Banca Nationala a propus Parlamentului un amendament care prevede ca data de aplicare a normelor ordonantei privind statutul IFN sa fie decalata, a declarat intr-un seminar prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Oficialul bancii central

Banca Nationala a propus Parlamentului un amendament care prevede ca data de aplicare a normelor ordonantei privind statutul IFN sa fie decalata, a declarat intr-un seminar prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Oficialul bancii centrale considera ca, in Romania, exista unele societati de leasing financiar care nu indeplinesc normele privind valoarea capitalului (minimum 200.000 de euro).
In aceste conditii cele cinci luni prevazute de lege pentru afilierea la noile reglementari nu ar fi suficiente. "Vrem sa dam o sansa tuturor" a subliniat Georgescu.
Prezent la un seminar pe tema cadrului legal al activitatii de leasing si al IFN guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat ca banca centrala nu doreste o suprareglementare a activitatii de leasing. Totusi, Isarescu, a insistat asupra faptului ca acest domeniu trebuie sa beneficieze de un set de norme dupa care sa isi ghideze activitatea. "Credem in capacitatea pietei de a se autoreglementa dar pana si pietele primitive se ghidau dupa anumite norme", a declarat guvernatorul BNR.

Definitii vagi

Leasingul operational nu are ce sa caute in reglementarile BNR, a precizat Corneliu Coca Constantinescu, presedintele Romexterra Leasing. Constantinescu a subliniat ca prevederile legii nu sunt destul de clare in ceea ce priveste definirea notiunilor de leasing financiar si respectiv leasing operational, existand pericolul unor suprapuneri.
Totodata Bogdan Savin, presedintele Ager Leasing este de parere ca exista riscul ca leasingul financiar sa fie "simulat" prin intermediul celui operational.
"O firma de audit poate recalifica destul de usor natura unui contract de leasing. Datorita legislatiei neclare exista posibilitatea ca un contract aflat intr-o zona nereglementata sa treaca intr-una reglementata" a spus Savin.
Adriana Ahcearliu, secretar general ALB, a precizat ca asociatia pe care o reprezinta va veni cu o propunere pentru schimbarea definitiilor privind formele unui contract de leasing.
Ca raspuns la precizarile aduse de reprezentantii firmelor, guvernatorul Bancii Nationale, a precizat ca institutia pe care o conduce este deschisa la orice propunere. "Vom completa cadrul legislativ in care isi vor desfasura activitatea societatile de leasing" a mentionat Isarescu.

Piata imatura

Datele statistice ale Asociatiei de Leasing Bancar arata ca in Romania 82,4% din produselor cumparate in sistem leasing sunt automobile, 15,2% echipamente, in timp ce numai 2,4% dintre contracte vizeaza domeniul imobiliar. Aceste date arata, dupa parerea secretarului general ALB, ca piata romaneasca are inca un grad de maturitate destul de scazut. Comparativ cu Europa, ponderea leasingului imobiliar in totalul finantarilor este de 5-6 ori mai mic. Piata leasingului a atins in 2005 o valoarea de circa doua miliarde euro.
Mai mult de jumatate din societatile de leasing sunt afiliate bancilor, 30% sunt captive si doar 15% sunt independente. Majoritatea produselor derulate prin leasing (65%) sunt importate.

Definitie leasing operational:

Spre deosebire de leasingul financiar, leasingul operational presupune, in adevaratul sens al cuvantului, folosirea bunului finantat pe o perioada limitata de timp, fara asumarea unor riscuri si beneficii aferente proprietarului, in general, pentru rezolvarea punctuala a unor activitati specifice. Astfel, Utilizatorul este practic decis, inca de la semnarea contractului, asupra returnarii bunului finantat la finele perioadei de leasing, urmand ca Locatorul sa preia riscul de realizare a valorii ramase neamortizate la finele contractului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.