Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul cu firma Lumi, angajata pentru servicii de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare, dupa ce a constatat o serie de nereguli in activitatea acesteia, a declarat ieri, pentru Mediafax, mini
Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul cu firma Lumi, angajata pentru servicii de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare, dupa ce a constatat o serie de nereguli in activitatea acesteia, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Potrivit acestuia, Corpul de control al institutiei a constatat ca firma nu a respectat concentratia solutiilor cu care erau stropite masinile de pe drumurile nationale din zonele in care au fost depistate focare de gripa aviara. El a adaugat vor fi luate "masuri drastice" impotriva celor responsabili de prepararea solutiilor, transmiterea lor, contorizarea masinilor stropite, fiind posibila rezilierea contractului. "Daca tot platim niste bani, trebuie sa avem grija cum sunt cheltuite aceste sume. Neregulile sunt cu atat mai grave, cu cat vorbim de combaterea unui virus foarte periculos, cel al gripei aviare", a afirmat Dobre.
Pe de alta parte, directorul general adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Ioan Harkel, a anuntat, pentru Rompres, ca se va organiza o licitatie pentru atribuirea serviciilor de dezinfectie pe drumurile nationale afectate de virusului gripei aviare. Potrivit Rompres, contractul cu SC Lumi SRL a fost initial incheiat in luna octombrie 2005, pana in luna noiembrie 2005, fiind ulterior prelungit prin anexe adaugate contractului. Cu aceasta companie a avut si CFR SA un contract incheiat pentru dezinfectia cailor ferate, in octombrie 2005, insa acesta a expirat in luna decembrie a aceluiasi an. Cele doua companii, CNADNR si CFR SA, au incheiat aceste contracte pentru atribuirea de servicii de dezinfectie fara licitatie, intrucat, potrivit legii, in caz de calamitate, situatii de urgenta, este aleasa firma care depune prima oferta.
Ploaie de amenzi
Directia Sanitara Veterinara (DSVSA) Tulcea a dat, in cursul saptamanii trecute, 119 amenzi din cauza nerespectarii masurilor care se impun in caz de gripa aviara, informeaza Rompres. Potrivit directorului DSVSA Tulcea, Marian Avram, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate persoanelor care nu si-au tinut pasarile inchise in curte, valoarea unei singure amenzi fiind de pana la 3000 de lei (30 de milioane de lei vechi). "In urma verificarii existentei planurilor locale de combatere a gripei aviare, au fost sanctionati si 24 de primari si 9 medici veterinari, dar, in general, se poate spune ca am constatat un grad destul de ridicat in ceea ce priveste implicarea autoritatilor comunale in actiunile de prevenire a aparitiei unor focare de gripa aviara", a spus Marian Avram. Acesta a afirmat ca medicii veterinari au identificat in judet 74 de localitati cu risc ridicat in caz de gripa aviara, de pe raza acestora prelevandu-se cu predilectie probe de la pasarile salbatice. In judetul Tulcea masurile de carantina instituite din cauza gripei aviare sunt in vigoare in localitatile Valea Nucarilor si Iazurile, la Lunca acestea urmand sa fie ridicate in perioada imediat urma-
toare. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.