Ultima supravietuitoare care a putut povesti despre naufragiul Titanicului, Lillian Asplund, a decedat - sambata, la domiciliul sau din Worcester (statul american Massachusetts) - in varsta de 99 de ani, funeraliile urmand sa aiba loc miercuri, a anu
Ultima supravietuitoare care a putut povesti despre naufragiul Titanicului, Lillian Asplund, a decedat - sambata, la domiciliul sau din Worcester (statul american Massachusetts) - in varsta de 99 de ani, funeraliile urmand sa aiba loc miercuri, a anuntat parohia bisericii de care apartinea, Nordgren Memorial Chapel, citata de Rompres. Lillian Asplund avea cinci ani cand a fost salvata din naufragiul pachebotului in care si-a pierdut tatal si trei frati, intre care unul geaman. Ea a supravietuit tragediei impreuna cu mama sa, Selma, si un frate mai mic, Felix, care avea trei ani. Agenta a companiei de asigurari State Mutual Life o perioada indelungata, Lillian Asplund s-a pensionat in 1971.
Desi a fost ultima supravietuitoare a scufundarii Titanicului, care mai tinea minte ce s-a intamplat in acea zi fatidica, Asplund nu a dorit sa vorbeasca niciodata public despre acele evenimente.
In prezent mai traiesc cel putin alti doi supravietuitori, dar erau prea mici atunci ca sa mai poate tine minte ce s-a intamplat. Barbara Joyce West Dainton din Truro, Anglia, avea zece luni, iar Elizabeth Gladys "Millvina" Dean din Southampton, Anglia, avea abia doua luni.
Familia Asplund s-a imbarcat la Southampton, calatorind la clasa a III-a. Ei se intorceau la Worcester din Suedia, tara lor natala, unde statusera cativa ani.
Ajutati de municipalitate
Mama lui Asplund a povestit despre tragedie intr-un interviu acordat ziarului Worcester Telegram & Gazette, la scurta vreme dupa ce ea si cei doi copii ai ei care supravietuisera au ajuns pe uscat.
Selma Asplund a relatat ca ea si restul familiei au urcat pe cea mai inalta punte a Titanicului, dupa ce a avut loc impactul cu icebergul.
"Puteam vedea iceberguri peste tot in jurul nostru, pe o distanta foarte mare... era foarte frig, iar cei mici se inghesuiau unii in altii si incercau sa evite sa fie calcati in picioare de multimea ingrozita....fiica mea cea mica, Lillie, a mers cu mine, iar sotul meu mi-a zambit si mi-a spus: <<duceti-va inainte, venim si noi cu o alta barca>>... imi zambea cand mi-a spus asta".
Pentru ca in urma naufragiului supravietuitorii familiei Asplund pierdusera absolut tot, municipalitatea din Worcester a organizat o strangere de fonduri si un concert, iar banii stansi atunci - in jur de doua mii de dolari - i-au dat mamei si copiilor sai.
Amintiri dureroase
Lillian Asplund nu s-a casatorit niciodata. S-a pensionat devreme pentru a-si ingriji mama, despre care a afirmat odata ca nu a reusit sa treaca niciodata peste tragedia suferita.
Selma Asplund a murit la 91 de ani, in 1964, in aceeasi zi in care se comemorau 52 de ani de la scufundarea Titanicului. Felix Asplund a murit la 1 martie 1983, la varsta de 73 de ani.
Lillian nu a acceptat niciodata sa dea interviuri despre Titanic, desi multe ziare s-au oferit sa ii dea bani in schimb.
Un apropiat al familiei, avocatul Philip Maloof, a povestit ca Asplund le-ar fi spus reporterilor: "De ce as castiga bani de pe urma Titanicului? Uitati-va numai la ce am pierdut: un tata si trei frati".
In particular, Asplund a povestit totusi apropiatilor ce isi mai aducea aminte: "mi-a spus ca tine minte cum tatal ei statea pe Titanic. Nu a specificat daca ea era intr-o barca de salvare, dar probabil ca acolo se afla. A mai povestit ca a vazut cum vaporul s-a scufundat complet" a relatat Maloof.
Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la timpul respectiv si considerat indestructibil, s-a scufundat dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, in largul insulei Terra Nova, in cursul voiajului sau inaugural pe ruta Southampton - New York. Dintre cei 2201 pasageri aflati la bord, 1490 si-au pierdut viata in apele inghetate ale Atlanticului. Epava a fost descoperita zacand la 4 km adancime, in septembrie 1985, de o echipa de cercetatori franco-americana. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.