Pachetul de legi privind reforma in sanatate va fi trimis spre promulgare presedintelui tarii, dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a respins ieri exceptiile de neconstitutionalitate invocate de o serie de parlamentari. Contestatarii pachetului de leg
Pachetul de legi privind reforma in sanatate va fi trimis spre promulgare presedintelui tarii, dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a respins ieri exceptiile de neconstitutionalitate invocate de o serie de parlamentari. Contestatarii pachetului de legi privind sanatatea reclamau incompatibilitati si conflictele de interese din actul normativ, pe care Guvernul si l-a asumat in sedinta din 20 februarie, insa judecatorii CC, cu majoritate de voturi, au apreciat ca legea poate fi promulgata. "In urma deliberarii, CC a constatat, cu majoritate de voturi, ca sesizarea de neconstitutionalitate privind reforma in domeniul sanatatii este neintemeiata", se arata in comunicatul de presa al Curtii, remis Mediafax.
Pachetul de legi privind reforma in Sanatate a fost lansat in 17 octombrie 2005, la initiativa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si promovat in urma unor ample dezbateri publice, pe parcursul a peste patru luni. Pachetul de legi din domeniul sanatatii a fost analizat in sedinta din 12 ianuarie a Guvernului, in prima lectura. Cinci zile mai tarziu, in 17 ianuarie, forma finala a pachetului de legi a fost prezentata public de catre ministrul Sanatatii, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Atat presedintele, cat si premierul au afirmat public ca sustin reforma in sanatate, Basescu cerand Executivului sa isi asume respectivul pachet de legi. Pachetul - avand initial 14 titluri - a fost completat, astfel ca in prezent cuprinde 16 legi, care vor stabili noi reguli in ceea ce priveste gestionarea resurselor financiare si umane din Sanatate. Pe 20 februarie, Parlamentul adopta Legile sanatatii, ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului. A doua zi, in 21 februarie, motiunea de cenzura depusa de PSD si PRM in legatura cu asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de legi privind reforma in sanatate a fost respinsa cu 246 de voturi "impotriva" si 214 voturi "pentru". Pe 23 februarie, CC a fost sesizata in legatura cu neconstitutionalitatea Legii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.