Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a atras atentia ca pana la 20 aprilie 2006 toti proprietarii vor trebui sa aiba asigurata paza padurilor pe care le detin. "Cine nu are bani sa pazeasca padurile, le va pierde in favoarea statului", a spus min
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a atras atentia ca pana la 20 aprilie 2006 toti proprietarii vor trebui sa aiba asigurata paza padurilor pe care le detin. "Cine nu are bani sa pazeasca padurile, le va pierde in favoarea statului", a spus ministrul. El a precizat ca, la ora actuala, sunt aproximativ 625.000 ha de padure nepazite. Ministrul considera ca lipsa pazei permite furturile de lemn din padure, fapt ce are un important impact negativ asupra mediului. El a amintit dezastrele naturale generate de defrisari, cel mai important fiind cel de pe Valea Trotusului. "La ora actuala sunt aproximativ 30.000 ha de padure defrisate si 100.000 ha de padure bracuite. Pentru terenurile defrisate am trimis proprietarilor somatii de reimpadurire", a declarat Flutur. Potrivit Codului silvic, in doi ani de la defrisare, proprietarul trebuie sa reimpadureasca zona. Pentru ca mare parte dintre acestia nu s-au conformat, autoritatile silvice au trimis somatii prin care proprietarii sunt atentionati ca trebuie sa planteze zona defrisata; in caz contrar, Regia Nationala a Padurilor va face aceste activitati, urmand sa-si recupereze costurile de la proprietar. Flutur a spus ca aceste costuri pot ajunge la 190 milioane de lei pentru plantarea si ingrijirea unui hectar de padure pana la varsta de 5 ani. "Pentru a inlatura posibilitatea aparitiei unor astfel de probleme, se preconizeaza ca aprobarile de taiere la ras sa fie date numai daca proprietarul asigura, intr-un cont bancar, sumele necesare reimpaduririi zonei defrisate, de exemplu 40 milioane de lei vechi", a spus ministrul. De altfel, RNP a inceput activitatea de reimpadurire a unor terenuri defrisate ce apartin unor proprietari privati, urmand ca apoi sa-si recupereze cheltuielile.
Flutur a precizat ca ministerul pe care il conduce pregateste un nou Cod silvic, ce va face parte dintr-un pachet de 12 legi silvice, prin care sa fie stabilite clar drepturile si obligatiile proprietarilor de paduri. "Noua lege va prevedea sanctiunea cu inchisoarea pentru proprietarii care isi defriseaza propriile paduri", a completat Flutur. El doreste aplicarea mai hotarata a legislatiei in materie, dand ca exemplu faptul ca, in 2005, au fost intocmite documente pentru 25.000 de sanctiuni, din care 5000 infractiuni, dar au fost condamnati doar 20 de infractori. Flutur ar vrea ca "Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa puna sechestru pe carutele cu lemn si pe hamuri".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.