Societatile de administrare care vor participa la licitatia pentru preluarea Fondului Proprietatea vor fi nevoite sa prezinte o garantie de cel putin un miliard de euro pentru a intra in competitia de administrare, a declarat, marti, Nicolae Ivan, pr

Societatile de administrare care vor participa la licitatia pentru preluarea Fondului Proprietatea vor fi nevoite sa prezinte o garantie de cel putin un miliard de euro pentru a intra in competitia de administrare, a declarat, marti, Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Pe de alta parte, consultantul juridic analizeaza pragul minim privind activele gestionate de ofertanti, care ar putea fi stabilit intre 20 de miliarde de euro si 200 de miliarde de euro. Astfel, garantia de un miliard de euro devine inutila. Totusi, Ivan explica cererea ca pe o "garantie bancara executabila in orice moment, pentru cazul in care actionarii fondului sunt prejudiciati sau pentru alte obligatii ale administratorului, pe care le vom mentiona in caietul de sarcini". Ivan a precizat ca pana acum a avut contacte cu aproape 30 de societati de administrare, cam jumatate urmand sa participe la licitatie, fara a preciza cate dintre acestea pot prezenta respectiva garantie. Potrivit estimarilor lui Ivan, termenul maxim de finalizare a licitatiei pentru administratorul Fondului este jumatatea lunii iunie.

Actiunile pot fi refuzate

Ivan a mai precizat ca beneficiarii titlurilor de despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii pot sa refuze participatia la Fond. Initial, reglementarile permiteau transformarea titlului de despagubire in actiuni numai dupa ce fostii proprietari se prezentau la sediul Fondului si solicitau conversia. Ulterior, conducerea Fondului a decis sa modifice procedura, considerand ca numarul despagubitilor care vor refuza transformarea in actiuni este nesemnificativ. In aceste conditii, sunt obligati sa se prezinte la sediul Fondului Proprietatea doar fostii proprietari care, din diferite motive, nu doresc sa primeasca actiuni. Sistemul prin care titlurile primite de proprietari sunt transformate in actiuni la Fond a devenit operational incepand din luna martie, cand a fost demarata si distribuirea actiunilor.

Pretul a selectat consultantul strategic

Pretul solicitat de ofertanti a reprezentat principalul criteriu de selectie pentru desemnarea consultantului strategic al Fondului Proprietatea, a mai spus Ivan. Licitatia organizata pentru selectarea consultantului strategic a fost castigata de Cordea Savills, companie britanica care face parte din grupul Savills, consultant in administrarea de proprietati. Ivan sustine ca preturile cerute de unii participanti erau prea costisitoare pentru aceasta etapa, insa nu exclude ca unii dintre participanti sa se regaseasca pe lista ofertantilor pentru preluarea administrarii FP. Consultantul strategic va analiza profilul de risc cel mai potrivit pentru Fond si va contura "portofoliul ideal" de investitii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.