Primul an din mandatul de primar general al Bucurestilor, ales cu deviza "Videanu. Care face" s-a incheiat pe nesimtite sambata, pe 8 aprilie, dar edilul Capitalei a ales sa-si prezinte bilantul activitatii in aceasta saptamana, joi, invitandu-l sa
Primul an din mandatul de primar general al Bucurestilor, ales cu deviza "Videanu. Care face" s-a incheiat pe nesimtite sambata, pe 8 aprilie, dar edilul Capitalei a ales sa-si prezinte bilantul activitatii in aceasta saptamana, joi, invitandu-l sa asiste la eveniment si pe presedintele Basescu. Schimbari in aspectul urbei nu s-au produs in aceasta perioada, dar edilul-sef argumenteaza ca munca sa din primul sfert de mandat se regaseste in proiecte care nu sunt vizibile, si anume in pregatirea documentatiilor tehnico-economice a nu mai putin de 251 de investitii, pentru care a intocmit fise cu date si termene precise de executie. "Eu am lucrat in acest an de mandat la proiecte care nu se vad. Sunt 251 de proiecte de investitii, si voi prezenta, intr-o conferinta de presa extrem de explicita, fisa fiecaruia dintre ele, cu date despre studiile de prefezabilitate si fezabilitate, caiete de sarcini, termene de executie s.a... In paralel, am reusit sa asigur resursa financiara punerii in aplicare a acestor proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea Bucurestiului. Aproape 2,8 - 3 miliarde de euro vor fi investite in infrastructura orasului", ne-a declarat, ieri, Adriean Videanu.
Decalaj la promisiuni
"Tot ceea ce am promis in campanie se va realiza in trei ani si jumatate", declara Videanu, dupa castigarea alegerilor locale. Ieri insa, edilul Capitale a recunoscut ca "parte din proiecte sunt demarate deja, altele se afla in faza de licitatie, iar unele dintre ele vor excede mandatului meu. Sunt proiecte ample, pe care voi reusi sa le incep, dar nu sa le si termin in timpul mandatului". Printre acestea din urma se numara Esplanada, investitie care va dura sapte ani. Nici actiunea de retrocedare, in baza Legii 10, a caselor nationalizate, nu va fi terminata in timpul mandatului sau, desi anunta ca intr-un an va da gata cele 40.000 de cereri. Pana acum a solutionat 1.649 de dosare de restituire in natura a imobilelor si terenurilor, si de despagubire a fostilor proprietari.
Biroul unic si dialogul, o amintire
Doua drintre promisiunile electorale despre care Videanu nu a mai adus vorba niciodata sunt infiintarea biroului unic si consultarea cu cetatenii. In afara de dezbaterea publica pe tema construirii Pasajului Basarab, cand proiectul a fost criticat de cetatenii din zona in care se va realiza investitia, primarul general a evitat cat a putut intalnirile cu cetatenii, iar despre audiente nici nu poate fi vorba.
Inelul verde, tot proiect
Despre reintregirea patrimoniului Capitalei, pentru a pune la dispozitia investitorilor oportunitatea de a face afaceri in Bucuresti, Adriean Videanu ne-a declarat ca aceasta actiune se va incheia peste doua luni. Alta prioritate a edilului-sef a ramas, la stadiul de proiect, dar pentru aplicarea sa, Videanu a terminat documentatiile tehnico-economice si a organizat licitatia. Este vorba despre "inelul verde de care are atat de mare nevoie Bucurestiul si zona de agrement din jurul celor 12 lacuri care strabat orasul", invocat de Videanu in campanie. Primarul general ne-a declarat ca anul acesta va incepe plantarea de arbori si arbusti. "Anul acesta vor fi saditi 10.000 de arbusti, iar pana la sfarsitul mandatului vor fi plantati 500.000 de copaci si vor fi refacute patru parcuri, Cismigiu, Herastrau, Carol si Tineretului", ne-a spus, ieri, edilul-sef. A fost organizata licitatie atat pentru designul parcurilor si zonelor verzi ale orasului, cat si pentru mobilierul stradal si din parcuri.
