Presedintele Traian Basescu a lasat in aer problemele legate de scandalul CNSAS, condamnarea comunismului si legea lustratiei. In loc sa dea raspunsuri clare la fiecare dintre aceste probleme si sa fie un presedinte jucator exemplar, Basescu a apa
Presedintele Traian Basescu a lasat in aer problemele legate de scandalul CNSAS, condamnarea comunismului si legea lustratiei. In loc sa dea raspunsuri clare la fiecare dintre aceste probleme si sa fie un presedinte jucator exemplar, Basescu a aparut aseara in fata presei nervos si a atacat in toate partile. A atacat activitatea CNSAS din ultimii sase ani, a sarit la gatul liberalilor si a criticat ideea parlamentarilor de a-i supune lustratiei si pe fostii comandanti de nava. "S-a lansat o campanie fara acoperire, demagogica si lipsita de responsabilitate, precum ca eu as dori sa nu fie deconspirata Securitatea. Faptele mele contrazic asta", a spus Basescu, aducand in discutie mai multe hotarari ale CSAT prin care CNSAS primea dosare ale fostei Securitati. Basescu a evitat sa spuna clar pe cine sustine Presedintia la conducerea CNSAS, oferind un raspuns mai mult decat ambiguu. "Comportamentul lui Dragos Petrescu a fost cel care reflecta pozitia presedintelui Romaniei", a spus Basescu. Raspunsul evaziv al presedintelui poate insemna orice, in conditiile in care votul a fost secret in cadrul alegerilor pentru sefia CNSAS si nimeni nu stie pentru cine a optat Dragos Petrescu. Mai mult, Basescu a lasat in aer solicitarea lui Constantin Ticu Dumitrescu de a avea o intalnire cu presedintele, preferand practic sa-l ignore. Fara o explicatie oficiala, faptul ca Basescu nu i-a oferit sprijinul lui Ticu Dumitrescu ar putea insemna ca fostul taranist este o persoana incomoda pentru cei care nu doresc deconspirarea securistilor. Mai mult, Basescu nu a facut nici o referire la scandalul care se afla de doua zile in curtea CNSAS, unde salariatii protesteaza pentru ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales in conducerea Colegiului.
Le arata Onisoru
In schimb, Basescu a acordat un spatiu larg criticarii celor care l-au acuzat ca a fost in spatele rasturnarii de situatie de la CNSAS. "Oameni pe care-i consider responsabili au facut afirmatia ca responsabilitatea esecului desemnarii lui Ticu Dumitrescu in fruntea CNSAS ii apartine si presedintelui. Resping public aceste informatii", a spus presedintele. El nu i-a sarit nici pe liberali, amintind de incompetenta fostului sef al CNSAS, Gheorghe Onisoru (propus de PNL). "Virulenta liberalilor la adresa mea ma dezamageste. Ma dezamageste in primul rand pentru ca are aspectele unei batalii pentru imagine si nu are substanta. Nu are substanta pentru ca timp de sase ani CNSAS a fost condus de un liberal si nu s-a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii", a aratat presedintele. Seful statului a omis insa faptul ca liberalii i-au retras la un moment dat sprijinul lui Gheorghe Onisoru. Critica presedintelui s-a extins apoi asupra intregului Colegiu. "Cele 1,3 miloane de dosare predate se afla in posesia CNSAS din luna noiembrie, iar pana acum n-a aparut nimic. Chiar daca s-a formulat motivatia anterioara, ca ne se predau dosare", a spus Basescu, asigurand pe toata lumea de "determinarea" sa de a deconspira actiunile Securitatii.
Evita sa condamne comunismul
Referindu-se la procesul comunismului, Basescu si-a marturisit dilema: nu stie ce trebuie sa condamne - intreaga epoca sau doar crimele savarsite de aceasta. El a aratat ca inainte de a condama comunismul are nevoie de un document istorico-stiintic, dupa cel al Holocaustului. "Imi mentin punctul de vedere ca in baza unei lucrari stiintifice sunt dispus sa condamn crimele comunismului sau daca oamenii de stiinta vor constata ca trebuie condamnati toti cei 50 de ani, o voi face. Nu o voi face in baza unor presiuni", a declarat seful statului. Basescu a aratat ca nu exista evaluari, macar aproximative, despre oamenii care au murit sau despre crimele savarsite de politia politica. "Nu imi e acum clar daca e corecta condamnarea fara discriminare a intregii epoci sau crimele comunismului. Imi trebuie asistenta stiintifica pentru a lua o decizie corecta", a continuat Basescu.
