Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au revenit ieri la tranzactionare la Bursa si au recuperat putin din pierderea inregistrata in sedinta precedenta, crescand cu procente cuprinse intre 0,5% SIF Transilvania si 1,81% SIF
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au revenit ieri la tranzactionare la Bursa si au recuperat putin din pierderea inregistrata in sedinta precedenta, crescand cu procente cuprinse intre 0,5% SIF Transilvania si 1,81% SIF Moldova. Titlurile SIF au fost suspendate marti de la tranzactionare, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat in plen majorarea pragului de detinere la SIF la 1%, prag care vizeaza insa si grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat. Pana la suspendare, cotatiile actiunilor SIF au coborat cu procente cuprinse intre 7,7% si 11%, indicele BET-FI scazand cu 8,99%. Cele mai vizibile reduceri, de 11%, au fost in cazul SIF Transilvania si SIF Muntenia. Estimarile privind pierderile investitorilor ca urmare a prabusirii preturilor variaza intre 150-200 milioane de euro. Caderea pretului actiunilor a avut la baza incertitudinile legate de proiectul de lege care ar trebui sa reglementeze pragul de detinere la SIF, mai ales ca in forma adoptata de deputati, actul normativ obliga grupurile de investitori care au cumparat cate 1% individual, sa-si vanda actiunile in trei luni. Aceasta obligativitate este, insa, neconstitutionala in opinia brokerilor avand in vedere ca actiunile au fost cumparate legal, in baza unei Ordonante adoptata de Guvern la jumatatea anului trecut. Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, ne-a declarat ca era normal ca actiunile sa scada dupa dezbaterea de la Camera Deputatilor, insa in opinia sa scaderea a fost cam mare, fiind amplificata emotional. In plus, el considera ca deputatii au actionat complet neprofesional, pentru ca ar fi trebuit sa anunte oficial Bursa de Valori Bucuresti ca discuta Ordonanta privind pragul de detinere la SIF si actiunile acestora ar fi fost suspendate de la tranzactionare din timp, evitandu-se fluctuatiile mari ale pretului. "Dupa scaderea de marti, era normala o revenire a actiunilor SIF. Perioada urmatoare ramane agitata pentru aceste actiuni, pentru ca nu se stie daca investitorii vor vinde, cum si cand vor vinde. Pe termen lung exista insa un potential de crestere", a subliniat Razvan Pasol.
Vosganian: "O eroare legislativa"
Ordonanta 41/2005 a fost adoptata in luna iulie 2005 si a intrat in vigoare la inceputul lunii august 2005 si prevede ca "orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transforamrea fondurilor proprietatii private, pana in limita de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare". Insa, la inceputul acestei luni, membrii Comisiei Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor au adus un amendament proiectului de lege de aprobare a ordonantei, care prevede ca detinerea de maxim 1% include atat actiunile unei persoane cat si pe cele ale grupului cu care aceasta actioneaza in mod concertat. La presiunea reprezentantilor pietei, deputatii au luat in discutie retrimiterea Ordonantei in comisie pentru a fi eliminat amendamentul mentionat. Aceasta propunere a fost respinsa, iar actul normativ a fost adoptat in forma propusa de deputatii din comisie.
Presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat, Varujan Vosganian a declarat ieri ca aceasta decizie trebuie trecuta "in categoria erorilor legislative". "Aceasta eroare a costat investitorii 150 de milioane de euro. Cei care au dezbatut ordonanta poate ca nu stiau prea bine ce voteaza si care sunt regulile pe piata de capital", a afirmat Vosganian. El crede ca legile cu impact in anumite piete trebuie sa fie elaborate printr-un dialog continuu cu jucatorii din acel segment. Recent, senatorul PNL a spus ca in coalitia de guvernare se cauta solutii care sa evite obligativitatea vanzarii pentru cei care au cumparat actiuni in baza Ordonantei 41 si depasesc pragul de 1% concertat.
Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul acestei ordonante, Senatul adoptand proiectul in luna octombrie a anului trecut. In aceasta faza, proiectul de lege trebuie trimis la Presedintie pentru promulgare. In cazul in care presedintele respinge actul normativ, acesta este retrimis la Parlament pentru rediscutare. In cazul in care Parlamentul retrimite Legea la Presedintie, prsedintele este obligat sa o promulge. Daca Legea este contestata la Curtea Constitutionala, efectele acesteia se suspenda pe perioada dezbaterilor. In cazul in care este considerata neconstitutionala, este retrimisa la Parlament pentru modificare.
PRM cere ancheta la Bursa
Potrivit grupului PRM din Senat, tranzactiile cu actiunile SIF trebuiau suspendate inainte de inceperea sedintei bursiere de marti si nu dupa momentul votului in Camera Deputatilor. "Reactia oficialilor Bursei a fost intarziata si discriminatorie pentru ca oprirea sedintei de tranzactionare a avut loc dupa ce o parte a investitorilor a aflat de modificare si a apucat sa-si lichideze pozitiile", se arata intr-un comunicat al grupului PRM din Senat. PRM solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa efectueze o analiza cu privire la aceasta situatie si sa ceara directorului general al BVB sa recunoasca greseala, ceea ce poate duce la anularea tuturor tranzactiilor efectuate pe simbolurile SIF intre ora 12:40, ora votului, si ora 12:59, momentul opririi transferurilor. "Ingineria este evidenta si prin faptul ca incepand cu ora 12:42 s-a observat o crestere importanta a valorii medii a tranzactiilor insotita de o scadere dramatica a cotatiilor societatilor de investitii financiare", afirma senatorii PRM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.