3 miliarde de euro de cheltuit
Prima asigurare data bucurestenilor la alegeri a fost legata de resursele financiare pe care se angaja sa le obtina. Principalul lucru cu care se poate lauda Videanu in primul sau an de mandat este seria de imprumuturi externe pe care le-a angajat pentru programele sale de investitii. Lansarea de eurobonduri pe piata internationala de capital, in valoare de 500 de milioane de euro, s-a produs in luna iunie anul trecut. Suma se alatura creditelor externe de 405,1 milioane de euro, contractate de fostul primar general, in 2003, de la BEI, BERD si Banca Mondiala. Alte contracte de imprumut au fost incheiate la inceputul acestui an, cu Banca Mondiala, pentru finantarea extinderii retelelor de apa si canalizare in zonele periferice ale orasului. Intreaga suma "pusa la bataie" se cifreaza, cu tot cu banii din bugetul pe 2006, la aproape 3 miliarde de euro.
Printre proiectele incepute se numara refacerea strazilor, construirea Pasajului Basarab urmand a fi demarata la inceputul lunii mai, o data cu lucrarile de consolidare a scolilor. Adriean Videanu a dat ca sigura incheierea, in timpul mandatului sau, a lucrarilor la Arena Bucurestilor si Pasajul Basarab, precum si reabilitarea tuturor strazilor principale din oras, realizarea retelei de fibra optica in tot orasul, largirea strazilor din centru, construirea de parcaje subterane, mutarea la periferie a depourilor RATB, introducerea tichetului unic pentru toate mijloacele de transport in comun, construirea unui stadion de 45.000 locuri.
Inundatiile si maidanezii
Inundatiile si maidanezii i-au provocat lui Videanu doua mari situatii de criza. Dupa sovaieli suspecte, cand vina inundarii strazilor bucurestene a fost atribuita vechimii retelelor, actualul primar general a facut public contractul prin care Primaria Capitalei a concesionat societatii Apa Nova serviciile de alimentare cu apa si de canalizare ale orasului, contractul fiind tinut secret inca din anul 2001. In acest an, Adriean Videanu s-a confruntat cu o noua criza a situatiei cainilor fara stapan, cand un maidanez a provocat moartea unui cetatean japonez, chiar in zona Pietei Victoria. Legea protectiei animalelor a fost schimbata de Guvern, astfel incat acum cainii vagabonzi sunt eutanasiati dupa 3 zile de la prindere, in caz ca nu sunt infiati de bucuresteni. Primarul general ne-a declarat ca, in prezent, mai sunt circa 70.000 de maidanezi pe strazi, iar problema lor o va rezolva in doi ani. (Magda SEVERIN)
Cu masina in groapa
O femeie din Constanta si-a avariat masina, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a cazut cu ea intr-o groapa nesemnalizata, sapata in centrul Capitalei de o firma ce efectua lucrari fara avizul Politiei Rutiere. Accidentul a avut loc pe strada Icoanei, conducatorul auto nefiind ranit. Responsabilul lucrarii a fost amendat.
Pe de alta parte, autoritatile din Sectorul 2 sustin ca groapa fusese semnalizata, fapt pe care l-ar fi constatat inspectorii locali, dar ca marcajele de avertizare sunt furate pe timpul noptii, de catre hotii de fier vechi. Primaria a precizat ca are contract cu S.C Dimar SRL - firma ce a sapat groapa de pe strada Icoanei, care prevede ca primaria sa plateasca si pentru semnalizarea lucrarilor. Astfel acestea sunt verificate in fiecare zi de inspectorii locali. Potrivit lui Cristian Lemnaru, seful Administratiei Domeniului Public de sector, in conditiile in care partea de semnalizare intra exclusiv in sarcina firmei care executa lucrarile, proprietarul masinii avariate trebuie sa se adreseze acestuia, daca doreste sa fie despagubit. Lemnaru a mai declarat, citat de Mediafax, ca pentru lucrarea respectiva exista avizul comisiei de circulatie din cadrul Primariei Capitalei, documentatia fiind depusa si la Politia Rutiera, pentru avizare. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.