Scriitorul Dan Ciachir, unul dintre cei mai renumiti specialisti in probleme teologice, sustine ca inaltarea Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu la rangul de Mitropolit a constituit "un moment de bucurie si de sarbatoare specifica transilvaneana". "Ina
Scriitorul Dan Ciachir, unul dintre cei mai renumiti specialisti in probleme teologice, sustine ca inaltarea Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu la rangul de Mitropolit a constituit "un moment de bucurie si de sarbatoare specifica transilvaneana". "Inaltarea la rangul de Mitropolit al arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului si inaugurarea noii Mitropolii, infiintata de Sinod pe 4 noiembrie 2005 au constituit un moment de bucurie si de sarbatoare specifica transilvaneana, care a determinat pe unii entuziasti sa considere praznicul de sambata "un 1 decembrie 1918 bisericesc". De altfel autoritatile locale pana la cel mai inalt nivel s-au manifestat in deplina armonie cu Biserica. Prezenta sefului statului a fost prima la o liturghie arhiereasca slujita de un sobor avandu-l in frunte pe Patriarhul Teoctist", sustine scriitorul Dan Ciachir.
"Important mi s-a parut faptul ca atat Patriarhul Teoctiost, cat si Mitropolitul Bartolomeu au subliniat in cuvantarile rostite in salonul hotelului Belvedere - in cadrul receptiei desfasurate acolo - ca infiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a izvorat dintr-un act de necesitate bisericeasca strain de orice imixtiune a politicului. Prin asta trebuie sa intelegem sugestia ca s-au incercat ingerinte politice ca aceasta Mitropolie sa nu fie infiintata la Cluj. Si ca Sinodul a mers pe calea sa fara teama de sugestiile, ingerintele si imixtiunile venite dinspre politic", considera scriitorul Dan Ciachir.
Problema Gojdu
Acesta a apreciat si preocuparea Mitropolitului Bartolomeu fata de problema Gojdu. "O alta mentiune importanta facuta de mitropolitul Bartolomeu este ca toate cele trei mitropolii implicate in problema fundatiei Gojdu (mitropolia Sibiului, Clujului si cea a Banatului) vor urmari rezolvarea acestei probleme. Adica intrarea in patrimoniul Bisericii Ortodoxe din Transilvania a bunurilor lasate de binefacatorul Emanuil Gojdu. In particular mitropolitul Bartolomeu a apreciat excelentul demers intreprins de ziarul ZIUA ca si de deputatul Aurelian Pavelescu", a mai aratat Dan Ciachir.
Repararea slabiciunilor trecutului
Scriitorul Dan Chiachir s-a referit si la alte doua idei importante enuntate de mitropolitul Bartolomeu. "Alte doua idei importante din alocutiunea mitropolitului Bartolomeu privesc: promovarea ierarhilor - "e de dorit ca din aceasta noua mitropolie sa porneasca si semnalele unei mai bune asezari a criteriilor de promovare in treptele episcopatului, pe potriva legii stabilite de insusi Domnul (...) Legitima aspiratie la un rol conducator in Biserica trebuie sa aiba drept motivatie launtrica nu foamea de putere, ci setea de slujire". A doua idee este mai veche si proprie mitropolitului Bartolomeu: "nu in ultimul rand vom milita pentru eliminarea mult prea omenestilor reziduuri ale mentalitatilor politicianiste, chiar daca sunt periferice, si pentru restaurarea stilului ecleziastic in comportamentul si limbajul clerului de pe orice treapta".
De asemenea, Dan Ciachir sustine ca "participarea a circa 1500 de preoti, a 28 de ierarhi in frunte cu Patriarhul Teoctist, dar si a numerosi oameni de cultura din Cluj in primul rand mi-a lasat sentimentul restructurarii si reconsolidarii Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Este un inceput menit sa repare si slabiciunile trecutului, indolentele si o dorboare care a caracterizat mai bine de un deceniu Mitropolia care isi avusese sediul la Sibiu. Am simtit un entuziasm al ierarhilor si al preotilor tineri din Ardeal, care de acum incolo isi vor desfasura activitatea pastorala intr-un cadru mai articulat, mai ordonat si in concordanta cu exigentele prezentului. Patriarhul Teoctist si Mitropolitul Bartolomeu cu realismul care ii caracterizeaza au evocat faptul ca Transilvania este o vasta zona romaneasca pluriconfesionala, invocand necesitatea demersurilor ecumenice si chiar a unor demersuri interreligioase pe care Biserica din Ardeal trebuie sa le intreprinda in continuare. Colaborarea tot mai stransa si mai concertata intre Patriarh si Mitropolitul Bartolomeu s-a vazut si prin doza de umor admirabil care a pigmentat cuvantarile de la receptie, aceasta fiind o destindere entuziasta in randul clerului si al credinciosilor care e de bun augur. Solemnitatea bisericeasca cea mai adanca s-a corelat cu destinderea, naturaletea si umorul". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.