Marea nu-i ca uscatul
Cel mai dur discurs al presedintelui i-a vizat pe parlamentarii care i-au luat in vizorul legii lustratiei pe fostii comandanti de aeronave si nave, meserie pe care a practicat-o in trecut si Basescu. "Am inteles ca toti comandantii de nave sunt nomenclaturisti. E spectaculos, mai ales ca o spun oameni care au trait la uscat", s-a lamentat presedintele, precizand ca cere scuze "colegilor comandanti de nave", victime ale "politicianismului parlamentarilor". Basescu le-a propus ironic acelorasi parlamentari sa scrie in lege, la capitolul "comandanti de nava", doar Traian Basescu. "N-are rost sa jigneasca toti cei 250 de comandanti de nava pe care Romania ii are. Prima obligatie a unui comandant este sa-si apere echipajul. N-o sa gasiti comandant care isi toarna echipajul. Acest lucru ar trebui corectat daca in lege ar scrie Traian Basescu", a afirmat seful statului. Presedintele i-a asigurat ca nu va contesta legea la Curtea Constitutionala cu conditia in proiect sa apara numai numele sau. (Anca HRIBAN)
Tariceanu se intreaba cum mai poate sa functioneze Alianta
Mircea PAun - ZIUA FOTO Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a acuzat ieri in mod direct pe colegii de Alianta, democratii lui Emil Boc, ca au conspirat impreuna cu PSD si PRM in scopul de a ascunde opiniei publice ororile comunismului si ale Securitatii. Declaratia a fost facuta la lansarea programului PNL, "Liberalii pentru Romania", la Teatrul National Bucuresti, in fata reprezentantilor liberali. Primul ministru a criticat dur "jocul de culise" al PD care l-a propulsat in fruntea CNSAS pe Corneliu Turianu si nu pe candidatul nominalizat in cadrul Coalitiei, taranistul Ticu Dumitrescu. "A fost o mare deziluzie pentru mine sa vad ca in continuare exista o conspiratie care incearca sa ascunda adevarul despre cei 45 de ani de comunism din Romania", a marturisit Tariceanu. El si-a manifestat uimirea in fata colaborarii PD-PSD-PRM care l-a batut in cuie pe Turianu - pe care liberalii l-au catalogat drept o persoana cu "moralitate indoielnica" - in fruntea Consiliului. "Nu mi-am putut imagina sa vad o coalitie sui-generis intre aliatii nostri si opozitia formata din PSD si PRM impotriva lui Ticu Dumitrescu, sa vad ca printr-un joc de culise acesta este scurt-circuitat si este ales altcineva", a explicat premierul care sunt itele din spatele ungerii candidatului propus de PD.
Cer capul lui Turianu
Tariceanu si-a manifestat insa speranta ca democratii vor depasi acest moment de "ratacire" si ii vor solicita demisia noului sef CNSAS. "Prefer sa inchei pe un ton optimist si sper ca, dupa un moment de ratacire, PD sa ii ceara lui Turianu, dupa gestul oribil pe care acesta l-a facut, sa se retraga din functie", a reiterat premierul solicitarile liberalilor adresate PD din ultimele zile. Tariceanu a sustinut ca o eventuala lipsa de reactie din partea PD va impinge PNL sa utilizeze toate parghiile legale in vederea inlaturarii lui Turianu. El a mai spus ca spera ca Alianta sa gasesca solutiile necesare pentru depasirea acestui impas. Tariceanu a avertizat ca scenariul pus la cale de PD va trezi incertitudine in randurile electoratului. "Oamenii ne privesc consternati. Este responsabilitatea PD sa demonstreze ca <<Dreptate si Adevar>> nu este doar praf in ochi", a insistat el, facand trimitere directa la binecunoscutul slogan al Aliantei DA.
O bruma de speranta
"Cetatenii asteapta ca in politica sa existe corectitudine si onestitate, corectitudine in ceea ce priveste cuvantul dat", a sustinut Tariceanu. "Sunt mult mai mahnit decat va puteti imagina si vreau sa va arat", a marturisit liderul PNL. Inaintea inceperii prezentarii proiectului "Liberalii pentru Romania", Tariceanu a insistat ca atitudinea democratilor privitoare la CNSAS ridica semne de intrebare in ceea ce priveste functionalitatea Aliantei ca proiect politic. "Nu-mi face placere cand vad ca partenerii nostri de Alianta adopta o astfel de atitudine. Ne punem in mod firesc intrebarea: daca nu exista sinceritate, daca nu exista incredere reciproca, atunci cum mai poate sa functioneze aceasta structura?", a afirmat presedintele liberal. Tariceanu a mai spus ca se asteapta si doreste in orice moment o schimbare de atitudine din partea PD. "Sunt increzator ca logica va prevala in fata ambitiilor", a apreciat el, mentionand ca ultima convorbire personala cu presedintele PD Emil Boc a avut-o acum doua zile.
