Ultimele doua zile au marcat piata farmaceutica romaneasca prin doua tranzactii importante: vanzarea Sindan Bucuresti si Terapia Cluj-Napoca, doi dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente, pentru o suma cumulata de jumatate de milia
Ultimele doua zile au marcat piata farmaceutica romaneasca prin doua tranzactii importante: vanzarea Sindan Bucuresti si Terapia Cluj-Napoca, doi dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente, pentru o suma cumulata de jumatate de miliard de dolari. Marti, compania islandeza Actavis a anuntat ca a cumparat producatorul de oncologice Sindan pentru 177 milioane de dolari, iar ieri dimineata, Ranbaxy Laboratories a finalizat achizitia Terapia, pentru care a platit 324 milioane de dolari. "Terapia si Sindan au fost, practic, printre ultimele achizitii ca valoare de pe piata romaneasca. Actavis si Ranbaxy nu au cumparat aceste companii pentru facilitatile lor de productie sau pentru Romania, ci pentru accesul la pietele din Uniunea Europeana, dupa integrare", a declarat, pentru Mediafax, Marius Savu, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente.
Terapia s-a concentrat in ultimii ani pe largirea portofoliului de produse si cresterea exporturilor. Portofoliul pentru export al companiei cuprinde un numar de 25 de medicamente, Faringosept fiind cel mai bine vandut produs pe pietele din Rusia, Ucraina si Polonia. Grupul exporta in 15 tari europene si membre ale Comunitatii Statelor Independente si a deschis reprezentante externe in Rusia si in Ucraina. La randul sau, Sindan este prezenta pe o piata foarte dinamica, a medicamentelor oncologice, avand mai multe molecule inregistrate in state precum Japonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Marea Britanie. "Sindan activeaza pe o piata in care numai un medicament - Taxotere - inregistreaza anual vanzari de jumatate de miliard de euro", a afirmat Marius Savu.
Pe piata romaneasca, singurele companii care pot fi vizate pentru viitoare achizitii sunt Antibiotice Iasi si Biofarm, eventual Labormed Pharma. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la privatizare in perioada urmatoare Antibiotice Iasi. Valoarea de piata a producatorului este estimata la 130 milioane de euro, de 37 de ori mai mare decat evaluarea din 1998-1999, cand a fost prezentata pentru prima oara varianta privatizarii. Pana in prezent, potrivit informatiilor vehiculate pe piata, doua companii s-au aratat interesate de participarea la privatizarea Antibiotice: producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.