O operatiune de amploare impotriva produselor contrafacute provenite din China, declansata de politistii si procurorii bucuresteni, s-a concretizat cu descoperirea unei filiere importante de falsificatori. 35.000 de perechi de pantofi sport, in valoa

O operatiune de amploare impotriva produselor contrafacute provenite din China, declansata de politistii si procurorii bucuresteni, s-a concretizat cu descoperirea unei filiere importante de falsificatori. 35.000 de perechi de pantofi sport, in valoare de 50 miliarde lei vechi si care erau vandute la preturi similare ale unor firme celebre, au fost descoperite la sfarsitul saptamanii trecute.
Pentru prima data, autoritatile s-au confruntat cu o metoda inedita de fentare a legii. Pentru eludarea taxelor vamale, patronul SC "Regus Comtrade" SRL Bucuresti, cetateanul chinez Lin Xiaoyong, a introdus marfa in tara, prin Portul Constanta, cu insemnele unor marci neprotejate: Veve, Sport, Pkt etc. Produsele erau inscriptionate in fals cu marcile "Nike", "Puma" si "Adidas", insa aveau aplicate autocolante sau alt material cusut. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, timp de 2 zile, in perioada 27 - 28 aprilie a.c., in baza unor informatii obtinute, au fost efectuate mai multe controale la 2 standuri din complexele "Niro" si "Dragonul Rosu" din Capitala si la 3 depozite, apartinand SC "Regus Contrade" SRL. 35.000 de perechi de pantofi sport, contrafacuti, introdusi in Romania in urma unui transport realizat in 2005, au fost confiscate. Prim-procurorul Marius Iacob a declarat, ieri, ca fiecare pereche urma sa fie comercializata cu 5 milioane lei vechi. Dupa ce produsele ajungeau in angro, angajatii firmei aveau misiunea de a dezlipi autocolantele si de a desface materialul cusut, astfel incat marfa sa poata fi vanduta ca apartinand marcilor "Nike", "Puma" si "Adidas". "Procedeul amintit prin care in Romania erau introduse marfurile contrafacute, purtand la vedere insemnele unor marci neprotejate, constituie un precedent. Manoperele folosite in disimulare au indus in eroare autoritatile vamale la controalele importurilor pe care le-au verificat", ne-a declarat prim-procurorul Iacob.

650 de dosare in 3 luni

Desi valoarea marfii contrafacute este estimata la 50 miliarde lei vechi, anchetatorii spun ca, la finalizarea cercetarilor, prejudiciul ar putea atinge 100 miliarde lei vechi.
"Deocamdata, ancheta este in curs de desfasurare, Lin Xiaoyong, administratorul SC <> SRL, fiind cercetat in stare de libertate pentru infractiunea de punere in circulatie de produse contrafacute, evaziune fiscala si folosire de acte nereale la autoritatea vamala", a precizat procurorul Nicoleta Bulgaru, unul dintre anchetatori.
Autoritatile fac in prezent verificari ale actelor contabile apartinand firmei in cauza si urmeaza sa stabileasca daca au mai avut loc si alte importuri de acest gen.
De asemenea, au mai fost confiscate alte 50.000 de perechi de pantofi, valorand 4 miliarde lei vechi, pentru care patronul nu a putut prezenta nici un fel de acte.
"De la inceputul anului si pana in prezent, am avut in lucru 650 de dosare de contrafacere a unor marci protejate.
Volumul de munca este impresionant si ne gandim serios sa suplimentam numarul procurorilor care se ocupa de acest gen de infractiuni. Cauzele au fost trimise spre cercetare Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Capitalei, cu care cooperam indeaproape.
In perioada imediat urmatoare avem pregatite mai multe actiuni pentru descoperirea celor care incalca legea", a precizat prim-procurorul Iacob.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.