Kaj Mortensen, seful unitatii SAPARD a Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene, avertizeaza Romania sa creasca ritmul de absorbtie a fondurilor europene de preaderare. Aceasta pentru ca exista riscul ca UE sa isi retraga angajamentele finan
Kaj Mortensen, seful unitatii SAPARD a Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene, avertizeaza Romania sa creasca ritmul de absorbtie a fondurilor europene de preaderare. Aceasta pentru ca exista riscul ca UE sa isi retraga angajamentele financiare. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Danut Apetrei preconizeaza ca ''o parte din cei 600 milioane de euro primiti prin intermediul fondurilor SAPARD, bani care trebuie cheltuiti in acest an, ar putea fi dezangajati de UE''. O alta cauza invocata de oficialul european pentru cresterea ritmului de absorbtie a fondurilor europene este ca dupa 2007 Romania va beneficia de fonduri de 6 ori mai mari decat acum si va trebui sa faca dovada ca poate sa gestioneze acesti bani. "Se observa o incetinire drastica a ritmului de realizare a investitiilor dupa contractarea lucrarilor", a spus Mortensen. El a precizat ca accesul la programul SAPARD este destul de dificil, in ciuda masurilor luate de autoritatile romane anul trecut pentru derularea mai eficienta a programului.
Mortensen a precizat ca birocratia si accesul greoi la credite raman principalele probleme cu care se confrunta fermierii romani. Secretarul de stat a precizat ca au fost realocate circa 169 milioane de euro pentru refacerea proiectelor de infrastructura prin fondurile SAPARD. Alte obiective care vor beneficia de finantarile europene vor fi: silvicultura si infiintarea de laboratoare la nivelul directiilor judetene sanitar-veterinare, conform spuselor lui Danut Apetrei. Romania poate primi de la UE, pana in anul 2007, prin intermediul SAPARD, peste 1,4 miliarde de euro. Pana in prezent au fost efectuate plati de circa 450 milioane de euro din cele 790 milioane de euro angajate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.