Ca multe altele, atitudinea divergenta a structurilor politice implicate in actuala guvernare, in problema diminuarii cotei TVA la unele produse alimentare de baza, este de natura sa ingrijoreze mediul de afaceri in general si cel implicat direct, in
Ca multe altele, atitudinea divergenta a structurilor politice implicate in actuala guvernare, in problema diminuarii cotei TVA la unele produse alimentare de baza, este de natura sa ingrijoreze mediul de afaceri in general si cel implicat direct, in special.
In general, spun, pentru ca o asemenea manifestare demonstreza inca odata ca evolutia economica este scapata de sub control, fiind evidente optiunile contradictorii ale diverselor formatiuni politice de la care, ca o minima garantie a unor preconizate reusite, am astepta macar coerenta daca nu si eficienta.
La aproape mijlocul mandatului actualei guvernari, cu cateva luni inaintea momentului aderarii europene, iata ca inca nu avem parte de o strategie fiscala coerenta, ca sa nu mai spunem ca nici vreo strategie sectoriala nu este posibila in lipsa unor elemente de conjunctura, previzibile. Rezultatul?
O evolutie economica haotica, in care o pondere nepermisa o au evenimentele meteorologice, ori evolutiile economice regionale ceea ce ne plaseaza, din acest punct de vedere, in plin ev mediu. In acest context cineva, nici nu are importanta cine, a luat initiativa propunerii si chiar a adoptarii intr-un for legislativ a reducerii taxei pe consumul produselor alimentare de baza. Este stranie atitudinea unei parti a presei, a mereu acelorasi "comentatori" de ocazie, care, "cu manie proletara" au sarit la beregata initiatorilor.
O masura de relaxare fiscala cu efecte generale si evident pozitive a fost etichetata inaintea oricarei judecati ca "populista", "iresponsabila" si-n alte feluri asemanatoare. Pai sa vedem mai de aproape care sunt efectele previzibile ale unei asemenea masuri. Multi au invocat, faptul, destul de probabil, ca reducerea TVA la produsele alimentare de baza nu va duce la scaderea preturilor de vanzare, ci la cresterea profiturilor producatorilor si comerciantilor.
Cum spuneam, destul de probabil ca intr-o prima etapa, asa va fi. Ei si? Ce e rau in asta? Poate ca grabitii comentatori nu stiu destule despre faptul ca industria alimentara autohtona se gaseste intr-o asemenea stare de inapoiere privind tehnologiile, calificarea personalului, masurile de siguranta alimentara, ce o fac incompatibila cu piata europeana. Nivelul scazut al competitivitatii acestei industrii va face ca in primul an dupa integrare numai, cel mult, 15% din companiile din acest sector de activitate sa supravietuiasca acerbei concurente de pe o piata cu reguli si standarde imposibil de indeplinit in actualele conditii.
O relaxare a obligatiilor fiscale in acest sector elibereaza o parte, oricum destul de mica, dar binevenita, din fondurile necesare retehnologizarii si reorganizarii de care are atata nevoie. Unii, nu vor folosi aceasta oportunitate isi vor incasa si cheltui aiurea plusul de profit. Ei vor disparea cu siguranta de pe piata, dar vor fi destui care intelegand sansa ce li se ofera, o vor utiliza si vor reinvesti cu folos. Urmarile sunt simplu de estimat.

(Continuare in numarul viitor)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.