Guvernul a modificat din nou modul de impozitare a terenurilor aflate in extravilan, ultima varianta fiind publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 21/2006, forma adoptata prin Legea nr. 247/2
Guvernul a modificat din nou modul de impozitare a terenurilor aflate in extravilan, ultima varianta fiind publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 21/2006, forma adoptata prin Legea nr. 247/2005 nu putea fi pusa in aplicare, pentru ca nu existau bazele de date necesare calcularii impozitului. Prin noua legislatie, valoarea impozitului pentru terenul extravilan creste, iar modul de calcul nu mai tine seama de calitatea solului, si, in concluzie, de gradul de productivitate, ci numai de amplasarea lui si de categoria de folosinta (ex. categorie de folosinta - teren arabil, vie, livada, padure etc.). Terenurile de pe raza administrativa a unei localitati vor fi impartite in patru zone, valoarea de impozitare scazand de la A la D. Pe de alta parte, fiecare localitate va avea un anumit rang (n.r. - variaza de la 0 la V), de care va depinde valoarea impozitului, coeficientul de inmultire variind de la 1,3 la 0,9. In acest fel, valoarea de impozitare a unui teren tine seama de suprafata de teren de o anumita categorie de folosinta, detinuta de un proprietar in extravilan, zona si rangul localitatii. Pentru un teren de un hectar plasat in zona A a unei localitati se datoreaza impozit de 36 lei (360.000 de lei). In cazul in care localitatea este de rang zero (n.r. - coeficient 1,3), valoarea impozitului va fi de 46,8 lei/ha (468.000 lei/ha). Cel mai mic impozit pentru teren arabil va fi de 30 de lei/ha, iar pentru rangul localitatii V (n.r. - coeficient 0,9), valoarea impozitului va ajunge la 27 lei/ha (270.000 de lei vechi/ha). Cel mai mare impozit este pus pe vii si livezi, 40 de lei/ha, care variaza in functie de rangul localitatii. Astfel, impozitul poate varia intre 52 de lei/ha (520.000 de lei vechi/ha) si 36 de lei/ha (360.000 de lei/ha).
Noua formula de impozitare este deja valabila. Impozitele platite pana la publicarea OUG nr. 21/2006 sunt considerate valabile si nu trebuie armonizate cu noul act normativ. Totusi, nici acest act normativ nu rezolva problema impozitarii terenurilor din extravilan. Prevederile Codului fiscal (Legea nr. 571/2003, actualizata) la care se fac trimiteri nu sunt in masura sa defineasca exact coeficientii folositi la calculul impozitului, putand da nastere la interpretari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.