormim nu mai pare astazi un vis foarte indepartat, acestia reusind sa puna la punct o metoda de asimilare rapida a limbilor straine intr-o stare oarecum asemanatoare somnului: sub semihipnoza. In starea respectiva, sustin savantii, puterea creierului de perceptie senzoriala si globala a unei limbi straini este mult mai ridicata. "Alphalearning", din Paris, este prima scoala europeana care propune hipnoza ca metoda de asimilare a unei limbi straine. Orele de limbi straine au loc intr-o incapere de dimensiuni reduse. Elevului, asezat intr-un fotoliu din piele inclinat pe spate intr-o zona in care lumina este difuza, i se pun casti audio si o pereche de ochelari speciali prin care i se transmit diverse semnale luminoase. "Sunteti pe o plaja cu nisip fierbinte, va simtiti picioarele obosite iar marea straluceste", spune o voce joasa in spaniola pe fondul unei muzici baroc, citind apoi un scurt dialog in spaniola si franceza. Aparatele sunt programate pentru a face creierul sa alunece intr-o stare de semihipnoza prin semnale luminoase si tonalitati sonore apropiate de ritmul biologic uman de 60 de batai pe minut. Aceasta sedinta de 30 de minute este succedata de un curs particular cu un profesor. Totul contra "modestei" sume de 28 de euro "lectia". "Invatarea traditionala se realizeaza cu ajutorul emisferei stangi a creierului, analitica si logica. De aici rezulta incapacitatea de a reproduce sunetele, ritmul, intelegerea unei limbi straine in globalitatea sa si tendinta de a invata cuvant cu cuvant. Din aceste motive este nevoie de utilizarea emisferei drepte, care implica creativitate si globalitate. Aceasta parte a creierului nu se lasa insa folosita prea usor, motiv pentru care trebuie indusa aceasta stare de semihipnoza", explica Pierre Fallot, directorul scolii "Alphalearning". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.