Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a finalizat, ieri, instruirea primarilor si prefectilor, pe baza Manualelor privind managementul situatiilor de urgenta in caz de inundatii, se arata intr-un comunicat al MMGA. Instruirea prevede si u
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a finalizat, ieri, instruirea primarilor si prefectilor, pe baza Manualelor privind managementul situatiilor de urgenta in caz de inundatii, se arata intr-un comunicat al MMGA. Instruirea prevede si un exercitiu pilot, de simulare a inundatiilor. Exercitiul, organizat in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si autoritatile locale, va fi o aplicatie practica a procedurilor de actiune cuprinse in Manuale. Instruirile sunt cu atat mai necesare cu cat, pentru aceasta primavara, sunt prognozate inundatii, iar in aceasta perioada, pana pe 30 martie inclusiv, MMGA a lansat o avertizate hidrologica pentru 19 judete. De altfel, se asteapta si cresterea debitului Dunarii la intrarea in tara, care a ajuns la 11.400 mc/s, fata de debitul multianual al lunii martie de 6.800 mc/s.
Dunarea a iesit din matca in judetul Constanta
Dunarea a depasit cota de atentie in mai multe zone din judetul Constanta, autoritatile luand masuri pentru prevenirea inundatiilor, au anuntat, ieri, reprezentantii Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), informeaza Mediafax. Potrivit purtatorului de cuvant al DADL, Catalin Anton, fluviul Dunarea a depasit, ieri dimineata, cu 12 cm cota de atentie la Cernavoda, cu 41 cm la Harsova, iar la Ostrov cu 70 cm. Conform DADL, in zona Harsova-Ciobanu au fost inundate 50 ha de teren langa fosta orezarie, iar terasa Seimeni este acoperita cu apa pe o suprafata de 3 ha. Directia de Gospodarire a Apelor coordoneaza lucrari de indiguire in aceste zone, la digul Rasova fiind transportati 50 saci cu pamant pentru ridicarea coronamentului digului pe o distanta de 40 metri.
Agas izolat
Cateva sate din judetul Bacau erau izolate, ieri, dupa ce mai multe podete construite anul trecut, dupa inundatii, au fost distruse, in urma cresterii debitului raului Trotus. Aproximativ 2000 din cei peste 6000 de locuitori ai comunei Agas au ramas izolati de marti dupa-amiaza, dupa ce apele raului Trotus au distrus toate cele trei poduri tehnologice construite dupa inundatiile din vara trecuta. "In urma topirii zapezii apa a crescut si a izolat satele Cotumba, Sulta, Goioasa si Cosnea. Practic nu se poate ajunge cu nici un mijloc de transport, iar pietonal, doar pe doua punti improvizate, dar nu stiu cat vor mai rezista si astea. Constructorii sunt aici, dar nu se pot apuca de reconstructia podului pana cand Trotusul nu scade", a declarat viceprimarul comunei Agas, Aurelian Popa. Agas a mai suferit inundatii mari in anul trecut.
Furtuna in Gorj
O tanara de 18 ani a fost ranita grav, ieri, fiind lovita de acoperisul cazut de pe un bloc din municipiul Targu-Jiu, in timpul unei furtuni puternice, transmite corespondentul Mediafax. Acoperisul a fost smuls de vantul puternic si aruncat peste mai multe autoturisme care erau parcate in zona. In cadere, acoperisul a lovit-o la cap pe Isabela Jianu, de 18 ani, care a fost dusa in stare grava, cu o ambulanta, la Spitalul Judetean din Targu-Jiu. Conform viceprimarului municipiului Targu-Jiu, Ion Roman Barbuti, autoritatile vor inventaria pagubele, in cursul serii de miercuri, si vor lua masuri astfel incat locatarii de la etajele superioare ale blocului sa nu fie inundati. Acoperisul fusese pus provizoriu de o firma romano-franceza care dorea sa mansardeze blocul respectiv, iar lucrarile erau programate sa fie incheiate in toamna anului trecut. Potrivit viceprimarului, cel mai probabil contractul cu firma respectiva va fi reziliat. (L.M., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.