In ultimele zile, Basescu, pentru prima data de cand este presedinte s-a vazut in contradictie cu propriul sau electorat. Ajuns la sediul CNSAS, in strada Dragoslavele, marti, a fost huiduit de cateva zeci de persoane stranse acolo sa protesteze impo
In ultimele zile, Basescu, pentru prima data de cand este presedinte s-a vazut in contradictie cu propriul sau electorat. Ajuns la sediul CNSAS, in strada Dragoslavele, marti, a fost huiduit de cateva zeci de persoane stranse acolo sa protesteze impotriva aranjamentului de culise prin care Turianu fusese "ales" in locul lui Ticu Dumitrescu. Presedintele a fost banuit de "mitingisti" ca se afla in spatele acestei manevre. Aspectul esential este acela ca toti cei prezenti erau oameni care l-au votat pe Basescu in noiembrie/decembrie 2004. Unii i-au facut si campanie. Cineva neatent ar putea spune ca ei nu inseamna statistic nimic, ca Basescu sta foarte bine in sondaje, ca este cel mai popular politician al momentului. Adevarat, inca se gaseste in varful clasamentelor. A nu se uita ca si altii au fost acolo sus si s-au prabusit. E nevoie de un incident, de o declaratie aiurea, de un scandal de presa, de o situatie fara raspuns adecvat, de o gafa, si popularitatea ta se prabuseste iremediabil. Eu cred ca zilele trecute Basescu a trecut razant de o asemenea rasturnare. El a reusit (chiar daca partial) printr-o repliere energica, sa repare cate ceva. A salvat o situatie care pentru el putea sa devina disperata. Om al imaginii, a inteles pericolul in care s-a aflat si a actionat in consecinta. Cei adunati in fata la CNSAS sunt expresia starii de spirit a unei mari parti a opiniei publice romanesti. Reprezinta convingerile celor care au votat contra PSD&Nastase. Adica pe aceia care au sprijinit formula Basescu&Alianta DA sa vina la putere.
Din toamna/iarna 2004 pana azi, de cand a trecut din opozitie la Cotroceni, Basescu a parcurs un drum interesant. El s-a desprins treptat de propriul sau electorat. A pierdut multe simpatii din lumea urbana, din generatia tanara si mijlocie, din paturile scolite si active, din mediile de afaceri&manageriale, dintre cei cu mentalitate proeuropeana. A pierdut si bunavointa presei. Sa nu uitam ca presa l-a sprijinit aproape in totalitate si aproape neconditionat, in vremea cand era cel mai guraliv lider al opozitiei. Din acea epoca a ramas cu impresia ca politica inseamna exclusiv imagine, fara ca liderul in cauza sa fie necesarmente si purtatorul unui set de valori morale si politice. Basescu a pierdut si sprijinul societatii civile, a carei mobilizare in turul doi din decembrie 2004 a dus la victoria sa. Sigur cum el regreta ca l-a numit pe Tariceanu, aceasta lume regreta ca a castigat Basescu. O consolare este ca Nastase era o solutie mai proasta.
Cum se explica totusi ca Basescu ramane in sondaje pe prima pozitie, in ciuda acestor pierderi grele? Prin faptul ca in acelasi interval, presedintele si-a apropiat alt electorat - lumea rurala, zonele necalificate si slab calificate, saracimea, pensionarii, lumpenproletarii. El este din ce in ce mai bine perceput in aceste zone periferice. Zone neideologizate, care nu doresc decat protectia "bunului Stat " si a sefului sau, presedintele. A reusit de cand este presedinte sa isi ataseze masiv din simpatizantii lui Ion Iliescu&PSD, dar si dintre cei ai lui Corneliu Vadim Tudor&PRM. O parte din procentele pierdute de PSD si liderii lui (de la 32-4% la 19-23%, cadere inregistrata in ultimele luni) le regasim la zestrea lui Basescu din aceasta primavara. Pentru ei Iliescu nu mai este o alegere. Acest electorat defavorizat de tranzitie, gaseste in Basescu un protector care sa il substituie pe Iliescu. Ambiguitatea atitudinilor publice ale lui Basescu vizavi de problematica trecutului comunist, de aici provine. Ce ii mai atrage la Basescu este discursul autoritar si populist. Imprumuturile din retorica lui Corneliu Vadim Tudor care ameninta cu tepele si se lupta cu sistemul ticalosit si coruptia au avut succes. Apelul repetat la mase ii face pe multi sa creada ca asa functioneaza un regim democratic - in afara institutiilor reprezentative. Suntem in fata unei presupuse democratii directe in care vointa poporului ar fi respectata. Ea ar fi intotdeauna exprimata de Basescu din instinct, din cunoastere divina, prin chiar fisa postului de sef al Statului de care vorbeam. Acest tip de discurs prinde la o populatie care iese din comunism fara o experienta democratica reala. Democratia este obositoare, cere dezbateri complicate si rabdare. Basescu, mereu repezit, gata sa puna la punct pe cineva, sa dea un ordin, sa mistifice, reprezinta punctul de vedere contrar. Totul trebuie facut acum si aici. Desigur, in vorbe, pentru ca traim intr-o realitate iluzorie in care nu se misca de fapt nimic. Or, ceea ce conteaza in politica este puterea, crede Basescu, chiar de dragul puterii, fara o tinta, un sens, un continut. Schimbarea din mers a electoratului, probeaza mobilitatea unei lumi fara corporalitate, fara criterii. Daca puterea se obtine prin imagine, nu ai decat sa alimentezi iluziile a milioane de nefericiti, amarati, dezorientati care se prezinta cuminti la urne si iti tin fotografia pe perete. Sa nu ne miram ca se cer probe pentru a condamna comunismul, iar CNSAS este manevrat sub inspiratia serviciilor secrete. El poate vorbi cu egal succes oricarui electorat, religios sau ateu, de stanga sau de dreapta. Noi suntem cei care nu am inteles. In ce il priveste pe presedinte, a inteles foarte bine. Stie jocul si miza lui. Totul e sa pastrezi puterea, indiferent de pret.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.