Medicii de familie care vor prescrie medicamente compensate si gratuite peste plafonul primit vor achita toate depasirile din veniturile cabinetelor medicale. Cel putin asa prevede articolul 34 din proiectul contractului-cadru privind conditiile acor

Medicii de familie care vor prescrie medicamente compensate si gratuite peste plafonul primit vor achita toate depasirile din veniturile cabinetelor medicale. Cel putin asa prevede articolul 34 din proiectul contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Conform acestuia, ''Casele de asigurari de sanatate pun la dispozitia medicilor de familie cu lista proprie de asigurati sume pentru prescriere de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, stabilite in raport cu: costul mediu/asigurat/pe grupe de varsta pentru prescriere de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si costul mediu/asigurat/pe grupe de varsta pentru prescrierea medicamentelor la care se negociaza adaosul comercial pentru bolile cronice prevazute in norme''.
Totodata, ''semestrial Casele de asigurari de sanatate analizeaza prescrierea de medicamente, pe baza unor criterii stabilite prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ca urmare a aplicarii criteriilor, se stabilesc sumele care se constituie in venit al cabinetului medical din sumele ramase neutilizate la finele fiecarui semestru. Eventualele depasiri inregistrate la sumele aflate la dispozitia medicilor de familie cu lista proprie de asigurati pentru prescriere de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se recupereaza din venitul cabinetului si reintregesc fondul aferent medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu''. In aceste conditii, medicii de familie asteapta de la Ministerul Sanatatii si CNAS o serie de lamuriri. ''In proiect, in cazul prescrierii, se vorbeste despre costul mediu/asigurat/pe grupe de varsta si despre unele criterii.
Va calcula CNAS pentru fiecare medic de familie in parte plafonul in functie de bolile si varstele pacientilor inscrisi pe liste? Ce se va intampla cu medicii de familie din mediul rural, unde la un cabinet medical este arondata populatia din mai multe sate? Locuitorii din mediul rural se adreseaza doar in cazuri extreme medicului de familie. Nu era bine ca, in cazul calcularii plafoanelor pentru cabinetele de la orase si sate, sa se ia in calcul si adresabilitatea?'', ne-a declarat Constantin Carstea, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Nicolaescu: Nu va lasati manipulati

Pe de alta parte, medicii de familie asteapta lamuriri privind gestionarea plafoanelor. ''Legea asigurarilor sociale de sanatate, care face parte din Legea privind reforma in Sanatate, prevede ca la managementul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate participa persoanele asigurate, statul si angajatorii si ca gestionarea Fondului se face in conditiile legii prin CNAS, si respectiv Casele judetene de asigurari sociale de sanatate. Deci, furnizorii de servicii medicale nu participa la gestionarea Fondului. In acelasi timp, proiectul contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale prevede ca in relatiile contractuale cu Casele de asigurari de sanatate furnizorii de servicii medicale in asistenta medicala primara au si obligatia sa prescrie medicamente cu sau fara contributia personala a asiguratilor.
Conform Legii asigurarilor sociale de sanatate, care face parte din Legea privind reforma in Sanatate, medicii de familie nu au voie sa administreze fonduri. Potrivit contractului-cadru, ei sunt obligati sa administreze fonduri. Noi stim ca Legea privind reforma in Sanatate este deasupra contractului-cadru. In aceste conditii, avem sau nu voie sa administram plafoanele?'', precizeaza Carstea.
Deocamdata, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este preocupat sa ''le atraga atentia medicilor de familie sa nu se lase manipulati de unii sau altii si sa nu mai protesteze''.
El spune ca MS are in vedere masuri pe care medicii de familie ''ar putea sa le primeasca cu multa bucurie: dotarea gratuita a tuturor cabinetelor medicilor de familie cu calculatoare, imprimante si soft''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.