Mai putin de 35% din intreprinzatorii privati din Romania folosesc ca sursa de finantare creditul bancar. Majoritatea prefera autofinantarea in cazul proiectelor de importanta majora. Imposibilitatea multor intreprinzatori de a garanta imprumuturile

Mai putin de 35% din intreprinzatorii privati din Romania folosesc ca sursa de finantare creditul bancar. Majoritatea prefera autofinantarea in cazul proiectelor de importanta majora. Imposibilitatea multor intreprinzatori de a garanta imprumuturile la nivelul cerut de banci si dobanzile destul de mari au fost doua dintre cauzele pentru care bancile si IMM-urile s-au evitat reciproc pe parcursul ultimilor ani. Desi institutiile bancare au dezvoltat, mai ales in 2005, portofolii de produse destul de atractive pentru micii intreprinzatori, ponderea imprumuturilor in ansamblul surselor de finantare a continuat sa ramana la un nivel scazut comparativ cu tarile UE.
Pe langa Fondul de Garantare pentru IMM, a carui utilitate a fost deja probata, o posibila solutie ar putea fi si Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati.

Criterii multiple pentru selectionarea imprumutatilor

Pentru a putea obtine un imprumut bancar intreprinzatorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, majoritatea bancilor solicita un capital social minim destul de mare, conditie care se adauga de cele mai multe ori impunerii ca solicitantul sa aiba un cont deschis la institutia bancara ce va acorda creditul.
Garantiile materiale, stabilitatea financiara si justificarile corespunzatoare sunt alte trei conditii care trebuie indeplinite. In plus, in scopul diminuarii riscului in activitatea de creditare, banca va solicita beneficiarilor de credite sa asigure bunurile aduse in garantie. Acestea se asigura pe toata durata creditarii, pentru riscurile specifice fiecarei categorii, iar drepturile de despagubire se cesioneaza in favoarea bancii pana la acoperirea integrala a datoriei.

Conditii de eligibilitate impuse de FRGC

Pentru a putea beneficia de serviciile Fondului Roman de Garantare a Creditelor, solicitantii trebuie sa indeplineasca 4 conditii. Prima dintre ele, sa fie persoane juridice romane. Ceea de-a doua, care priveste in primul rand banca, sa detina o recomandare a institutiei care acorda creditul.
De asemenea societatea care inainteaza cererea trebuie sa fie constituita cu un capital majoritar privat si sa nu solicite o grantie mai mare de 70% din valoarea totala a creditelor.
In privinta costurilor este important de spus ca solicitantul va plati un comision de analiza care se ridica la 1% din valoarea totala a creditului. Un alt cost este reprezentat de prima de garantare care variaza intre 3 si 3,5% pe an in functie de gradul de risc acordat solicitantului. Pentru garantii cu durata cel mult un an prima se calculeaza prin aplicarea procentului la cautiunea (garantia) acordata.
Pentru cautiuni cu durata de peste 1 an se calculeaza prin aplicarea procentelor mentionate la soldurile cautiunii la sfarsitul anului, calculate pe baza graficului de rambursare a creditului, si insumarea acestora.

35 milioane RON, garantii in 2005

In anul 2005, volumul de garantii emise de FRGC a continuat trendul ascendent inregistrat in ultimii trei ani, depasind cifra de 35 milioane RON, iar volumul creditelor acordat de bancile partenere pe baza garantiilor emise de FRGC s-a ridicat la peste 950 milioane RON, a declarat pentru Bankingnews presedintele Fondului, Sorin Coclitu.
De la infiintare si pana in prezent institutia a acordat garantii pentru 5.000 de intreprinzatori. In acest moment fondul de garantare are incheiate conventii de colaborare cu 10 banci dar intentioneaza, potrivit presedintelui Coclitu, sa isi mareasca portofoliul de parteneri. Institutiile de credit care colaboreaza cu FRGC sunt urmatoarele: Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare - GSG, Banca Comerciala Ion Tiriac, Eximbank, Romexterra, Minbank, Banca Romaneasca, EUROM Bank si Finansbank.

Microfinantarea, o posibila alternativa din perspectiva ANIMMC

Microfinantarea este solutia prin care se asigura furnizarea de imprumuturi si alte servicii financiare de baza persoanelor fizice si juridice (mici intreprinzatori) cu acces limitat la sistemul bancar, imprumuturi ce permit acestora sa-si conduca si sa-si dezvolte activitatile economice. Termenul de microfinantare include microcreditarea de afaceri, a programelor de dezvoltare comunitara, a programelor sociale, precum si imprumuturi acordate persoanelor cu venituri reduse pentru initierea de activitati aducatoare de venituri.
Microfinantarea are in Romania un portofoliu de credite de aproximativ 53,6 milioane USD si a acordat aproximativ 13.800 imprumuturi cu o valoare medie de 3.900 USD per imprumut, astfel devenind treptat un pilon important in dezvoltarea microintreprinderilor. Potrivit statisticilor, numarul de persoane fizice si juridice ce intentioneaza sa imprumute in scopul dezvoltarii de afaceri sume de pana la 25.000 USD in mod regulat este de aproximativ 113.000, cererea cumulata de microcredite estimandu-se la un portofoliu de circa 565 milioane USD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.