Adio fuziune
Presedintele liberalilor nu a fost insa singurul care i-a taxat pe colegii de Alianta pentru indeparatarea lui Ticu Dumitrescu de la conducerea CNSAS. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a spus si el ca a fost dezamagit de atitudinea PD, dar a recunoscut ca nu a fost surprins. El i-a avertizat pe democrati ca, dupa cele intamplate, nici nu se mai pune problema fuziunii PNL-PD. "Si eu am fost dezamagit dar nu prea am fost surprins. Dupa ceea ce s-a intamplat cred ca nimanui nu-i mai trece prin minte o constructie comuna politica. Ne deosebesc prea multe lucruri", a tunat Hasotti. Criticile pe care liderii PNL le-au adus democratilor au fost primite cu aplauze de intreaga sala. (Razvan GHEORGHE)
PNL: Basescu are datoria morala de a interveni
PNL ii cere presedintelui Traian Basescu sa se implice si sa-i ceara lui Corneliu Turianu sa se retraga din CNSAS, "descalificat" fiind de alianta incheiata cu PSD si PRM pentru preluarea sefiei Colegiului. "Presedintele Traian Basescu a fost invocat de Corneliu Turianu ca sustinator si, de aceea, seful statului are datoria morala de a interveni pe langa PD pentru ca acest partid sa retraga sprijinul politic acordat fostului procuror", se arara intr-un comunicat difuzat ieri seara de liberali. (O.B.)
Patru membri ai Colegiului CNSAS acuza nereguli la alegeri
Sa se reia votul!
Mircea PAun - ZIUA FOTO Patru membri ai CNSAS au cerut ieri reluarea votului in cadrul Colegiului CNSAS. Ladislau Antoniu Csendes, Mircea Dinescu, Constantin Ticu Dumitrescu si Claudiu Secasiu au trimis o sesizare Comisiei Juridice din Camera Deputatilor in care cer reluarea procedurii de alegere a presedintelui, vicepresedintelui si secretarului Colegiului CNSAS. Cei patru sustin ca votul exprimat de unul dintre membrii Colegiului, respectiv Dan Lazea (propus de PD - n.red.), a fost afectat de un "viciu de consimtamant". "Am constatat ca un membru al Colegiului a votat sub presiune, desi potrivit actelor normative in vigoare, pentru a fi valabil, votul trebuie sa fie in mod necesar liber exprimat. In fapt, comportamentul domnului Dan Lazea anterior, in timpul, precum si ulterior alegerii conducerii CNSAS, constituie dovada vicierii liberului consimtamant al acestuia", se arata in sesizarea semnata de cei patru membri ai Colegiului. Potrivit acestora, "starea de soc pe care au observat-o la Lazea", a fost intarita si de demisia sa, "altfel inexplicabila, in conditiile in care tocmai fusese ales in functie de vicepresedinte al Colegiului CNSAS". "Ulterior, acesta nu a mai putut fi contactat, cu toate insistentele unor membri din Colegiu, a colaboratorilor apropiati, precum si a mass-media", se arata in sesizarea semnata de cei patru membri ai Colegiului CNSAS.
Lazea a disparut fara urma
Singurul membru al CNSAS care a lipsit de la sedinta de ieri a fost tocmai vicepresedintele Dan Lazea. Potrivit lui Mircea Dinescu, acesta este de negasit inca din ziua alegerilor. Atat Ticu Dumitrescu, cat si Mircea Dinescu au spus ca au incercat sa ia legatura cu Lazea, insa nici el, si nici familia lui, nu raspund la telefon. "Am vazut ca se reia in presa un caz al unui procuror care s-a sinucis. Sper ca acest tanar, Lazea, e in putere. Nu raspunde la telefon, nici el, nici familia sa. Lazea a disparut brusc, dand cu piciorul inexplicabil la o cariera fulminanta", a adaugat Mircea Dinescu. Poetul s-a intrebat cine si de ce ar fi putut face presiuni asupra lui Lazea, dand exemplu "serviciile secrete sau vreun partid politic".
