Revista americana de popularizare a stiintei Live Science a efectuat un sondaj printre cititorii sai pentru a vedea care dintre miturile stiintifice se bucura de cea mai mare popularitate in randul americanilor, dupa care s-a cerut ajutorul savantilo
Revista americana de popularizare a stiintei Live Science a efectuat un sondaj printre cititorii sai pentru a vedea care dintre miturile stiintifice se bucura de cea mai mare popularitate in randul americanilor, dupa care s-a cerut ajutorul savantilor pentru a lamuri cate dintre acestea sunt simple prejudecati, relateaza Rompres. Iata verdictul oamenilor de stiinta: este adevarat ca gaina traieste si fara cap. Explicatia este simpla: dupa ce i se taie capul, gaina poate sa alerge si chiar sa incerce sa zboare, deoarece inca mai are viu trunchiul nervos, responsabil de reflexele sale. Exista un caz real cand o gaina a trait un an si jumatate fara cap. De aici, se pare, ca se trage si expresia "gaina fara cap". Nu este adevarat ca creierul omului functioneaza doar la zece la suta din capacitatea sa. Aceasta prejudecata bantuie opinia comuna de un veac. Din fericire sau poate invers, s-a demonstrat pe cale stiintifica ca cea mai mare parte a scoartei cerebrale este implicata aproape in totalitate in activitatea omului. Profetiile potrivit carora in viitor omul isi va putea folosi mintea la intreaga lui capacitate sunt niste baliverne! Insa este adevarat ca o chifla presarata cu mult mac are acelasi efect ca si o tigara cu opiu. S-a demonstrat medical ca persoana care consuma doua chifle cu mac la rand are rezultatele analizelor la fel ca si un drogat.
Cascatul e contagios
Nu este adevarat ca dezvoltarea celulelor nervoase la adulti inceteaza o data cu varsta. Creierul uman se dezvolta intr-adevar mai dinamic la varste mai tinere, dar divizarea celulelor nervoase continua pana in finalul vietii. Cercetarile au demonstrat ca neuronii se dezvolta si se divid pana la moartea fizica. Asa ca nervii se restabilesc si omul are sanse sa acumuleze cunostinte si sa se dezvolte intelectual pe parcursul intregii vieti. Este adevarat ca supa de pui ajuta la raceala, dar nu inlocuieste doctoriile in cazuri mai grave. Este utila la inceput de raceala, pentru aportul de substante cu proprietati antiinflamtorii care impiedica raspandirea bolii in organism, in rest tot medicamentele ne scapa de boala. Cascatul este contagios Oricat ar parea de neverosimil, este adevarat. Unii antropologi sustin ca reflexul de a casca atunci cand o persoana care sta alaturi casca l-am mostenit de la maimute. Bunaoara, cimpanzeilor le place sa se ia peste picior imitand cascatul. Nu este adevarat ca fulgerul nu loveste niciodata in acelasi loc. Dimpotriva, fulgerul are si el locurile sale "preferate". Astfel incat sa te adapostesti sub un copac care tocmai ce a fost lovit de fulger este ca si cum ti-ai alege singur moartea. De exemplu, celebra Empire State Building este lovita de fulger, in mediu, de 25 de ori pe an.
Este o inventie a femeilor ca barbatul este o fiinta in proportie de 90 la suta biologica si ca din cauza aceasta isi schimba mai des partenerele. Este o simpla prejudecata ca unghiile si parul cresc si dupa moartea fizica a individului, deoarece toate procesele din organism inceteaza instantaneu. Aceasta eroare are la baza iluzia optica. Dupa moarte, corpul uman pierde foarte multa apa, pielea se strange si de aceea unghiile si parul par mai mari.
Daca alergi, te ploua mai putin
Gura cainelui nu este mai curata decat a omului, asa cum se zice. Bacteriile sunt atat de diferite in ambele cazuri, incat cainele nu este mai curat, ci omul este altfel. Matematic s-a demonstrat ca daca alergi cand ploua, te uda mai putin. In timp ce nu exista nimic mai fals ca ceea ce ai ridicat in cinci secunde nu se considera cazut, mai ales in cazul bacteriilor. Stiintific nu s-a demonstrat ca animalele ar avea un al saselea simt. De cele mai multe ori este vorba de instinct. Nimic mai eronat ca Marele Zid Chinezesc ar fi singura constructie realizata de mana umana care se vede din spatiu. Din spatiu se vad la fel de bine si piramidele egiptene, pistele de decolare si aterizare de pe marile aeroporturi. Tot un mit este si ca anotimpurile se schimba datorita distantei care desparte Pamantul de Soare, precum si faptul ca guma de mestecat este digerata de organism timp de sapte ani. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.