Recentele declaratii ale vicepresedintelui american Dick Cheney la adresa politicii energetice a Rusiei au bulversat clasa politica de la Moscova. Aflat intr-o vizita oficiala in Kazahstan, in vederea stabilirii unei pozitii mai solide a companiilor
Recentele declaratii ale vicepresedintelui american Dick Cheney la adresa politicii energetice a Rusiei au bulversat clasa politica de la Moscova. Aflat intr-o vizita oficiala in Kazahstan, in vederea stabilirii unei pozitii mai solide a companiilor americane pe piata petroliera din aceasta zona, Dick Cheney a lansat o critica acida la adresa modului in care Rusia si-a impus la inceputul acestui an noul plan tarifar la gazele Ucrainei. In acest sens, Cheney a calificat politica energetica a Rusiei drept o strategie de obtinere a unor avantaje politice.
In raspunsul publicat ieri in Financial Times, ministrul rus al Energiei, Victor Hristenko declara: "Suntem intrigati de recentele comentarii din Occident, care ne distorsioneaza politica energetica. Rusia a renuntat la aranjamentele din era sovietica, de subventionare a preturilor energiei pentru statele vecine, si a trecut la stabilirea tarifelor prin mecanismele pietei". El a spus ca autoritatile ruse inteleg ca vechile impresii dispar greu, dar este timpul ca Occidentul sa recunoasca rolul matur si progresele realizate de Rusia.
Comentariile lui Cheney au nemultumit Rusia, inaintea summit-ului G8 al natiunilor industrializate care va avea loc la St. Petersburg, in luna iulie, la care urmeaza sa participe si presedintele american George W. Bush.
Hristenko a cerut tuturor partilor sa "permita stergerea impresiilor invechite" pentru a identifica o baza comuna de discutii asupra politicii de securitate energetica.
"Sa speram ca in iulie, cand liderii G 8 se vor reuni, o vor face in spiritul unui dialog serios si al colaborarii practice, fara sa permita ca obiective valoroase sa fie afectate de fantome din era Razboiului Rece", a mai afirmat oficialul rus.
Duminica, Cheney a spus ca afirmatiile sale au fost "destul de ponderate", in timp ce presedintele George W. Bush a apreciat, intr-un interviu, ca autoritatile de la Moscova trimit "semnale mixte" in privinta democratiei.
Autoritatile ruse au avertizat recent si tarile europene ca Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze, ar putea sa-si orienteze livrarile catre Asia, daca accesul la piata Europei ii va fi blocat.
Gazprom doreste sa se extinda in domeniul distributiei de gaze din Europa Occidentala, o posibila tinta de preluare fiind coompania britanica de utilitati Centrica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.