Ticu Dumitrescu asteapta sa fie primit la Cotroceni
Initiatorul legii pentru deconspirarea Securitatii, Ticu Dumitrescu, a declarat ieri, la intalnirea cu sustinatorii sai, ca asteapta inca sa fie primit in audienta de presedintele Traian Basescu, pentru a discuta pe marginea scandalului legat de alegerile din CNSAS. Ticu Dumitrescu a aratat ca daca Basescu il va invita la Cotroceni, va amana conferinta de presa pe care a anuntat-o pentru ziua de astazi. Dumitrescu a anuntat pentru astazi, la ora 10.00, o conferinta in care va spune daca ramane sau nu membru al CNSAS. Un alt lucru care l-ar mai putea face pe Ticu Dumitrescu sa se razgandeasca ar fi predarea de catre SRI a cartotecilor fostei Securitati.
Turianu sustine ca nu-i va da afara pe protestatari
Presedintele contestat al CNSAS, Corneliu Turianu, a sustinut ieri ca noua conducere a Colegiului nu face "liste negre" pentru demitrea salariatilor protestatari. "Informam pe aceasta cale ca nu s-a pus si nici nu se va pune vreodata in discutie o asemenea masura aberanta. Fiind vorba despre un protest democratic, produs intr-o conjunctura cu totul aparte, garantez ca absolut nimeni nu va avea de suferit pentru aceasta actiune", se arata intr-un comunicat al CNSAS, semnat de Turianu. Acesta, mai spune ca, pentru a lamuri zvonurile legate de posibila sa colaborare cu Securitatea si "pentru a se lamuri definitiv si cat mai urgent aceasta presiune suplimentara asupra Consiliului", va cere ca primul dosar verificat de catre Colegiu sa fie chiar al sau.
"Basescu e pentru noi, Iliescu doi"
Alianta Civica, Blocul National Blocul National al Revolutionarilor, Asociatia "21 Decembrie 1989", Asociatia ProDemocratia si membri ai Agentiei de Monitorizare a Presei Academia Catavencu s-au alaturat ieri salariatilor CNSAS si au protestat fata de alegerea lui Corneliu Turianu in fruntea Colegiului. Ulterior s-au alaturat actiunii de protest si cei patru membri ai CNSAS care au cerut Parlamentului reluarea votului. De altfel, prima sedinta oficiala a Colegiului a fost suspendata ieri de presedintele Corneliu Turianu, din lipsa de cvorum. In timp ce mare parte a angajatilor CNSAS era in strada, Turianu s-a ferit sa iasa din sediul Institutiei pana la linistirea spiritelor, mai ales ca, o zi mai devreme, fusese primit, la iesire, cu o coroana mortuara. In tot acest timp, aproape 70 de angajati ai institutiei si reprezentanti ai societatii civile au continuat lantul uman de sprijin pentru Ticu Dumitrescu. Printre cei care au venit in fata cladirii CNSAS au fost Ana Blandiana, Mircea Toma si istoricul Stejarel Olaru. Cativa masteranzi ai Facultatii de Istorie au afisat un drapel rosu al PCR, pe care erau doua fotografii ale lui Traian Basescu si sloganul "Basescu e pentru noi, Iliescu doi". (Carmen EPURAN)
Lant uman la CNSAS
Mai multe organizatii neguvernamentale vor organiza, incepand de astazi, un lant viu in jurul sediului CNSAS, in semn de protest fata de "boicotarea" accesului lui Ticu Dumitrescu la conducerea acestei institutii. Potrivit unui comunicat remis ieri, protestul va fi organizat de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Asociatia Pro Democratia, Militia Spirituala si Alianta Civica a Romilor din Romania. Reprezentantii acestor organizatii sustin ca boicotarea accesului lui Ticu Dumitrescu la conducerea CNSAS este o "declaratie de razboi adresata transparentei, o dovada a faptului ca actuala putere politica nu doreste deconspirarea colaboratorilor fostei Securitati". "Suntem hotarati sa continuam sirul protestelor noastre pana la demisia lui Corneliu Turianu. Nu putem accepta ca in locul lui Ticu Dumitrescu, autorul legii si un garant al aplicarii ei in interes public, presedinte al CNSAS sa fie Corneliu Turianu, politician care a contribuit la mutilarea acestei legi", se arata in comunicat. Potrivit acestuia, protestul va fi organizat in fiecare zi lucratoare, incepand de la ora 10.30. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.