Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), afectiunile reumatismale reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta, si de aceea este absolut necesara regandirea structurii programelor de sanatate, acordandu-se
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), afectiunile reumatismale reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta, si de aceea este absolut necesara regandirea structurii programelor de sanatate, acordandu-se astfel, o mai mare importanta, bolilor care genereaza morbididate si invaliditate. In Romania, Centrul de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoica" din Bucuresti este singura unitate sanitara specializata in diagnosticul si tratamentul bolilor musculoscheletice si articulare. Numai anul trecut, in aceasta unitate s-au realizat aproape 5500 de internari si peste 12.000 de consultatii, indicatorii de activitate indicand un indice de ocupare a patului de 97,6%, cu o durata medie de spitalizare de 6,79 zile.
"Poliartrita reumatoida reprezinta in mod cert reumatismul inflamator cel mai frecvent, afectand aproximativ 1% din populatia generala, ceea ce permite sa se estimeze, pentru Romania, circa 200.000 de bolnavi. Severitatea bolii rezulta din faptul ca, peste 50% dintre pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii 5 ani de boala, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate grava in primii doi ani de evolutie. Boala determina o scurtare a duratei medii de viata cu 5 pana la 10 ani", ne-a declarat directorul Centrului si vicepresedinte al Societatii Romane de Reumatologie, dr. Catalin Codreanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.