Cercetatorii IBM au anuntat ca au realizat primul circuit electronic complet integrat bazat pe o singura molecula "nanotub de carbon", un material nou care prezinta perspective favorabile in directia furnizarii unor performante superioare celor oferi
Cercetatorii IBM au anuntat ca au realizat primul circuit electronic complet integrat bazat pe o singura molecula "nanotub de carbon", un material nou care prezinta perspective favorabile in directia furnizarii unor performante superioare celor oferite in prezent de semiconductoarele standard fabricate din silicon.
Aceasta performanta este remarcabila deoarece circuitul a fost construit folosind procese standard de semiconductoare si a utilizat o singura molecula ca element fundamental pentru toate componentele din circuit, in loc sa asambleze componente construite individual.
Acest lucru poate simplifica procesul de fabricatie si poate sprijini testarea in profunzime si ajustarea in detaliu a materialelor folosite pentru aceste aplicatii.
"Tranzistoarele bazate pe nanotub de carbon au potentialul de a depasi chiar si cele mai notabile performante ale dispozitivelor bazate pe silicon", a declarat dr. T.C. Chen, vicepresedintele diviziei Science & Technology din cadrul IBM Research. "Cu toate acestea, oamenii de stiinta s-au axat pana acum pe fabricarea si optimizarea tranzistoarelor individuale care au la baza nanotubul de carbon.
Acum, putem evalua potentialul dispozitivelor electronice dezvoltate cu tehnologia nanotub de carbon in cadrul circuitelor complete - un pas deosebit de important catre integrarea tehnologiei cu tehnicile existente de fabricare a chip-urilor", a spus vicepresedintele diviziei Science & Technology din cadrul IBM .
Circuitul construit de catre echipa IBM consta intr-un dispozitiv ring oscillator - o tehnologie proiectata in special pentru a testa procese de fabricatie sau materiale noi. Acest circuit evidentiaza anumite proprietati menite sa indice cu exactitate modul in care vor functiona noile tehnologii atunci cand sunt folosite pentru a fabrica chip-uri complete. Prin integrarea circuitului complet pe un singur nanotub, echipa IBM a inregistrat viteze la nivelul circuitului de aproape un milion de ori superioare celor obtinute de circuitele bazate pe nanotuburi multiple. Chiar daca aceasta viteza este mai mica decat cea obtinuta cu ajutorul chip-urilor de silicon, echipa IBM considera ca noile procese de nanofabricatie vor dezvalui in cele din urma potentialul mecanismelor electronice dezvoltate cu tehnologia nanotub de carbon de a furniza performante superioare.
Dispozitivul ring oscillator va fi folosit pentru a testa performantele viitoare ale tranzistoarelor si circuitelor bazate pe nanotub de carbon si pentru a integra capabilitatile acestora in fabricarea unor chip-uri complete.
De aproape 50 de ani, industria semiconductoarelor se bazeaza pe abilitatea de a adauga un numar tot mai mare de circuite electronice pe un singur chip de silicon cu scopul de a imbunatati performantele acestor dispozitive. Acest lucru a fost posibil mai ales ca urmare a descoperirii de noi modalitati de a crea circuite tot mai mici. Domeniul nanotehnologiei implica sinteza si asamblarea unor noi tipuri de molecule si structuri cu dimensiuni masurate in miliardimi de metru. Avand aspectul unei role microscopice de plasa de fier (chicken wire), nanotuburile de carbon sunt de 50.000 de ori mai subtiri decat un fir de par uman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.