Festivalul de poezie de la Sighisoara, editia a X-a
Festivalul de poezie de la Sighisoara si-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute (5-7 mai) editia a X-a. Inaugurat in prima parte a anilor '80 ca reuniune nationala a "noului val" li
Festivalul de poezie de la Sighisoara, editia a X-a
Festivalul de poezie de la Sighisoara si-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute (5-7 mai) editia a X-a. Inaugurat in prima parte a anilor '80 ca reuniune nationala a "noului val" literar postmodern, nonconformist si subversiv, acolo, in Burg-ul medieval, departe de Capitala, ca si de celelalte centre culturale mai atent "supravegheate" de cenzura comunista, festivalul a fost interzis - totusi! - in 1985, dupa ce s-a dus vestea recitalurilor sale "incendiare" si a dezbaterilor curajoase pe care le prilejuise. Reluat un deceniu mai tarziu, sub genericul "Poezia in avangarda", in organizarea Casei de cultura a municipiului Sighisoara si a Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, festivalul s-a desfasurat, din pacate, intermitent, in functie de fondurile disponibile de la bugetul local sau "de la judet" (Mures). S-au gasit acum bani si - iata! - a fost editia a X-a.
Au participat un mare numar de autori din Brasov, Bucuresti, Chisinau, Cluj, Iasi, Sibiu, Targu Mures, Timisoara s.a.m.d. Cateva nume: Constantin Acosmei, Andrei Bodiu, Romulus Bucur, Svetlana Carstean, Dumitru Chioaru, Gheorghe Craciun, Mariana Gorczyca, Gheorghe Ene, Florin Iaru, Mihai Ignat, Petru Iliesu, Marius Iosif, Gheorghe Iova, Nora Iuga, Ion Bogdan Lefter, Dan Lototchi, Ion Muresan, Alexandru Musina, Simona Popescu, Liviu Ioan Stoiciu, Cecilia Stefanescu, Nicolae Tone, Razvan Tupa, Mihai Vakulovski, Daniel Vighi, Elena Vladareanu. Au performat muzical si teatral: Mircea Tiberian si Liviu Butoi, Adrian Ivanitchi & band, Dan Lototchi si un grup teatral timisorean coordonat de Nelu Roman. Principal organizator: Ovidiu Munteanu, directorul Casei de cultura din Sighisoara.
Festivalul a inclus doua lungi recitaluri, unul pe 6 si celalalt pe 7 mai, si mai multe runde de dezbateri, cea mai importanta - si totodata "fierbinte", foarte animata, polemica - avand ca tema, sambata 6 mai, "Underground-ul reconfigurat". De altfel, tema editiei a fost "Underground, dizidenta, exil & poezie vie"...
Colocviul tinerilor scriitori de la Bucuresti
La fel de animat a fost Colocviul tinerilor scriitori organizat simultan la Bucuresti (5-6 mai), in organizarea Uniunii Scriitorilor din Romania.
In Sala Oglinzilor de la sediul institutiei s-au reunit circa 50 de autori pentru a dezbate problemele "literaturii tinere" si pentru un recital-maraton, desfasurat in noaptea dintre 5 si 6 mai. Printre participanti: Constantin Virgil Banescu, Ioana Cistelecan, Dan Coman, Sorin Ghergut, Claudiu Komartin, Stefan Manasia, Luminita Marcu, Doris Mironescu, Cosmin Perta, Alexandru Potcoava, C. Rogozanu, Dan Sociu, Robert Serban, Razvan Tupa (care a tinut sa fie prezent - cum s-a vazut - si la Sighisoara, drept care a calatorit intr-acolo in noaptea de dupa colocviul bucurestean, "prinzand" ultima zi a festivalului "Poezia in avangarda"!). Promotor al proiectului: Dan Mircea Cipariu, in cadrul programului "Literatura tanara", initiat recent de catre USR. Finantator: Fondul Cultural National. A fost editat (la Brumar, Timisoara) un volum special intitulat "Colocviul tinerilor scriitori", cu o introducere explicativa a lui Dan Mircea Cipariu si cu scurte interventii prefatatoare ale celor doi moderatori ai dezbaterilor, Daniel Cristea-Enache si Constantin Stan (acesta din urma, "veteran" al "noului val" al anilor '80 si coordonator in ultimii ani al unui cenaclu de tineri prozatori, din care a iesit culegerea "Al doilea desant" - aluzie la "Desant '83", culegerea care lansa in urma cu mai bine de doua decenii "noua proza" din care Stan insusi facea parte). In sumar: texte scrise in perspectiva colocviului de aproape 40 de tineri autori despre ce inseamna sa fii... tanar autor!
Participantilor la colocviu li s-au adresat Nicolae Manolescu si Varujan Vosganian, presedintele, respectiv vicepresedintele USR, care au confirmat dorinta conducerii Uniunii de a sustine proiectele tinerilor scriitori. De altfel, cu ocazia colocviului au fost acordate burse de creatie (finantate tot de FCN) pentru 4 dintre cele 19 proiecte literare prezentate de participanti. Castigatorii/ castigatoarele: "O istorie alternativa a literaturii romane in benzi desenate" de Razvan Bica, Luca Dinulescu si Dragos Schenkel, "Orice" (poeme) de Sorin Ghergut, "Papusile din patul tau" (roman) de Livia Rosca, "Literatura criticilor" (critica literara) de Antonio Patras.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.