Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis, ieri, sa mandateze grupurile parlamentare pentru inceperea negocierilor cu grupurile PRM, in vederea consolidarii pozitiei de partide de opozitie ale celor doua formatiuni. Acest anunt a fost facut ieri
Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis, ieri, sa mandateze grupurile parlamentare pentru inceperea negocierilor cu grupurile PRM, in vederea consolidarii pozitiei de partide de opozitie ale celor doua formatiuni. Acest anunt a fost facut ieri de liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, dupa terminarea sedintei conducerii partidului. Declaratia sa a fost intarita si de presedintele Mircea Geoana care a vorbit de "crearea unui mecanism de colaborare parlamentara intre PSD si PRM, cu scopul principal de a redacta motiunea de cenzura". Referindu-se la mecanismul de colaborare cu PRM, Geoana a admis ca a existat o anumita confuzie intre o relatie fireasca de colaborare la nivel punctual, parlamentar, in opozitie, pe de o parte, si o presupusa relatie politica de alta factura, pe de alta parte. "Este vorba de o relatie fireasca de colaborare intre doua partide din opozitie, pe un moment foarte important, motiunea de cenzura. Se lucreaza la un mecanism de colaborare in cadrul opozitiei, cu scop principal redactarea motiunii de cenzura. Nu e vorba de o relatie intre partide sau de o relatie politica", a subliniat Geoana. El a mai spus ca, din zona grupurilor parlamentare ale PSD, Viorel Hrebenciuc va coordona activitatea de elaborare a schitei respectivului mecanism de colaborare. La randul sau, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a precizat ca s-a dat semnalul ca grupurile parlamentare ale PSD si PRM sa inceapa negocierile. Mitrea a subliniat ca PSD nu este impartit in doua tabere in ceea ce priveste inceperea negocierilor cu PRM pentru colaborarea parlamentara si a aratat ca toti membrii BPN au fost de acord in privinta acestei colaborari. El a fost de parere ca o colaborare la nivelul grupurilor parlamentare nu este de natura sa dauneze imaginii PSD si a aratat ca de o colaborare la nivel politic nici nu se pune problema. De aceeasi parere a fost si Ioan Rus, care a sustinut ca colaborarea intre parlamentarii opozitiei pe chestiuni punctuale este una "normala si fireasca" si a aratat ca nu trebuie neaparat ca negocierile intre cele doua partide sa se finalizeze cu o intelegere scrisa. "Daca va fi un document semnat sau daca va fi un <<gentlemen agreement>> (intelegere verbala - n.r.), care nu necesita un document, asta o sa vedem in continuare", a spus Rus.
Strategia social-democratilor
In sedinta de ieri a conducerii PSD, Mircea Geoana le-a transmis colegilor sai din conducere ca nu va exista nici un acord scris semnat de el sau de Vadim. In ciuda mesajului linistitor dat de presedintele PSD, liderii partidului au fost extrem de revoltati de atitudinea acestuia si de lipsa sa de comunicare. Cei mai vehementi critici au fost Victor Ponta, Adrian Severin si Vasile Dancu, care au reprosat apropierea de PRM si aflarea acestor informatii de la ziaristi. Dancu l-a chestionat pe Geoana cu privire la avantajele unei colaborari cu peremistii, iar raspunsul a venit pe loc. Din calculele pesedistilor, o alianta cu PRM ar ajuta la adoptarea motiunii de cenzura. Cele doua partide ar aduna un numar de 209 de deputati, iar pentru trecerea motiunii prin plen sunt necesare 236 de voturi, diferenta fiind foarte usor de strans sustin sursele noastre. Vasile Puscas i-a reprosat presedintelui PSD ca nu a consultat PES cu privire la acest acord cu PRM. De altfel, majoritatea pesedistilor si-a exprimat temerea vizavi de o alianta cu PRM si s-a aratat deranjata de strategia adoptata de Geoana care l-a lasat pe Vadim sa iasa primul cu declaratii despre acordul dintre cele doua partide. Singurii care au sustinut un protocol intre cele doua partide au fost Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Dupa ce au cazut de acord asupra respingerii unui astfel de protocol, liderii PSD s-au concentrat asupra gasirii unei solutii prin care sa i se permita lui Mircea Geoana "sa se salveze" dupa declaratiile sale referitoare la semnarea, alaturi de Vadim, a intelegerii bilaterale.
Acord semnat pe jumatate
Geoana le-ar fi spus colegilor din PSD, sustin sursele mentionate, ca un acord cu PRM "nu trebuie dramatizat, intrucat nu este decat un protocol de colaborare parlamentara, nu o alianta". Aceleasi surse au declarat ca s-a stabilit ca Geoana sa aiba, in cursul dupa-amiezii, o discutie cu C.V. Tudor, pentru a incerca sa gaseasca o solutie prin care sa iasa din impas. In ciuda mesajelor linistitoare date de Geoana in interior, Viorel Hrebenciuc a venit cu un alt punct de vedere in grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor. Din punctul de vedere al lui Hrebenciuc, presedintele PSD ar fi exclus in sedinta BPN un acord semnat de Geoana si Vadim, dar nu si o colaborare la nivelul grupurilor parlamentare. Pe de alta parte, alte surse din cadrul grupurilor PSD din Camera si din Senat sustin ca parlamentarii partidului au cerut explicatii referitoare la zvonurile despre posibilele negocieri PSD-PD. Mitrea si Hrebenciuc au spus in Biroul Permament National al partidului, ca au discutii izolate cu unii membri ai PD, dar "fara a exista anumite calcule in spate". (R.A.)
Socialistii europeni, ingrijorati
Posibilul acord PSD-PRM a ingrijorat grupul socialistilor europeni, avand in vedere ca partidele din IS si PSE se angajaza sa nu se asocieze cu partide care adopta pozitii xenofobe, a declarat, ieri, citat de Mediafax, vicepresedintele grupului socialistilor europeni din PE, Jan Marinus Wiersma. "Informatiile despre posibila legatura dintre PSD si PRM au cauzat ingrijorari in randul grupului nostru", a declarat Wiersma. El a adagat ca grupul socialistilor europeni din PE se afla in contact cu PSD pentru a afla care este situatia de fapt. "Ne aflam in contact cu PSD pentru a afla care este situatia de fapt. Daca va fi cazul, vom face, maine, noi declaratii", a spus Wiersma. Intrebat daca exista intelegeri cu Internationala Socialista sau cu Partidul Socialistilor Europeni care obliga PSD sa nu intre in aliante cu partide precum PRM, Wiersma a precizat ca, in general, toate partidele din IS si PSE se angajeaza sa nu se asocieze cu partide care isi asuma pozitii xenofobe. "In general, toate partidele din SI si PES se angajeaza sa nu se asocieze cu partide care isi asuma in mod deschis pozitii xenofobe", a spus Wiersma. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.