Ca si cum scandalurile in domeniul gazelor n-ar fi fost suficiente, un secretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) "face una si mai lata". Virgil Crecana, propus de Partidul Democrat pentru a prelua departamentul de "Petrol si Gaze"
Ca si cum scandalurile in domeniul gazelor n-ar fi fost suficiente, un secretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) "face una si mai lata". Virgil Crecana, propus de Partidul Democrat pentru a prelua departamentul de "Petrol si Gaze" din cadrul MEC, a semnat, la sfarsitul anului trecut, un Memorandum pentru care fie PD il retrage, fie premierul Calin Popescu Tariceanu il da afara pe secretar.
Alaturi de presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, si al ANRM, Gheorghe Buliga, Virgil Crecana a convenit cu reprezentantii Petrom un Memorandum prin care compania de petrol si gaze obtine o multime de facilitati. De remarcat, Petrom este o societate comerciala si, ca orice companie, incearca sa obtina profituri cat mai mari. De condamnat sunt reprezentantii statului si, in special, cel al MEC, care au fost de acord cu asemenea inlesniri.
Memorandumul face referire la "gazele noi", adica acele gaze care se extrag din zacaminte nou descoperite sau din zacaminte abandonate si revitalizate prin tehnologii moderne. Daca nu s-ar produce aceste gaze noi, cantitatea importata ar fi mult mai mare, cu costuri si efort valutar majorate. Aceste gaze sunt importante in special pentru industria chimica si petrochimica, pentru ca societatile din domeniu pot cumpara gaze mai ieftine decat cele din import. De asemenea, aceste gaze sunt importante pentru populatie, pentru ca ar plati mai putin.
10.000 de angajati, fara locuri de munca
Numai in industria ingrasamintelor (care, de altfel, functioneaza in zone monoindustriale) sunt peste 10.000 de angajati. Mii de salariati din domeniu au manifestat, recent, in fata intreprinderilor din Fagaras, Targu Mures, Bacau, Slobozia, Alexandria, Piatra Neamt, protestand fata de cresterile aberante ale tarifului la gaz. Atat CNS "Cartel ALFA", cat si CNSLR Fratia au anuntat ca vor declansa manifestari de protest la nivel national, in zilele de 20, 21 si 22 martie, cu pichetarea prefecturilor din toate judetele tarii, iar in 22 martie actiunea se va desfasura in fata Guvernului. In plus, ministrul Economiei, Codrut Seres, vicepremierul Gheorghe Pogea si reprezentantii conducerilor combinatelor de ingrasaminte chimice se vor intalni joi pentru gasirea unor "solutii viabile" in problema furnizarii de gaze catre aceste societati.
"Gazele noi", mult mai ieftine decat cele de import
Conform unui Ordin emis in guvernarea trecuta pentru a creste investitiile in sectorul de explorare-exploatare, "gazele noi" pot fi comercializate la un pret care reprezinta maxim 80% din pretul gazelor importate cu un an in urma. Anul trecut, pretul mediu de import a fost de 218 dolari/1000 mc. Ceea ce inseamna ca pretul gazelor noi ar trebui sa fie de aproape 175 dolari/1000 mc, mult mai ieftin decat cel de import, de 292 dolari/1000 mc (conform estimarilor ANRGN pentru trimestrul II al acestui an).
O strategie prin care guvernantii pot sustine industria autohtona fara sa incalce principiile europene ale concurentei este pe cale sa se "duca pe apa sambetei". Conform Memorandumului semnat de Virgil Crecana, "pretul de valorificare al gazelor naturale din productia interna este negociabil, in limita unui procent de maximum 90% din pretul mediu ponderat de achizitie al gazelor naturale din import (...). MEC se angajeaza sa emita un ordin in acest sens in cursul lunii ianuarie 2006". Noroc ca ministrul Seres a fost mai destept si n-a semnat o astfel de aberatie, care ar fi falimentat industria de ingrasaminte si ar fi marit factura la gaze pentru populatie!
Industria autohtona si populatia, in aer
Pe de alta parte, Memorandumul precizeaza ca "sunt exceptate de la utilizarea in amestec intern/import cantitatile de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice activitatilor de productie petroliera". Pentru anul 2006, volumul consumului tehnologic a fost stabilit, prin Memorandum, la 0,83 miliarde mc de gaze. De mentionat, prin consum tehnologic se intelege consumul pe care Petrom il are la combinatul de ingrasaminte Doljchim si rafinaria Arpechim. Pentru Petrom este firesc sa foloseasca gazele produse la pretul de cost si nu la cel de piata. In plus, Virgil Crecana a fost de acord ca 0,9 miliarde mc de gaze noi sa fie folosite de Petrom pentru portofoliul propriu. In conditiile in care MEC detine aproape 42% din Petrom, ministerul poate primi de la Petrom doar 0,19 miliarde mc de gaze noi, pentru ca asa a vrut Crecana. De remarcat, Petrom a fost de acord sa comercializeze 0,32 miliarde mc de gaze noi cu titlu de gaze vechi (adica la pretul reglementat de ANRGN, de 110 dolari/1000 mc in primul trimestru al anului). Prin acest gest al Petromului, ANRGN poate mentine pretul gazului la consumatorul final intr-o anumita limita. Reamintim, pretul gazului la consumatorul final, reglementat de ANRGN, este compus dintr-un "cos" care cuprinde pretul gazului din productia interna, pretul gazelor noi si pretul gazelor de import, la care se adauga tarifele de distributie, transport, inmagazinare si impozitul pe gaze. Altfel spus, pentru ca secretarul de stat in MEC a semnat acest Memorandum, nici industria autohtona, nici populatia nu pot primi gaze ieftine!
Ca si cum toate aceste "ciudatenii" nu ar fi fost de ajuns, secretarul de stat in MEC mai semneaza un punct in Memorandum: pretul gazelor vechi din productia interna. Astfel, pentru trimestrul II, pretul asumat de Virgil Crecana este de 320,5 RON/1000 mc (circa 120 dolari/1000 mc), in trimestrul III - 395 RON/1000 mc (125 dolari/1000 mc), iar in trimestrul III - 460 RON/1000 mc (135 dolari/1000 mc). Stabilirea acestor preturi s-a facut absolut aleatoriu, fara nici o consultare cu nimeni, nici cu membrii Guvernului, nici cu reprezentantii consumatorilor, nici cu cei ai organismelor internationale. De data aceasta, premierul Tariceanu a fost cel care a intervenit, iar clauzele Memorandumului n-au mai fost respectate. Conform unui comunicat al ANRGN, "pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra pretului la consumator, Guvernul a propus, pentru al doilea trimestru, mentinerea pretului la gazele din productia interna la 110 dolari/1000 mc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.