Romania are printre cele mai mari tarife la energie electrica practicate in Europa, situandu-se pe primele trei locuri intr-un clasament al preturilor pentru consumatorii industriali cu un consum redus din 29 de state europene, reiese din datele Mini
Romania are printre cele mai mari tarife la energie electrica practicate in Europa, situandu-se pe primele trei locuri intr-un clasament al preturilor pentru consumatorii industriali cu un consum redus din 29 de state europene, reiese din datele Ministerului Economiei. Potrivit unui document de discutie privind Politica Energetica a Romaniei in perioada 2005-2008, consumatorii industriali din Romania achitau, in primul semestru al anului trecut, 0,1769 euro pe kWh, daca inregistrau un consum anual mai mic de 50 MWh. Pretul este mai mare decat cel valabil in alte 26 de state europene (printre care Germania, Franta, Spania, Marea Britanie si Italia), cu exceptia Ciprului si Irlandei, unde electricitatea este mai scumpa. La urmatoarea categorie de consum (sub 160 MWh), Romania ocupa locul doi in clasamentul celor mai mari tarife la energie electrica, dupa Cipru, firmele achitand 0,1589 euro pe kWh. Pentru categoriile de consumuri de pana la 2.000 sau 10.000 de MWh, pretul electricitatii in Romania se situeaza intre primele 10, respectiv 6 state luate in calcul la elaborarea studiului. Tarifele prezentate includ taxele aferente, insa nu si TVA.
In ceea ce priveste tarifele la gazele naturale achitate de firmele romanesti, acestea sunt superioare celor din Germania si Finlanda, aflandu-se la un nivel ceva mai redus fata de state precum Spania si Marea Britanie. Consumatorii industriali din Romania achitau, in primul semestru al anului trecut, 159 dolari/1.000 mc, peste nivelul raportat in Finlanda (147 dolari) si Germania (148 dolari). Alte state europene au tarife superioare, de exemplu Polonia (178 de dolari), Slovacia (241 dolari) sau Elvetia (324 dolari). Sumele prezentate nu includ taxele aferente. In cazul tarifelor pentru populatie, tarifele din Romania sunt cele mai mici dintre cele 15 state europene luate in calcul de analiza, cu un nivel de 183 dolari/1000 mc. Autorii au avut in vedere la elaborarea documentului, prezentat de Ministerul Economiei si Comertului, programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, Planul National de Dezvoltare 2007-2013, Foaia de parcurs 2003-2015, inclusiv angajamentele asumate in negocierile cu UE. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.