Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP) Mugur Ciuvica l-a acuzat ieri pe Theodor Stolojan ca a acceptat inlesniri la plata datoriilor catre stat pentru o firma a familiei sale, in timp ce in declaratiile sale politice, fostul lider PNL s
Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP) Mugur Ciuvica l-a acuzat ieri pe Theodor Stolojan ca a acceptat inlesniri la plata datoriilor catre stat pentru o firma a familiei sale, in timp ce in declaratiile sale politice, fostul lider PNL sustinea ca acordarea de reesalonari incurajeaza coruptia. Ciuvica a afirmat, intr-un comunicat de presa intitulat "Demagogia lui Theodor Stolojan", ca in vreme ce politicianul Stolojan declara razboi "practicilor clientelare" de reesalonare si stergere a datoriilor, omul de afaceri Theodor Stolojan beneficia de inlesniri la plata datoriilor din partea guvernarii PSD. Presedintele GIP a sustinut ca, pe baza unor informatii obtinute in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, se confirma faptul ca Pavcrib Clabucet Sosire SRL, firma familiei Stolojan, a beneficiat de astfel de inlesniri. Acestea au fost obtinute conform Ordonantei de Urgenta 40/martie 2002 emise de Guvernul Nastase privind recuperarea arieratelor bugetare. Ordonanta stabilea o serie de criterii pe baza carora agentii economici puteau solicita reesalonarea, amanarea, reducerea sau stergerea datoriilor pe care le aveau la bugetul de stat, la fondul de pensii si la bugetele locale. Una dintre societatile comerciale care au solicitat si au primit inlesniri la plata datoriilor in baza acestui act normativ este Pavcrib Clabucet Sosire SRL.
Inlesniri la plata unei datorii mai mici decat pensia de la BM
Ciuvica a amintit ca Pavcrib Clabucet Sosire SRL este firma care detine celebrul hotel al lui Theodor Stolojan din Predeal (hotelul "Premier"). Cei doi copii ai actualului consilier prezidential (Vlad Stolojan si Ada Palea) au impreuna 90% din Pavcrib Clabucet Sosire SRL. Potrivit declaratiei de avere din 10 ianuarie 2006, Theodor Stolojan a finantat cu 23.100.000.000 lei vechi firma copiilor sai, bani pe care intentioneaza sa ii recupereze din profitul firmei. Presedintele GIP a explicat ca in 27 august 2002, Pavcrib Clabucet Sosire SRL semna cu Ministerul Finantelor Publice o conventie in baza careia firma familiei Stolojan primea inlesniri pentru plata unei datorii restante la stat de 392.800.000 lei vechi. "Inlesnirile primite de Pavcrib Clabucet Sosire SRL sunt cu atat mai jenante cu cat suma pentru care au fost primite nu este foarte mare (aproximativ 10.000 de euro la cursul de la acea data). Procedurile prin care puteau fi obtinute inlesniri la plata datoriilor in baza Ordonantei de Urgenta 40 din 2002 erau foarte complicate. Firma familiei Stolojan a parcurs toate aceste proceduri pentru a primi inlesniri la plata unei datorii mai mici decat pensia primita de Theodor Stolojan anul trecut de la Banca Mondiala", a mai aratat Ciuvica. El a citat si o declaratie din 26 octombrie 2002 facuta la Iasi de Theodor Stolojan la doua luni dupa semnarea conventiei prin care firma sa primea inlesniri la plata datoriilor: "A devenit o obisnuinta ca in Romania sa se intretina sisteme ce genereaza coruptia, cum ar fi reesalonarea datoriilor sau anularea lor. Aceste sisteme trebuie inlaturate, daca vrem sa avem o adevarata economie de piata". Mai mult, Mugur Ciuvica a notat si faptul ca in 26 septembrie 2004, cu cateva zile inainte de a se retrage din cursa prezidentiala, Theodor Stolojan spunea ca "pentru a pune capat flagelului coruptiei, este necesara, in primul rand, eliminarea din legislatie a tuturor prevederilor care incurajeaza coruptia, cum ar fi acordarea de reesalonari, anulari si scutiri de impozite si taxe".
Replica lui Theodor Stolojan
"Domnul Ciuvica amesteca cu buna stiinta borcanele. Eu am fost intotdeauna impotriva celor care au folosit cu buna stiinta mita, coruptia pentru a obtine amanari, reesalonari sau chiar stergeri de datorii", a spus Stolojan. El a precizat ca nu s-a referit, in declaratiile sale, la firme care au probleme temporare de lichiditati si care folosesc cadrul legal existent pentru a obtine o reesalonare pe baza unui contract, platind dobanzi sau alte taxe comisioane si penalitati, situatie care exista in orice economie de piata. "Pozitia mea a ramas neschimbata cu privire la cei care folosesc cu rea intentie alte metode decat cele legale pentru a obtine reesalonari, amanari la plata datoriilor pe care le au catre stat, catre creditori, banci", a spus Stolojan. "De aceea, spun ca domnul Ciuvica amesteca cu buna stiina borcanele. Ciuvica nu doreste sa faca diferenta intre reaua intentie si buna intentie cand se fac reesalonari pe baza unor contracte", a spus Stolojan. El a mentionat ca nu este implicat in gestiunea firmei Pavcrib Clabucet Sosire SRL, la care Ciuvica se referise in comunicatul sau. "Asociatii sunt cei doi copii ai mei si administratorul firmei. Administratorul a obtinut, in 2002, o amanare la plata unor datorii catre stat, in baza unui contract cu organele de stat. Datoriile, care reprezentau o suma relativ mica, au fost integral achitate la data si in conditiile stabilite prin contract. Firma este acum la zi cu toate platile", a spus Stolojan. El a precizat ca nu vrea sa comenteze intentiile lui Mugur Ciuvica si i-a urat acestuia succes in activitatea "utila" pe care o desfasoara alaturi de GIP. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.