Comisia Europeana apreciaza ca Romania si Bulgaria au facut progrese importante in domeniul ajutoarelor de stat, mentionand insa ca ponderea in PIB a facilitatilor acordate de Romania in perioada 2002-2004 este peste media din tarile membre ale Uniun
Comisia Europeana apreciaza ca Romania si Bulgaria au facut progrese importante in domeniul ajutoarelor de stat, mentionand insa ca ponderea in PIB a facilitatilor acordate de Romania in perioada 2002-2004 este peste media din tarile membre ale Uniunii Europene. Valoarea medie a ajutoarelor de stat acordate in Romania intre anii 2002 si 2004 a fost de 981 de milioane de euro, nivelul din Bulgaria fiind de 65 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat transmis ieri de Comisie. Autoritatile romane au acordat ajutoare de stat in principal sub forma de esalonari la plata impozitelor (45,4%), scutiri de la plata impozitelor (29,4%) si imprumuturi nerambursabile (23,7%). Ponderea ajutoarelor in PIB este de 0,36% in cazul Bulgariei si 1,86% in cazul Romaniei, comparativ cu 1,35% in cazul noilor membri ai UE si 0,49% pe ansamblul blocului comunitar. Comisia a apreciat ca valoarea relativ ridicata a ajutoarelor acordate de Romania a fost determinata in mare parte de reformele de amploare in timpul procesului de tranzitie la economia de piata, precum si de privatizarea si restructurarea companiilor in dificultate. "Bulgaria si Romania au consemnat progrese in procesul de trecere la economia de piata si de stabilire a unui sistem credibil de acordare a ajutoarelor de stat. Cu toate acestea, sunt necesare noi eforturi pentru ca ajutorul de stat sa fie utilizat in cel mai eficient mod. Salut in special masurile autoritatilor de concurenta din cele doua tari pentru a-si indeplini obligatiile in materie de transparenta", a declarat in comunicat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes. Potrivit datelor Comisiei, 87% din ajutoarele din Romania au fost in perioada mentionata sub forma unor tipuri care pot afecta semnificativ concurenta, cum ar fi masurile sectoriale si cele pentru restructurarea si salvarea unor companii aflate in dificultati financiare. Nivelul din Bulgaria a fost de 55%, iar media din UE este de 32%. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.