Fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, a cerut, ieri, magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin avocatul sau, trimiterea dosarului in care este acuzat de uzurpare
Fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, a cerut, ieri, magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin avocatul sau, trimiterea dosarului in care este acuzat de uzurpare de calitati oficiale la Judecatoria Sectorului 6. Aparatorul lui Melinescu sustine ca numai aceasta instanta este competenta sa judece cauza si ca Inalta Curte nu poate solutiona aceasta cauza deoarece, la vremea savarsirii faptei, clientul sau nu avea nici una dintre functiile prevazute limitativ de lege ca fiind de competenta Curtii Supreme. "Ioan Melinescu nu a fost niciodata membru al Guvernului, el a participat la cateva sedinte numai in calitate de invitat. Chiar daca ar fi fost secretar de stat, pentru ca eu pun problema la data la care se pretinde ca s-a savarsit infractiunea, dansul nu mai ocupa functia, ii expirase mandatul de membru al Oficiului si functia de presedinte. Chiar daca se punea in discutie existenta unei astfel de functii, dansul nu mai avea acea calitate", a declarat, citat de Rompres, avocatul Ion Cazacu. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ramas in pronuntare in ceea ce priveste solicitarea fostului preedinte de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
Acuzatiile
Ioan Melinescu a fost trimis in judecata in 17 ianuarie, fiind acuzat ca ar fi continuat sa isi exercite prerogativele de presedinte al Oficiului si dupa data revocarii din functiile de membru al Plenului si de sef al institutiei respective. Concret, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au stabilit ca Ioan Melinescu ar fi participat, in perioada 5 mai 2004 - 22 iunie 2004, la cinci sedinte plenare in care a deliberat, a votat si a decis, alaturi de ceilalti membri, in legatura cu o serie de documente destinate informarii altor autoritati ale statului, precum si asupra trecerii in evidenta pasiva a unor lucrari. De asemenea, in aceeasi perioada, Melinescu ar fi semnat ordonatoare de credite, ordine de definitivare pe functii si state de plata, desi nu mai avea calitatea de membru si presedinte al Oficiului inca din data de 5 mai 2004, atunci cand Hotararea de Guvern prin care a fost revocat din functie a fost publicata in Monitorul Oficial.
Prin decizia premierului din 6 mai 2004, Melinescu a fost numit in functia de consilier personal pe probleme de spalare de bani in cadrul Cancelariei primului-ministru de la acea data. "Cu toate acestea, inculpatul a inteles sa-si atribuie in continuare calitatea de membru al Plenului si de presedinte al ONPCSB, avand astfel acces la informatii cu caracter secret detinute de aceasta institutie si, implicit, drept de dispozitie asupra acestora, realizarea elementului material creand o stare de pericol pentru autoritatea statului", se arata in rechizitoriul intocmit de anchetatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.