Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au in lucru amplu dosar asemanator cazurilor "Electrica" din toata tara. Pe lista inculpatilor anchetati pentru un prejudiciu de aproape 65 de miliarde de lei figureaza si unele dintre pe

Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au in lucru amplu dosar asemanator cazurilor "Electrica" din toata tara. Pe lista inculpatilor anchetati pentru un prejudiciu de aproape 65 de miliarde de lei figureaza si unele dintre persoanele trimise in judecata in "Electrica Banat", ne-au informat surse judiciare. Doua dintre firmele pacalite sa cumpere componente electrice contrafacute marca Siemens sunt Letea Bacau si Antibiotice Iasi.
Instrumentat initial de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Timis, dosarul a fost declinat spre solutionare, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, DIICOT Bucuresti, ne-a spus ieri comisarul Serban Pittner, purtatorul de cuvant al Politiei timisorene. Acesta a fost declinat insa ulterior STA Cluj, existand indicii ca faptele cercetate sunt de competenta procurorilor anticoruptie care instrumenteaza dosarul Electrica Cluj.
In acest dosar sunt cercetati penal Dumitru Osman (patron al SC Energo El Group), considerat "capul" intregii afaceri, dar si Oana Mihaela Caraba, martora care le-a spus procurorilor anticoruptie despre posibila implicare a lui Dan Ioan Popescu in dosarul Electrica Banat. Alte trei persoane, trimise deja in judecata de procurorii anticoruptie care au instrumentat dosarul Electrica Banat, sunt brasoveanul Marius Sorin Sparchez (43 ani), timisoreanul Vasile Croitoru si bucuresteanul Vasile Brasoveanu (33 ani).
Infractiunile de care sunt acuzati acestia, pentru prejudicierea unor societati comerciale prin aceeasi metoda folosita de "cuplul" Lucian Boghiu si Vasile Croitoru, sunt spalare de bani, evaziune fiscala, fals si uz de fals.

Energo El Group, infiintata in scopul spalarii banilor

Asa cum am mai scris, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ofiterii de la Investigarea Fraudelor din Timis au reusit sa probeze ilegalitatile comise de cinci oameni de afaceri, prin intermediul societatilor Letea si Manito Exim Bacau, precum si Antibiotice, Nicolina si Bursa de Marfuri Iasi.
Anchetatorii spun ca investigatiile din dosarul "Electrica", demarate in 2004, au dus la descoperirea legaturilor de afaceri dintre cele cinci persoane inculpate in dosarul Electrica Banat si noul caz.
Astfel, in 2003, Dumitru Osman (43 de ani), din Iasi, Vasile Croitoru (65 de ani), din Timisoara, Oana Mihaela Caraba (29 de ani), din Cluj-Napoca, Sorin Marius Sparchez (43 de ani), din Brasov, si Vasile Brasoveanu (33 de ani) din Bucuresti au infiintat SC Energo El Group SRL cu sediul in Timisoara. Unic asociat al firmei a fost desemnat Dumitru Osman, ceilalti fiind imputerniciti fictiv sa desfasoare activitati in numele firmei si cu drept de semnatura in banci.

Miliarde, varsate in conturi personale

Potrivit ofiterilor, imediat dupa deschiderea societatii, in perioada 2003-2004, SC "Energo El Group" SRL a livrat catre societatile "Electrica" din Brasov, Cluj si Zalau, diferite componente electrice pe care le-a achizitionat de la firme din Oradea, Cluj, Campia Turzii si Bucuresti. Surse judiciare ne-au precizat ca este vorba despre produse contrafacute, comercializate ca fiind "Siemens". Aceste societati aveau, la randul lor, intrari pentru aceste produse de la furnizori inexistenti si nu si-au evidentiat in contabilitate veniturile realizate. Profitul din aceste vanzari realizate de SC "Energo El Group" SRL nu a fost inregistrat in totalitate in contabilitatea firmei si s-a probat faptul ca acestea au fost incasate prin banca si prin compensari.
Suma de 10 miliarde lei vechi a fost ridicata din doua unitati bancare din Timisoara si Cluj - este vorba despre BRD si Eurobank - de catre Osman si Caraba, ca fiind sume pentru achizitii cereale de la persoane fizice. In realitate, banii au fost folositi in interes personal de cei doi.

Livrari fictive de celuloza de la Letea Bacau

Totodata, ofiterii timisoreni au identificat livrari fictive de "celuloza albita" in suma de peste 58 miliarde lei vechi de la Letea Bacau. Pentru aceasta suma s-au intocmit procese verbale de compensare cu: SC "Manito Exim" SRL Bacau, Antibiotice Iasi, Nicolina Iasi si Bursa de Marfuri Iasi. Asa cum planificasera, si aceasta suma a ajuns in contul altor societati sau persoane fizice, tot prin instrumente de plata girate, valoarea acestei tranzactii nefiind inregistrata in contabilitatea firmei. "Tot in acest dosar, au mai fost identificate in contabilitatea societatii, achizitii de materiale de constructie, bunuri casnice si electronice, care, in realitate, au fost trimise la diverse imobile construite in localitatea galateana Tecuci", ne-a declarat atunci comisarul Pittner, precizand ca prejudiciul fusese estimat la 64.106.954.056 lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.